Naam: Vloeibaar dieet
Dieetsoort: Detox/ Vasten
Gebruik supplementen: Optioneel
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Wat is het vloeibaar dieet?

Het vloeibaar dieet wordt ook wel het sapdieet genoemd en het doel van dit dieet is om je lichaam te ontgiften, te onthouden van vast voedsel en uiteraard af te vallen. Bij dit dieet nuttig je dus alleen voedsel en drankjes in vloeibare vorm. De reden hierachter is dat je op deze manier het lichaam kunt ontdoen van afvalstoffen. Er zijn een aantal sapjes die vrij populair zijn binnen dit dieet, maar er kan veel variatie getroffen worden binnen dit dieet. Het belangrijkste aspect is simpelweg, dat je dus niet mag kauwen.

Voedingsrichtlijnen

Binnen het vloeibaar voedsel dieet drink je dus alleen. Dit resulteert dat je bepaalde producten als fruit, groenten en vleesproducten niet in de vaste vorm kunt eten. Deze producten kan je dus in de blender stoppen, groene smoothies maken of vermengen in een soep. De meeste vloeibare diëten bevatten veel koolhydraten uit fruitsap en ook veel vitamines en mineralen uit fruit- en groentesappen. Het aantal calorieën verschilt sterk binnen dit dieet, maar meestal wordt dit dieet wel degelijk tot de caloriearme diëten gerekend. De meeste bekende producten binnen dit dieet zijn:

  • Fruitsap
  • Groentesap
  • Zuiveldrank
  • Koffie
  • Thee
  • Melk
  • Water
  • Soep

Om toch de juiste en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn. Zo bestaat het risico dat je bij dit dieet een tekort kan krijgen aan eiwitten, vetten en vezels kunt krijgen. Fruit bevat veel vezels, maar het sap van fruit bevat al een stuk minder vezels. Belangrijk is daarom om vezels toe te voegen aan je dieet. Daarnaast kan je veel variatie maken door verschillende fruitsoorten met groentesoorten te mengen. Dit resulteert in verschillende lekkere en gezonde sapjes. Om eiwitten en vetten aan je dieet toe te voegen dien je bijvoorbeeld noten en vis niet te schrappen. Gebruik noten in een sap samen groente of maak een lekkere soep. Dit geld ook voor vis, om toch voldoende eiwitten en natuurlijke vetten binnen te krijgen. Zo kan je uitstekend een zalmsoep maken om dit te bewerkstelligen. Daarnaast dient dit uitstekend als middagmaaltijd of avondeten bij het vloeibaar dieet. Afvallen is ook zeker mogelijk met dit dieet, aangezien het gemakkelijker is om de calorie inname te beperken.

Conclusie

Het vloeibaar dieet is voor sommige mensen met een medische noodzaak die voor een periode verplicht zijn zich te houden aan een vloeibaar dieet. Denk aan een persoon met een gebroken kaak. Het vloeibaar dieet is dan ook bedoeld voor een korte periode. Denk hier aan een aantal weken om je lichaam te reinigen en om af te vallen. Het dieet zorgt er wel voor dat je eigenlijk genoodzaakt wordt om veel fruit en groenten te eten. Daarnaast zal je ook merken dat je niet enorm veel calorieën eet per dag. Op deze manier verplicht je jezelf om het lichaam te ontgiften, maar ook om af te vallen. Een kritiek punt bij dit dieet is wel dat je genoeg vetten, vezels en eiwitten binnen krijgt. Het lichaam heeft elke stof nodig en het is niet goed om een voedingsstof te schrappen.

Geef een reactie