Dit klinkt vreemd. Zeker wanneer je bent opgegroeid met de gedachte dat je minder vetten moet gebruiken wanneer je wil afvallen.
Daar waar er binnen de dieetregels elke keer weer nieuwe theorieën naar boven komen, blijft de huidige theorie over vet toch behoorlijk stabiel. Een theorie die het gebruik van vetten juist ondersteunt.
Want ja, je hebt vetten nodig. En zeker wanneer je wil afvallen!
Waarom heb je vetten nodig en wat zijn de eigenschappen van vetten?

SOORTEN VET EN HUN EIGENSCHAPPEN:

1. Verzadigde vetten

Hieronder vallen de vetten die de 26º C vast van vorm zijn.  Denk hierbij aan de dierlijke vetten en kokosvet. Waarbij kokosvet een andere moleculaire structuur heeft en daardoor een stuk gezonder en beter verteerbaar is voor het lichaam. Uit onderzoek blijkt juist dat kokosvet

  • je metabolisme versnelt
  • helpt bij het afbreken van vet
  •  zorgt voor meer energie
  • bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel
  • antibacteriële werking heeft.

Met de dierlijke vetten moet je inderdaad voorzichtig zijn, daar een teveel kan zorgen voor aderverkalking (atherosclerose) en dichtslibbende aders.
De maximale hoeveelheid van deze vetten wordt gesteld op 30 gram voor mannen en 20 gram voor vrouwen, waarbij gezegd moet worden dat deze vetten wel bijdragen aan:

  • een berscherming van de organen
  • een isolerend vermogen
  • de opslag van vitamine A, D en E
  • de aanmaak van cholesterol in de lever

2. Onverzadigde vetten

Deze worden onderverdeeld in 3 groepen:

  • omega 3 vetzuren (bv. plantaardige lijnzaad, chiazaad en vis)
  • omega 6 vetzuren (bv. sesamzaad-, noten-, granen- en zonnebloemolie)
  • omega 9 vetzuren (bv. olijfolie)

Onverzadigde vetten hebben tal van goede werkingen op ons lichaam:

  • cholesterol- en bloeddrukverlagende werking
  • een vaatverwijdende invloed
  • remmende werking op ontstekingsreacties
  • gaan trombosevorming tegen

Zowel omega 3, 6 als 9 zijn essentieel. Dit betekent dat ze noodzakelijk zijn voor het lichaam en dat we ze zelf niet kunnen aanmaken (je moet ze dus binnenkrijgen vanuit je voeding).
Zonder deze genoemde vetzuren is er geen normale groei, geen goed werkend hormonaal systeem, geen goede afweer, geen gezond bloedvatensysteem en geen goed functionerend zenuwstelsel mogelijk.
Wat wel belangrijk is, is een goede balans tussen deze vetten. En omdat we de laatste tijd met name grotere hoeveelheden omega 6 binnenkrijgen (o.a. doordat er steeds meer zonnebloemolie wordt verwerkt in voedingsproducten), is het belangrijk om zelf te zorgen voor meer omega 3. Dit kan je doen door bijvoorbeeld lijnzaadolie over je salades te sprenkelen en/of gebruik wat vaker lijnzaadjes en chiazaadjes te gebruiken (door je muesli, over je salade).

3. Cholesterol

Dit is een vetachtige stof die het lichaam zelf aanmaakt. Cholesterol is belangrijk want het vormt een onderdeel van de celmembranen in het lichaam waardoor het bescherming en ondersteuning biedt, het wordt onder invloed van zonlicht omgezet in vitamine D en het speelt een rol bij de aanmaak van hormonen, waaronder de geslachtshormonen.
In het bloed zijn er 2 vormen van cholesterol: LDL- en HDL-cholesterol.
Wanneer er teveel LDL-cholesterol in het bloed aanwezig is, kan dit zich vastzetten aan de wanden van de kransslagaders. LDL-cholesterol wordt daarom ook wel slecht cholesterol genoemd.
HDL zorgt voor het transport van LDL vanuit de weefsels naar de lever waar het weer afgebroken wordt. HDL-cholesterol wordt daarom ook wel goed cholesterol genoemd.
Het lichaam heeft dus cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren, maar een teveel kan zich ophopen in de slagaders.

4. Transvetten

Dit zijn de vetten die je wil vermijden!!! Deze ontstaan namelijk als gevolg van industrieel verwerkte plantaardige oliën, die worden gebruikt voor de productie van o.a. margarine en halvarine, koffiemelkpoeder, snacks, pizza’s, gebak, snoep, frituurvetten en chips. Ze kunnen door het lichaam zeer moeilijk worden afgebroken, waardoor deze zich overal in het lichaam afzetten en medeveroorzaker zijn van o.a. hart- en vaatziekten. Om te achterhalen of er transvetten in een product zitten, let dan op termen als “gedeeltelijk gehard” of “gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën”.

VOEG VETTEN TOE

  • Sprenkel lijnzaad- en walnootolie over salades
  • Voeg lijnzaad, chiazaad, zonnebloempitten en pompoenpitten toe aan je salades en yoghurt
  • Eet vaker een handje ongebrande nootjes en zaden tussendoor
  • Bak voortaan in kokosnootolie

 

Hoe ga jij zorgen voor meer gezonde vetten in je eetpatroon?

Geef een reactie