south beach dieet

Het South Beach dieet is bedacht door cardioloog Arthur Agatston en gaat uit van goede koolhydraten en goede vetten. Het is een makkelijk te volgen dieet en er zijn in het dieet meer voedingsmiddelen toegestaan dan dat er verboden zijn. In het dieet word er een onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten. Waarbij gezond eten voorop staat. Voedingsmiddelen die vermeden moeten worden in het South Beach dieet zijn pasta, brood, rijst en granen. Voedingsmiddelen die in ruime mate gegeten mogen worden zijn vlees, vis en groenten. Uiteindelijk zal het South Beach dieet er ook voor zorgen dat het cholesterol verlaagd word.

Werking van het South Beach dieet

De basis van het dieet gaat uit van de glycemische index (GI) bij voedingsmiddelen. De GI geeft aan in welke snelheid de glucose uit de koolhydraten in de bloedsomloop terecht komt. Voedingsmiddelen met een hoge GI-waarde moeten worden vermeden, omdat deze voedingsmiddelen zorgen voor een snelle stijging van het bloedsuikerspiegel maar ook voor een snelle daling. Voedingsmiddelen met een lage GI-waarde worden juist aangeraden om te consumeren omdat deze zorgen voor een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is er langer een voldaan gevoel aanwezig en zal er minder snel naar eten en ongezonde tussendoortjes gegrepen worden. Het is van belang om zelf in de loop van de tijd alleen maar voedingsmiddelen met een lage GI-waarde te consumeren. Het South Beach dieet bestaat uit drie fasen

De fasen van South Beach

In de fasen van het dieet worden dingen je juist aangeleerd of afgeleerd. De eerste fase van het dieet is de meest zware fase. In de eerste twee weken van het dieet is het toegestaan om wel tot zes maaltijden per dag te consumeren maar je mag absoluut geen fruit en zetmeel producten gebruiken. De eerste fase bestaat uit het onderdeel om gezond eten.

In fase twee worden er langzaam weer koolhydraten aan het eten toegevoegd. Eet wel gevarieerd en afwisselend zo is het beter om eenmaal daags koolhydraten te eten bij een maaltijd. Dit zorgt voor een goede balans in de inname van koolhydraten. De tweede fase van het South Beach dieet duurt tot dat het gewenste streefgewicht bereikt is. Dit kan een paar weken duren, maar ook tot een paar maanden.

De derde en laatste fase van het dieet is het meest makkelijkst. Slechte voedingsmiddelen mogen weer met mate gegeten worden. En door de juiste balans te vinden word het zogenoemde jojo effect uitgesloten. De derde fase is wel een fase die levenslang is.

Voor en nadelen van het dieet

Bij het dieet mag zoveel gegeten worden als je op kan zolang het maar gezonde voeding betreft. Het dieet is gebaseerd op drie maaltijden per dag met alleen maar gezonde voeding. Het South Beach dieet boek beschrijft enorm veel recepten die kunnen helpen bij het samenstellen van dagmenu’s. Het nadeel van het dieet is dat er bijna geen vezels geconsumeerd worden en hierdoor kan een bezoek aan de toilet een hele opgave worden. Dus qua hoeveelheid gezonde voeding die je tot je mag nemen binnen dit dieet is het een dieet om aan te raden. Echter, zijn vezels enorm belangrijk om lekker vol te zitten en om een gemakkelijke stoelgang te hebben. In groenten zitten wel veel vezels, dus eet gezond en voldoende groenten dan krijg je ook vezels binnen.

Geef een reactie