Bij buikspieroefeningen denken de meeste mensen aan sit-ups of crunches. Oefeningen die al jaren voorgeschreven worden in de sportscholen. Ze werken, maar er zijn effectievere buikspieroefeningen die ook nog eens minder belastend zijn voor rug en nek. Lees gauw verder!

Heb je wel eens gehoord van de “plank”? Experts zijn het er over eens dat dit de meest veilige en effectieve buikspieroefening is die er bestaat. Het is geen dynamische beweging zoals bij sit-ups, maar een statische beweging waarbij je de juiste houding zo lang mogelijk vast probeert te houden. Bekijk eerst de volgende video van Runnersworld voor de juiste vorm:

Klik hier voor de video

De truc zit hem in het zo recht mogelijk houden van het lichaam. Ellebogen recht onder de schouders en het gehele lichaam gestrekt naar achteren. Adem voorzichtig door je buik waarbij je de buikspieren aanspant. Het lijkt op het eerste gezicht een makkelijke oefening, maar dat gaat je nog vies tegenvallen! Wissel de rechte plank af met de schuine plank. (beide kanten!)

Het mooie is dat deze oefeningen gewoon thuis uitgevoerd kan worden. Begin met 3 keer in de week. 3 setjes van elk 30 seconden vasthouden voor zowel de rechte plank als beide schuine planken. Bouw dit langzaam uit naar 3 setjes van 60 seconden en vervolgens naar 2 minuten.

Heb je het onder de knie? Gefeliciteerd! Je hebt zojuist de meest effectieve en veiligste buikspieroefening geleerd die er bestaat!

Geef een reactie