Verantwoord afvallen

Stiekem weet je het natuurlijk wel: het moeilijkste aan verantwoord afvallen is de zelfdiscipline die je aan de dag moet leggen om door te zetten. In het begin lijkt het allemaal vanzelf te gaan. Op de keukentafel prijkt een schaal vol fruit en je koelkast heeft er lange tijd niet zo kleurig uitgezien als nu, omdat je allerlei verse groenten hebt ingeslagen. Je vind het superleuk om nieuwe, gezonde recepten uit te proberen en je bent hartstikke trots dat je dagenlang niet eens aan zoetigheid dénkt! De eerste kilo’s vliegen er dan ook vanaf. Verantwoord afvallen is een feestje! Maar dan…

De valkuilen bij verantwoord afvallen

Dan… is er een familiedinertje. Of er wordt getrakteerd op het werk. En omdat je bezoek krijgt, haal je toch maar wat lekkers in huis. Dat lekkers ligt vervolgens, na een gezellige avond, aangebroken in de kast… zonde! Dus? Eet je het op. Want je hebt al een hele tijd alleen maar gezond gedaan, dus wat is nu één koekje? Of vooruit, twee? En dan gaat het snel: want na dat halve pak speculaasjes heb je de smaak weer te pakken. En als je twee dagen groenten eet, dan kun je op dag drie toch wel voor een makkelijke diepvriespizza gaan? Voordat je het weet, val je terug in oude eetpatroon. Verantwoord afvallen is er niet meer bij. Sterker nog: omdat je jezelf zo lang niets hebt gegund snoep je dubbel zoveel. Om het nog erger te maken begin je je schuldig en ellendig te voelen en oeps! Dan trek je die zak chips ook nog maar open. Wat maakt het nog uit?

Stop!

Niet doen! Laat die zak chips nu maar dicht. Elke verleiding is er één te veel, en het is nooit, maar dan ook echt nóóit te laat om daar nee tegen te zeggen. Ga niet direct bij de pakken neer zitten als je een keertje de mist in gaat en uit beleefdheid (of gewoon omdat je er zo’n zin in had) een stuk taart hebt gehad. Na een uitbarsting pak je de gezonde levensstijl gewoon weer op. Ook dat hoort bij verantwoord afvallen! Wees dus niet te streng voor jezelf en geef zeker niet op.

Tips voor motivatie bij verantwoord afvallen

Wat kun je doen om jezelf te blijven motiveren?

 • Stel een realistisch streefgewicht vast
 • Zwakke momenten gehad? Schrijf ze op en bedenk hoe je ze in het vervolg kunt voorkomen
 • Vraag je vrienden en/of familie om je te ondersteunen
 • Beloon jezelf regelmatig als het goed gaat. Niet met een eetbare traktatie natuurlijk, maar met een mooi nieuw (strakker!) jurkje of een avondje naar de bioscoop.
 • Maak een lijst met alle voordelen van afvallen: je hebt minder kans op ziektes, meer energie, een goede weerstand, een mooi lijf, zelfvertrouwen etc.

Als je dat lijstje met alle voordelen van verantwoord afvallen regelmatig bekijkt (hang hem op de deur van je koelkast!) dan garandeer ik je dat je het vol kunt houden. Zet hem op!

Geef een reactie

2 comments

 1. Kimberly

  Hoi Nadia,

  Ik ben een jonge vrouw van 19 jaar en ik ben een beetje ten einde raad als het gaat om afvallen. Heb vroeger al zoveel geprobeerd, de ene methode werkte nog slechter dan de andere. De laatste keer ben ik 10 kg afgevallen, al was ik wat ongelukkig in die periode. En meteen erna kwam ik zo 20 kg aan. Ik weet nu echt niet meer waar ik moet beginnen! Ik denk dat ik ook gewoon veel te verslaafd ben aan alles wat niet goed voor je is. Ik heb nu geen vertrouwen in mezelf, dus doe ik maar het omgekeerde als mijn best doen. En zo blijf ik maar aankomen. Ik zou zo al mijn spaargeld naar iemand gooien die me kan helpen, al weet ik heel goed dat de enige die me echt kan helpen ik zelf ben. Ik vind het gewoon zo moeilijk om dingen te laten staan, het is net alsof ik het “nodig” heb. Heb je misschien persoonlijke tips voor me die me net dat steuntje kunnen geven?
  Bedankt voor het lezen en groetjes, Kimmy

  • Nadia Bievinck

   Hoi Kimmy,

   Ik zie dat je de laatste keer 10 kg bent afgevallen, maar daarna ook weer 20 kg bent aangekomen.
   Of je afvalt is afhankelijk van verschillende factoren zoals stress, medicijngebruik, onvoldoende slaap, de overgang en de hoeveelheid beweging.
   Je zegt dat je denkt dat je te verslaafd bent aan alles wat slecht voor je is. Kun je hier een aantal voorbeelden van geven?
   Jij bent inderdaad degene die wat aan je gewicht moet doen wanneer je deze wilt veranderen.
   Misschien is het een optie om realistische doelen voor jezelf op te stellen die je ook kunt behalen. Dit geeft jezelf weer een oppeppertje.
   En je geeft aan dat je het moeilijk vindt om dingen te laten staan, probeer na te denken waarom je dingen eet. Echt omdat je honger hebt? Of gewoon omdat het er lekker uit ziet.
   Probeer bewuster na te denken over de keuzes die je maakt dan moet het vast gaan lukken.

   Groetjes, Nadia