Sinterklaas komt er weer aan en dan is het natuurlijk moeilijk om van het lekkere snoepgoed af te blijven. De twee meest bekende snoepsoorten blijven wel de pepernoten of kruidnoten. Het is helemaal niet nodig om zoveel mogelijk van het snoepen af te blijven, als je maar wat zelfcontrole hebt.

Indien je de keuze hebt, kies dan voor echte pepernoten. Wanneer het om sinterklaassnoepgoed gaat is dit samen met taaitaaipoppen de gezondste keuze. In tegendeel tot de rest van het snoepgoed bevatten pepernoten geen verzadigde vetten waardoor het een stuk gezonder is.

Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Het onderscheid tussen pepernoten en kruidnoten is vrij eenvoudig. Veel mensen halen ze toch nog door elkaar, kruidnoten worden namelijk vaak pepernoten genoemd. Het uiterlijk en de smaak van beide is behoorlijk verschillend. Hiernaast verschilt het snoep ook erg in voedingswaarde. De pepernoten zijn lichtbruin van kleur en kruidnoten donkerbruin van kleur.

Kruidnoten

Kruidnoten zijn kleine ronde koekjes die naar speculaas smaken. Ze bevatten veel verzadigd vet en bestaan voor een groot deel uit suiker. Per 100 gram bevatten ze wel 475 calorieën en 4,5 gram eiwitten. Dit maakt het tot een ongezond koekje. Uiteraard is het niet erg om er wat van te eten, ze zijn namelijk heerlijk! Kruidnoten zijn er in veel varianten. Zo kun je ze in de supermarkt ook kopen met een chocolade, karamel of yoghurt omhulsel.

kruidnoten

Recept voor kruidnoten

Ingrediënten:

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram donkere basterdsuiker
 • 100 gram boter
 • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
 • 3 eetlepels melk
 • Snufje zout

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
 2. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en kneed dit tot een soepele deegbal.
 3. Verpak de deegbal in vershoudfolie en leg het een half uur in de koelkast.
 4. Maak van de deegbal allemaal kleine balletjes met een doorsnee van ongeveer 1 centimeter. Leg de balletjes op bakpapier op een bakplaat in de oven.
 5. Bak de kruidnoten in het midden van de oven ca. 15 minuten.

Variatie:

Kruidnoten me chocolade zijn erg lekker! Smelt de chocolade in een kom boven een pan met heet water. Doop hierna de kruidnoten in de chocolade.

Pepernoten

Pepernoten zijn een soort dobbelsteen vormige deegbaksels. Bij het maken hiervan wordt veel anijs gebruikt. Van binnen heeft het een zachte, taaie structuur. Dit is ongeveer het meest gezonde snoepgoed. Pepernoten bevatten namelijk minder vet dan kruidnoten en helemaal geen verzadigd vet. 100 gram pepernoten bevat ongeveer 310 calorieën.

pepernoten

Recept voor pepernoten

Ingrediënten

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 250 gram vloeibare honing
 • 1 ei
 • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
 • 1 theelepel gemalen anijszaad

Bereidingswijze

 1. Voeg alle ingrediënten bij elkaar, meng het goed door elkaar en kneed dit tot een soepele deegbal.
 2. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat het 1 uur afgedekt in de koelkast liggen.
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 4. Haal de deegbal uit de koelkast en maak lange rolletjes van het deeg. Snijd deze in gelijke stukjes en kneed hier kleine dobbelsteentjes van.
 5. Leg de dobbelsteentjes op de bakplaat en bak deze ca. 10-15 minuten gaar en bruin in de oven.

Variatie:

Doe net als bij de kruidnoten wat chocolade over de pepernoten heen. Je kunt de pepernoten ook bestrijken met poedersuikerglazuur.

Geef een reactie