Relatietherapie

In mijn vriendenkring is het onderwerp relatietherapie een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Van sommige vriendinnen weet ik dat ze er mee bezig zijn, maar in gezelschap wordt er meestal niet over gepraat. Dat komt omdat er ook altijd wel een paar mensen bij zijn die relatietherapie volkomen nutteloos vinden. ‘Als je er samen niet uit kunt komen, dan kun je er beter mee stoppen,’ wordt er dan gezegd.

Praat erover!

Toch vind ik het jammer dat relatietherapie een taboe is. Ik denk dat veel mensen wel eens een moeilijke tijd hebben (gehad) met hun partner. Grote kans dat jij als lezer nu op het puntje van je stoel zit, en dan ben je echt de enige niet. Is het zinvol om in therapie te gaan als je relatieproblemen hebt? Daar moeten we het toch gewoon met elkaar over kunnen hebben!

Wanneer is de liefde echt over?

Is het echt nutteloos om aan een moeizame relatie te werken, of is het mogelijk de liefde terug te vinden door in relatietherapie te gaan? Volgens mij denken sommige stellen dat ze een mislukte relatie hebben als de liefde er niet meer vanaf spat. Terwijl het juist een goed teken kan zijn als er ondanks alle problemen bij beide partners de wil is om aan de relatie te werken. Die zou er toch niet zijn als er geen gevoel meer is?

Door allerlei externe factoren kan er miscommunicatie ontstaan tussen twee geliefden. De komst van kinderen, stress op het werk, geldzorgen, een plotselinge verliefdheid op iemand anders… En juist als mensen lang bij elkaar zijn is het moeilijk om nog écht met elkaar te praten. Relatietherapie kan dan een uitkomst zijn.

Samen blijven of alleen verder: wat zou jij doen?

Als je relatie in heftig vaarwater is beland of juist volledig uitgeblust: wat zou jij dan doen? Ik las laatst ergens: een relatietherapeut is geen liefdestherapeut. Het is dus niet zo dat een therapeut de liefde voor je op kan rakelen als het er echt niet meer is. Maar misschien houden jullie nog wel van elkaar en zijn jullie dat door alle zorgen uit het oog verloren. Een therapeut kan je helpen met de problemen, zodat jullie weer van elkaar kunnen gaan genieten. Een objectief persoon ziet de dingen namelijk vaak heel anders! Zou jij de gok wagen? Ik ben benieuwd! Maak er geen taboe van en deel hier je mening.

Geef een reactie