Een traag werkende schildklier is niet fijn. Helaas weet ik er alles van. Naast een trage stofwisseling (snel aankomen) heb ik veel last van vermoeidheid, het moeilijk ergens toe kunnen zetten en extreme kou. Er zijn nog veel meer klachten, maar deze spelen mij het meeste parten. Thermokleding is in de winter een standaard kledingstuk om geen ijspegel te worden. Tegen de vermoeidheid neem ik ijzer-extract (Floradix, red.), ondanks dat ik een normaal Hb-gehalte in mijn bloed heb.

Als positief ingesteld persoon zie ik ook voordelen. De celstofwisseling is vertraagd, dus ook veroudering gaat langzamer (ik heb nog geen rimpels!). Haren en nagels groeien veel langzamer, ik knip mijn nagels zo ongeveer 1 keer per maand en ook het scheren van benen en oksels hoef ik minder vaak te doen dan anderen.

Maar hoe weet je dat de schildklier een verminderde werking heeft? Naast klachtenlijsten die via internet te vinden zijn, is de belangrijkste aanwijzing de waardes in het bloed.

Hoe zie je aan je bloedwaardes dat de schildklier een verminderde werking heeft?

Schildklierhormonen worden in het bloed gemeten als TSH, FT3 en FT4. De hersenen sturen een signaal (TSH) naar de schildklier met de opdracht schildklierhormonen te maken. De schildklier maakt hierop FT4 aan, echter dit is geen werkzame stof. Via het bloed wordt deze getransporteerd naar de lever, alwaar omzetting plaatsvindt in FT3, de werkzame variant. Dit proces kan op meerdere manieren verkeerd lopen. De hersenen kunnen niet of nauwelijks een signaal doorsturen, de schildklier zelf kan te weinig produceren, de omzetting kan niet of nauwelijks plaatsvinden of beide processen kunnen verstoord zijn.

Een oplossing kan een bezoekje aan de huisarts zijn. Echter, ik wil zelf liever kijken of ik het kan redden met homeopathische middelen en door goed op mijn voeding te letten. Ik ben van mening dat voeding bij veel medische kwalen een ondergeschoven kindje is.

Uiteraard heb ik mijn voeding aangepast. Bepaalde voeding bevordert de werking van de schildklier, waar andere voeding beter vermeden kan worden.

De voedingsstoffen die je beter kan laten staan zijn:

 • zuivel
 • varkensvlees
 • rauwe kool
 • koolraap
 • koolrabi
 • mosterd
 • pinda’s
 • fabrieksbrood
 • tarwe, gerst
 • verzadigde vetten
 • E621
 • kunstmatige zoetstoffen

Voeding die de werking van de schildklier bevordert:

 • zeewier (kelp)
 • zeevis
 • eieren
 • jozo zout
 • noten, met name pecannoten
 • avocado
 • peulvruchten
 • linzen
 • boekweit
 • orgaanvlees
 • sojaolie
 • levertraan
 • ijsbergsla
 • uien
 • spruitjes
 • broccoli
 • bloemkool en koolsoorten (gekookt)
 • radijs
 • maïs
 • cassave
 • sorghum (Afrikaanse graansoort)

Wat eet ik als ontbijt?

Om te beginnen maak ik alles zelf. Zo heb ik volledige controle over wat ik binnenkrijg. Wel maak ik alles voor een week, zodat ik niet dagelijks lang bezig ben met de bereidingen.
Mijn ontbijt bestaat uit knapperige crackers van boekweitmeel met veel pitten en zaden. Als beleg heb ik hummus met een gekookt ei. Voor de lunch neem ik boekweitbrood, wat ik beleg met avocadocrème, ijsbergsla en zalm of notenpasta gemaakt van pecannoten (soms gemengd met amandelen of pistachenoten). Wat het diner aangaat zijn er genoeg mogelijkheden. Mijn favoriete manier om de groenten op smaak te brengen is met knoflook, olijfolie en Spaanse peper. Dit is een echte Siciliaanse klassieker, welke ik van mijn Italiaanse schoonfamilie heb geleerd. Een toetje in de vorm van zuivel vermijd ik. Tussendoor in de ochtend en middag kies ik voor fruit, bij voorkeur fruit wat rijk is aan anti-oxidanten, zoals blauwe bessen, frambozen, bramen en aardbeien.

Naast voeding zijn er nog een aantal vitamines en mineralen welke de werking van de schildklier kunnen bevorderen of afremmen. Maar ook kunstmatige en synthetische stoffen kunnen bij dit proces een rol spelen. Het gaat echter te ver hier in deze blog op in te gaan, daar deze blog zich concentreert op voeding en de gezondheid.

Geef een reactie

6 comments

 1. peggy

  Hoi hoi, heel herkennend voor mij, 2 jaar geleden te wrten gekomen dat mijn schildklier verkleind was en niet meervnazr behoren werkte, ik was humeurig, had altijd kou, was altijd moe, en kwam heeeeeeeeeel veel aan terwijl ik altijd op mijn eten lette, nu zit ik nog steeds met mijn handen in mijn haar ik wil die kilos kwijt en weet niet hoe, ik weeg me nu elke dag maar mijn man noteerd mijn gewicht want ik wil het niet zien, ik ben nu het dukandieet aan het doen, maar ik ga het nu proberen met een smoothie dieet

  -1
  • Hester Sotera

   Hoi Peggy, ik zou je het Mediterrane dieet willen adviseren. Let verder goed op de bovenstaande 2 lijstjes (wat je wel en beter niet kunt eten). Voor meer informatie of hulp op maat kun je altijd contact met mij opnemen. Liefs Hester

 2. Linda

  Stoom of wok je de groente?
  Ik neem aan dat je de olie, chili en geperste knof pas aan het einde toevoegt?
  Geen zout?

  • Hester Sotera

   Hoi Linda,
   Ik kook de groente eerst.
   Vervolgens verwarm ik olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag. Hier fruit ik de knoflook in. Dan voeg ik groente toe en als laatst de chili. Slechts klein beetje zout, dat is voldoende. Succes!

 3. Simone

  Hallo, ik heb bovenstaand stukje gelezen. En vraag me af of ik de voedingsmiddelen ook voor mijn dochter van 7 kan aanhouden. Ze gebruikt nu bijna een jaar medicatie voor haar traag werkende schildklier maar blijft groeien. Qua eten zit ze inmiddels echt op het minimale, maar toch kan ik de vinger er niet opleggen waar het nu mis gaat.
  Groetjes Simone.

  • Hanneke

   Beste Simone,

   Het kan geen kwaad om deze voedingsmiddelen ook aan jouw dochter te geven. Wanneer dit alsnog niet werkt (minimaal 2 maanden proberen), zou ik je adviseren om een deskundige te raadplegen.

   Groetjes, Hanneke