Stress en afvallen

Een langdurige blootstelling aan stress kan zorgen voor een flinke gewichtsafname. Echter kan het ook zorgen voor juist een gewichtstoename. Hoe zit dit?

Stress en afvallen

Dat stress kan zorgen voor een gewichtsafname heeft te maken met 3 hormonen die ervoor zorgen dat het lichaam in een hogere versnelling gaat werken.

  • Cortisol
  • Adrenaline
  • Noradrenaline

Cortisol

In de volksmond wordt Cortisol ook wel het “Stresshormoon” genoemd. Dit hormoon komt vrij bij stress. Bepaalde eiwitten worden door de cortisol in de spieren afgebroken waarbij aminozuren vrijkomen. Hierdoor komt er meer glucose vrij wat feitelijk probeert het lichaam weer stabiel te brengen.

Doordat er zoveel energie vrijkomt om het lichaam weer in balans te krijgen worden andere functies min of meer vergeten. Het lichaam vindt ze op dat moment minder van belang. Het immuunsysteem krijgt minder aandacht waardoor het lichaam zich minder goed kan verweren tegen invloeden van buitenaf. De kans om ziek te worden is aanzienlijk groter bij langdurige stress. Doordat het lichaam door de cortisol in een hogere versnelling werkt en het spierweefsel het flink te verduren krijgt zullen lichamelijke inspanningen tevens minder goed verlopen.

Adrenaline

Bij stress komt het hormoon adrenaline vrij. Ook dit hormoon zorgt voor een hogere versnelling. Adrenaline is verantwoordelijk voor je hogere hartslag, zwaardere ademhaling en een hogere bloeddruk. Het wordt vrijgegeven bij spannende situaties. Denk bijvoorbeeld aan een ritje in een achtbaan wat zorgt voor een snellere ademhaling en hartslag. Het is tenslotte behoorlijk spannend. Eigenlijk is dit een vorm van stress. Bij langdurige blootstelling wordt er ook langdurig adrenaline vrijgegeven. Het lichaam moet harder werken waardoor er meer energie verbruikt wordt. Wordt deze energie niet gecompenseerd dan zal het bij langdurige blootstelling aan stress zorgen voor gewichtsafname.

Noradrenaline

Dit hormoon komt minder vaak voor in het lichaam dan zou moeten bij langdurige stress. Een te lage noradrenaline spiegel maakt somber, neerslachtig en energieloos. Net als bij het hormoon cortisol speelt noradrenaline een rol bij het immuunsysteem. Een te lage spiegel betekent minder aandacht voor het immuunsysteem en meer kans op eventuele gevaren van buitenaf. Dit hormoon zorgt niet zozeer voor een hogere versnelling van het lichaam, wel speelt het zeker een rol samen met de andere 2 hormonen bij het stress en afvallen proces.

Het mag duidelijk zijn dat deze hormonen bij stress ervoor zorgen dat het lichaam in een hogere versnelling gaat werken. Er wordt meer energie verbruikt dan normaal. Vaak hebben mensen die te kampen hebben met stress weinig zin in eten. Het gevolg is dat stress en afvallen hierdoor nauw met elkaar verweven zijn.

Stress en aankomen

Hoe zit het dan met aankomen? Zoals hierboven te lezen was bij het stress en afvallen verhaal zorgen de hormonen juist voor een hoger energieverbruik.

Dat klopt helemaal. Echter waar veel mensen bij stress juist minder gaan eten is er ook een groep mensen die bij stress juist meer gaan eten. Ondanks de hogere versnelling waar het lichaam zich in bevindt wordt er nog meer gegeten dan er verbruikt wordt. Wordt er meer gegeten dan er verbruikt wordt dan zal je dus aankomen.

Het lijkt misschien mooi meegenomen om wat gewicht te verliezen door de stress, maar dat is absoluut niet het geval. Stress kan zorgen voor een hoop lichamelijke en geestelijke problemen met ernstige gevolgen. Raadpleeg bij het vermoeden van een langdurige blootstelling aan stress altijd een specialist.

Geef een reactie