Soccer Team; Boys With Football Coach

Steun vragen

Deze week gaat het over steun vragen. Steun vragen is heel belangrijk, want je kunt niet alles alleen doen. Op sommige momenten heeft iedereen wel eens even iemand nodig waar je jouw verhaal bij kwijt kunt. Hieronder leg ik drie verschillende soorten manieren om steun te vragen. Hierin kan je kind iedereen indelen. Op welke manier vraagt jouw dochter/zoon hulp jou, zusje of broertje, vriendjes van school etc. Ook leg ik in dit artikel uit hoe je in verschillende stappen steun kunt vragen. Dit onderwerp is van belang om weer samen met je kind uit te voeren.

Drie manieren van steun vragen

Je hebt drie manieren om steun te vragen.

  • Praktische / Materieel: Je vraagt steun in de vorm van materiaal. Bijvoorbeeld bij een diëtist wil je een voedingsschema krijgen.
  • Advies / Informatief: Je kunt advies vragen bijv. Wat moet ik doen? Hoe moet ik dit doen?
  • Sociaal emotioneel: Je wilt eigenlijk een arm om je heen krijgen, een compliment. Eigenlijk is het belangstelling in de vorm van respect voor elkaar.

Steun vragen aan familie, vrienden, kennissen

Hoe vraagt jouw zoon/dochter steun aan familie, vrienden en kennissen?
Dit voorbeeld is gegeven door een meisje van 13 jaar.

Ouders: Mijn ouders vraag ik vooral sociaal emotionele steun. Ze zeggen tegen mij dat ik niet moet opgeven en slaan dan ook wel eens een arm om me heen. Dat vind ik fijn. O ja, mijn ouders vraag ik ook wel eens om advies. Wat ik moet doen als ik zin heb in iets lekkers.
Broertje & Zusje: Mijn broertje en zusje vraag ik meer advies/informatieve steun. Ze zeggen altijd tegen mij wat er gebeurd als ik opgeef. Maar ze geven mij ook wel sociaal emotionele steun, want ik kan altijd met ze praten en dan zijn ze heel lief voor me.
Vrienden: Mijn vrienden steunen mij vooral sociaal emotioneel. Ze waren blij dat ze wisten dat ik niet meer wilde snoepen, omdat ik te dik ben. Ik wil afvallen en daarom niet meer zoveel snoepen. Ze moeten mij tegenhouden als ik wil snoepen en mij steunen door mij niet hele tijd snoepjes aan te bieden. Maar, ze steunen mij dus ook wel praktisch, dat ze de snoepjes niet meer aanbieden.
Kennissen: Mijn kennissen (vrienden van mijn ouders) die steunen mij als ik ze zie vooral sociaal emotioneel. Dan geven ze mij complimentjes als ik al die lekkere dingen op tafel laat staan en er niet van ga snoepen. Dan vinden ze dat ik sterk ben.

Om te weten hoe jouw kind aan iedereen steun vraagt, kun je een cirkel maken. Wanneer je deze cirkel hebt gemaakt verdeel je deze in drie vakken. In het eerste vak komt praktisch/materieel te staan. In het tweede vak komt advies/informatief te staan en in het laatste vak komt sociaal emotioneel te staan. Laat je kind dit in alle rust invullen en bespreek samen waarom hij/zij hiervoor gekozen heeft.

4 stappen voordat je steun vraagt

  • Stap 1: Vraag jezelf af of je behoefte hebt aan steun, of wil je het liever zelfstandig uitvogelen.
  • Stap 2: Als je steun wilt, wat voor soort steun wil je dan precies?
  • Stap 3: Van wie wil je deze steun ontvangen?
  • Stap 4: Wat is de situatie waarin je steun nodig hebt?

6 stappen om steun te vragen

  • Stap 1: Vraag of het uitkomt. Heb je een probleem of iets dat je wilt bespreken ga dan niet je hart luchten wanneer iemand druk in gesprek is of even met iets anders belangrijks bezig is.
  • Stap 2: Wanneer het uit komt kun je vertellen wat er aan de hand is.
  • Stap 3: Vertel gelijk wat er echt aan de hand is, zonder een heel groot verhaal te vertellen en aan het eind pas het probleem duidelijk wordt.
  • Stap 4: Bepaal wat voor steun je nodig hebt en vertel dit.
  • Stap 5: Maak met degene waaraan je steun vraagt afspraken bijv. wanneer je het er nog meer over kunt hebben of hoe je het misschien op kunt lossen.
  • Stap 6: Bedank degene waaraan je steun hebt gevraagd. Gewoon door dankjewel te zeggen.

 

 

 

Geef een reactie