Paleo dieet recepten

Het Paleo dieet is gebaseerd op de eetgewoonten vanuit het stenentijdperk. De holbewoner was sterk en atletische gebouwd. Ze waren zo gebouwd doordat ze natuurlijk voedsel aten. Het Paleo dieet wordt ook wel oerdieet genoemd.

Hieronder beschrijf ik verschillende paleo recepten zoals:
zeven ontbijt recepten
acht lunch recepten
zeven avondmaaltijd recepten
drie tussendoortjes recepten
en een extraatje.

7 Paleo ontbijt recepten

1. Banaan pannenkoeken

Heerlijk en makkelijk ontbijtje.

Ingrediënten:

  • 4 bananen
  • 3 eieren
  • 1 el vanille
  • 1 el kokosolie
  • 2 maatschepjes paleo shake

Banaan pannenkoeken maken:

  • Doe alle ingrediënten in een blender;
  • Mix het totdat het een glad mengsel wordt;
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur;
  • Doe in de koekenpan wat kokosolie;
  • Serveer het met vers fruit.

2. Paleo granola

Granola is heerlijk bij je yoghurt of kwark. Lekker als ontbijt bijvoorbeeld.

Wat heb je nodig:

  • 200 gr amandelmeel
  • 200 ml kokosmelk
  • 50 gr zonnebloempitten
  • 50 gr pompoenpitten
  • 3 el gebroken lijnzaad
  • 3 verse medjool dadels, fijngemalen
  • 1 el kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • Keltisch zeezout naar smaak

Hoe maak je de Paleo granola? Nou zo:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden;
  • Bekleed het bakblik met bakpapier;
  • Meng amandelmeel, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, kokosmeel en bakpoeder in een grote kom;
  • Mix in een andere kom de kokosmelk met dadels, vanille-extract en zout in een kommetje;
  • Mix het vervolgens nog samen met de andere droge ingrediënten;
  • Spreid het beslag met een natte spatel uit over het bakpapier;
  • Zet het in de oven voor 20 minuten;
  • Haal het uit de oven en laat het afkoelen;
  • Breek het vervolgens in stukjes;
  • Doe het (eenmaal afgekoeld) hierna in een luchtdichte pot.

3. Cranberry sinaasappelbrood

Het is heerlijk om de dag feestelijk mee te beginnen, maar kan ook prima als tussendoortje.

Ingrediënten:

  • 6 eieren
  • 170 gr amandelmeel
  • 1 sinaasappel, rasp en sap
  • 1 handje gedroogde cranberries
  • 4 el kokosolie, gesmolten
  • 3 el kokosmeel
  • 3 el honing
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 2 el chia zaadjes
  • 1,5 tl wijnsteenbakpoeder
  • 0,5 tl Keltisch zeezout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden;
  • Bekleed de twee bakblikken (15cm) met bakpapier;
  • Meng de kokosmeel, amandelmeel, lijnzaad, chia zaadjes, zout en bakpoeder in een grote beslagkom;
  • Voeg vervolgens de eieren, kokosolie, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en honing toe;
  • Mix het met een mixer tot een egaal beslag;
  • Verdeel daarna het beslag over de bakvormen;
  • Strooi hierna als garnering de cranberries eroverheen en werk deze rustig met een lepel door het beslag;
  • Bak het zo’n 25-30 minuten in de oven van 170 graden goudbruin;
  • Laat het na de 25-30 minuten afkoelen en snij er plakjes van.

4. Scrambled eggs met gerookte zalm en avocado

Ook weer een heerlijk ontbijt maar wat je gerust ook als lunch kunt eten 🙂

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 150 gram gerookte zalm, in stukjes
  • 1 avocado, in plakjes
  • 4 el kokosmelk
  • 1 el kokosolie
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 1 handje bieslook, fijngesneden
  • 1 tl mosterd
  • Zout en peper naar smaak toevoegen.

Hoe maak je het?

  • Klop de eieren los samen met de kokosmelk en mosterd;
  • Meng vervolgens de tomaat hier doorheen;
  • Breng het op smaak met zout en peper;
  • Zet een koekenpan op het vuur en laat hier de kokosolie in smelten;
  • Giet vervolgens het eimengsel in de koekenpan;
  • Blijf met een pollepel rustig roeren (van buiten naar binnen) tot het ei gaar is;
  • Serveer dit samen met de avocado en gerookte zalm;
  • Garneer het met verse bieslook.

5. Avocado met gerookte zalm en ei

Dit wordt binnen het Paleo dieet gebruikt als ontbijt, maar dit kan natuurlijk ook heerlijk als lunch of als voorgerecht bij de avondmaaltijd.

Ingrediënten:

  • 100 gr gerookte zalm
  • 2 avocado’s
  • 4 eieren (M)
  • 10 gr verse bieslook
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden;
  • Snij de avocado door de midden en haal de pit eruit;
  • Verdeel de zalm over de avocado helften;
  • Breek het ei in de avocado;
  • Kruid het vervolgens met peper en zout naar smaak;
  • Zet de avocado’s op 170 graden gedurende 10 minuten in de oven;
  • Garneer het eventueel met wat verse bieslook stukje;
  • It’s ready to eat, enjoy!

6. Gezonde ontbijt pizza

He? Kan je de dag beginnen met een gezonde pizza? Lees hier hoe je het maakt!

Ingrediënten:

  • 1 schijf Watermeloen
  • 4 el Kokosyoghurt of magere kwark
  • Handje blauwe bessen
  • Handje verse aardbeien
  • Handje frambozen
  • 2 el granaatappelpitjes
  • 3 takjes verse munt
  • Eventueel honing

Hoe maak je deze gezonde ontbijt pizza?

  • Snijd uit de watermeloen een mooie ronde schijf;
  • Verdeel dan de kokosyoghurt of kwark over de ronde schijf watermeloen;
  • Verdeel vervolgens het fruit over de ronde schijf;
  • Eventueel kun je het garneren met munt blaadjes;

Honing is in principe niet nodig, omdat watermeloen van zichzelf al zoet is.

7. Smoothiebowl

Ook hier kun je gerust de dag mee starten. Voor de soorten fruit die hieronder beschreven staan kun je zelf afwisseling zoeken. Je hoeft niet altijd deze fruitsoorten te gebruiken. Ga hier zelf lekker in variëren.

Ingrediënten:

  • 100 ml melk
  • 1 bevroren banaan
  • Halve mango
  • Handje vol bevroren aardbeien
  • Handje vol bevroren kersen

Garnering:

  • Handje verse aardbeien
  • Handje bosbessen
  • 2 el kokossnippers

Bereidingswijze:

  • Doe alle ingrediënten (van het ingrediëntenlijstje) in een blender en mix het tot een egale massa;
  • Giet de egale massa in een kom;
  • Voeg vervolgens de garnering toe.

 

8 Paleo lunch gerechten

 

1. Omelet met gerookte zalm

Benodigdheden:

  • 2 eieren (M)
  • 50 gr gerookte zalm
  • 0,5 avocado
  • Handvol rucola
  • Eventueel zwarte peper naar smaak

Hoe maak je deze lekkere lunch?

  • Breek de eieren boven een kom;
  • Klop de eieren luchtig in de kom;
  • Verhit een koekenpan met een beetje kokosolie;
  • Bak de omelet (luchtig geklopte eieren);
  • Snijd de avocado in reepjes;
  • Leg de omelet dubbelgeklapt op een bord;
  • Beleg de omelet vervolgens met de rucola, gerookte zalm en avocado;
  • Eventueel de zwarte peper er overheen.

2. Club sandwich met kip

Heerlijk als lunch !

Ingrediënten:

  • 4 stukken kipfilet
  • 2 reepjes spek (bacon)
  • 1 avocado, gesneden
  • 1 tomaat, gesneden
  • Komkommer, gesneden
  • 0,5 ui, fijn gesneden
  • 1 el kokosolie
  • 1 tl gember (poeder)
  • 1 tl zeezout

Hoe maak je deze lunch?

  • Snijd de avocado, komkommer, tomaat en uit;
  • Zet een pan op middelhoog vuur;
  • Bak in de pan de spek tot het goudbruin kleurt;
  • Vet de kip in met olijfolie of kokosolie;
  • Kruid de kip met gember(poeder) en zeezout;
  • Bak vervolgens de kip samen met de ui op middelhoog vuur;
  • Haal de kip en ui uit de pan en laat het afkoelen;
  • Doe dit vervolgens op 2 sandwiches (kipfilet als brood gebruiken).

3. Appel-bananenbrood

Eerder heb ik al beschreven hoe je een bananenbrood kunt maken. Nu geven ze bij het paleo dieet er een iets anders draai aan, namelijk met appel en kaneel er doorheen.

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 3 bananen
  • 150 gr amandelmeel
  • 90 gr tapiocameel
  • 60 ml kokosolie, gesmolten
  • 1 appel, geschild en in blokjes
  • 2 el esdoornsiroop (of honing)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden;
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier;
  • Doe alle ingrediënten, naast de appel, in de keukenmachine tot het een egaal beslag wordt;
  • Roer vervolgens de stukjes appel er doorheen;
  • Doe het mengsel in de bakvorm;
  • Zet het voor 30-40 minuten in de oven;
  • Haal het hierna uit de oven en laat het afkoelen;
  • Snij het in plakjes en it’s ready to eat.

4. Fris-zoete salade

Fris en zoet, heerlijke combi. Toch?

Ingrediënten:

  • 150 gr bacon
  • 125 gr verse medjool dadels
  • 60 gr pecannoten
  • 1 grote hand gemengde sla
  • 4 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 el honing

Hoe maak je deze salade?

  • Hak de pecannoten grof en rooster ze 2 minuten in een droge koekenpan;
  • Haal vervolgens de pecannoten uit de koekenpan;
  • Pak de bacon en snij deze in reepjes;
  • Bak de bacon vervolgens krokant in een koekenpan;
  • Snij de dadels in kleine stukjes;
  • Verdeel vervolgens de sla over twee borden;
  • En verdeel hierna de dadels, bacon en de pecannoten over deze twee borden;
  • Doe de olie, citroensap en honing in een kommetje, meng het en schenk het hierna als dressing over de salade.

5. Quiche met zalm

‘’Quiche’’ zegt genoeg toch? Heerlijk!

Ingrediënten:

  • 200 gr gerookte zalm
  • 150 gr tapioca
  • 100 ml olijfolie
  • 100 ml lauw warm water
  • 50 gr kokosmeel
  • 40 gr verse dille
  • 30 ml amandelmelk
  • 7 eieren
  • 4 tomaten
  • 1 prei
  • 1 tl zout
  • 0,5 tl peper

Maak de quiche:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden;
  • Vet de ovenschaal in;
  • Pak een mengkom en doe hier de tapioca, kokosmeel en een 0,5 theelepel zout in;
  • Meng dit allemaal goed door elkaar;
  • Voeg vervolgens de olijfolie en het lauw warme water erbij en maak hier een deeg van;
  • Verdeel hierna het deeg dun over de bodem en de zijkanten van de ovenschaal;
  • Zet het 10 minuten in de voorverwarmde oven;
  • Doe in een andere mengkom de eieren, amandelmelk, peper en zout en kluts het goed door elkaar;
  • Snij de gerookte zalm in dunnen reepjes, de tomaten in blokjes, de prei in ringen en hak de dille fijn. Doe dit bij het mengsel met de eieren en mix het door elkaar;
  • Doe het hele mengsel in de ovenschaal en zet het voor 15 minuten in de op 170 graden verwarmde oven.

 

6. Paleo erwtensoep

Heerlijk voor de koudere dagen.

Benodigdheden:

  • 600 ml runderbouillon
  • 500 gr broccoli
  • 100 gr biologische spekblokjes
  • 100 gr biologische hamblokjes
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1 knolselderij
  • 1 tl ghee
  • Keltische zeezout en versgemalen peper, naar smaak

Paleo erwtensoep maken:

  • Pak een soeppan en zet deze op middelhoog vuur;
  • Doe in de soeppan de Ghee en laat dit smelten;
  • Eenmaal gesmolten kun je hier de spek-en hamblokjes in bakken;;
  • Snij ondertussen de ui in ringen en knoflook in snippers;
  • Haal de gebakken spek en hamblokjes uit de pan;
  • Doe nu de uienringen en knoflooksnippers in de pan en bak ze even;
  • Maak de knolselderij schoon en snij deze in blokjes;
  • Maak ook de broccoli schoon en snij deze in kleine roosjes;
  • Doe de knolselderij en broccoli in de pan en bak het even mee;
  • Voeg nu de runderbouillon toe en laat het 15 minuten doorkoken;
  • Pureer de soep met een staafmixer (kijk uit, de soep is heet);
  • Soep te dik? Voeg dan wat water toe;
  • Voeg als laatste de gesneden wortel, prei en gebakken spek en hamblokjes toe aan de soep;
  • Eventueel nog wat peper en zout naar smaak;
  • Laat dit alles aan kwartiertje staan;
  • Eet smakelijk !

 

7. Frisse mango-kip salade

Een lekker frisse mango-kip salade als lunch, why not?

Wat moet je allemaal in huis hebben / kopen?

  • 250 gr ijsbergsla
  • 100 gr cashewnoten, ongezouten
  • 60 ml kokosmelk
  • 2 kipfilets, in blokjes
  • 1 mango, in blokjes
  • 1 bosui, in ringetjes
  • 1 el Ghee
  • 1 tl verse koriander, fijngehakt
  • 1 tl verse munt, fijngehakt
  • Peper, naar smaak
  • Keltisch zeezout, naar smaak

Zo maak je het:

  • Pak een mengkom en doe hier de kokosmelk, bosui, munt en koriander in;
  • Breng het op smaak met wat peper en zout;
  • Pak een wokpan en smelt hier de ghee in;
  • Als de ghee gesmolten is kun je hier de kipfilets in bakken totdat ze gaan zijn;
  • Giet het mengsel uit de mengkom bij de kip en wok het even mee;
  • Roer als laatste de cashewnoten en mango door de kip en verwarm dit nog even mee;
  • Verdeel de sla over de boren en doe hierna het mango-kip mengsel er overheen;
  • De heerlijk frisse salade is klaar om opgegeten te worden.

8. Paleo kip flautas

Benodigdheden tortilla’s:

  • 250 ml amandelmelk
  • 160 gr tapiocameel
  • 60 gr kokosmeel
  • 6 eieren
  • 1 el kokosolie
  • 1 tl Keltisch zeezout
  • 1 tl knoflookpoeder

Benodigdheden tortilla’s:

  • 4 biologische kipfilets
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 groene paprika, fijngesneden
  • 4 el verse koriander, fijngesneden
  • 3 el Jalapeñopeper, fijngesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 el kokosolie
  • 0,5 L kippenbouillon

Benodigdheden guacamole:

  • 3 avocado’s, geschild en ontpit
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 0,5 citroen, sap
  • Keltisch zeetzout, naar smaak
  • Verse gemalen peper, naar smaak

Stap 1: Hoe maak ik de tortilla’s?

  • Meng alle ingrediënten van het lijstje bij de tortilla’s (behalve kokosolie) in een grote kom en meng dit met een mixer tot een klontvrije massa;
  • Pak een koekenpan, doe hier de kokosolie in en zet het op laag tot middelhoog vuur;
  • Schep hierin (net als bij pannenkoeken) een deel van het beslag en bak de tortilla aan beide zijden zoals je een omelet zou bakken;
  • Haal de tortilla uit de pan en leg het op een bord;
  • Doe dit tot het beslag op is.

Stap 2: Hoe maak je de vulling?

  • Breng de bouillon aan de kook;
  • Doe bij de bouillon de kipfilet en kook het gaar in ongeveer 15 minuten;
  • Haal de kipfilet uit de pan en laat het afkoelen, voordat je het in kleine blokjes snij;
  • Pak een wok/hapjespan en doe hier de kokosolie in;
  • Fruit vervolgens het uitje en de knoflook hierin;
  • Voeg daarna de paprika, tomaat en peper toe en bak dit allemaal een paar minuten mee;
  • Schep hier de kipblokjes doorheen en breng het op smaak met wat peper en zout;
  • Leg de tortilla open klaar en schep hier 2-3 eetlepels vulling in;
  • Rol de tortilla op en zet het vast met een (saté)prikker;

Stap 3: Hoe maak je guacamole?

  • Prak de avocado in een bakje en meng hier de overige ingrediënten bij.

 

7 Paleo avondmaaltijden gerechten

1. Paleo pastasalade

Benodigdheden:

  • 125 gr paleo sesam fusili
  • 100 gr zwarte olijven
  • 80 gr salami
  • 2 tomaten
  • 2 bosuien
  • 1 groene paprika
  • 3 el olijfolie
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl oregano
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  • Zet een pan met water op het vuur en breng het water aan de kook;
  • Pers het teentje knoflook uit en meng deze met de olijfolie, rode wijnazijn, oregano in een kommetje;
  • Doe de pasta in de pan en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking;
  • Maak de groene paprika schoon en snij deze in kleine blokjes;
  • Maak de tomaat schoon en snij deze in dunne partjes;
  • Snij de salami in de lengte in vieren en vervolgens in kleine stukjes;
  • Pak een koekenpan en verhit deze;
  • Doe in de koekenpan de salami en bak deze kort;
  • Was de bosuien en snij ze in schuine ringentjes;
  • Giet de pasta af en spoel het even af met koud water;
  • Meng in de kom de pasta, groene paprika, tomaat, salami en olijven;
  • Doe hier de dressing overheen en ook de bosuitjes.

2. Gevulde zoete aardappel

Benodigdheden:

  • 4 grote zoete aardappelen
  • 2 kipfilets
  • 2 rode paprika’s
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 4 tl olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden;
  • Maak alle zoete aardappelen schoon en droog ze hierna af met een theedoek;
  • Leg de zoete aardappelen op een groot stuk aluminiumfolie;
  • Besprenkel de zoete aardappel met olijfolie en wrijf het hiermee in;
  • Prik met een vork rondom wat gaatjes in de zoete aardappelen;
  • Pak de zoete aardappelen in met de aluminiumfolie;
  • Leg ze hierna voor 30-50 minuten in de voorverwarmde oven;
  • Snij de ui en de knoflook fijn;
  • Snij de kipfilets in kleine blokjes;
  • Pak een pan en verhit hierin de kokosolie;
  • Bak vervolgens de kip gaar in de pan;
  • Doe hierna ook de ui, knoflook en tomatenpuree erbij;
  • Snij ondertussen de paprika’s in kleine blokjes;
  • Doe hierna de paprika, paprikapoeder en komijn bij de kip en bak het mee;
  • Breng het op smaak met wat zout en/of peper;
  • Nu zullen de zoete aardappelen wel klaar zijn, haal ze dan uit de oven;
  • Haal ze uit de verpakking (aluminiumfolie) en leg ze op een bord;
  • Snijd de zoete aardappelen in de lengte door;
  • Doe de vulling erin en bon appétit.

3. Tandoori salade met zoete aardappel

Ingrediënten:

  • 2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes
  • 4 kopjes spinazie, gewassen
  • 1 rode paprika
  • 2 el kokosolie, gesmolten
  • 1,5 el appelazijn
  • 1 el kokosbloesemsuiker of honing
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kerriepoeder
  • 0,5 tl zeezout
  • 1/4 rode ui, in kleine reepjes gesneden

Ingrediënten dressing:

  • 2 el olijfolie
  • 1,5 el appelazijn
  • 1 tl honing
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kerriepoeder

Maak de tandoorie salade:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden;
  • Doe de kokosolie, azijn, suiker, zout, komijn en kerriepoeder in een grote kom en meng dit goed door elkaar;
  • Doe bij dit mengsel de aardappelblokjes;
  • Meng dit allemaal goed door elkaar, zodat de aardappelblokjes bedekt zijn met een laagje van het oliemengsel;
  • Leg de aardappelblokjes vervolgens op een bakplaat (anti-aanbaklaag) en zet deze voor 30-40 minuten in de oven;
  • Draai ze halverwege een keer om;
  • Meng alle dressing ingrediënten door elkaar en klop deze op;
  • Zet vier borden klaar en vul ieder bord met een kopje spinazie;
  • Als de aardappelblokjes klaar zijn even af laten koelen en daarna verdelen over de vier borden;
  • Als laatst bestrooi je je bord nog met de paprika en rode ui.

4. Gevulde aubergine op Marokkaanse wijze

Benodigdheden:

  • 150 gr lamsgehakt
  • 2 tomaten
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 20 gr verse peterselie
  • 2 tl Ghee
  • 2 tl Ras el Hanout
  • Keltisch zeezout en versgemalen peper, naar smaak

Lekker kokkerellen doe je zo:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden;
  • Pak een pan, doe hier water in en zet deze op het fornuis;
  • Snij de aubergine door de lengte en kook de aubergine 5 minuten;
  • Zet een koekenpan met wat ghee op het fornuis;
  • Haal de helft van het vruchtvlees eruit en snij dit in blokjes;
  • Snij de ui en knoflook fijn en bak het in een bakpan met het vruchtvlees van de aubergine;
  • Pak een steelpannetje en zet deze op laag vuur;
  • Snij de tomaten in blokjes en doe deze in het steelpannetje;
  • Doe het lamgehakt bij de knoflook en uit in de bakpan;
  • Voeg de kruiden er al roerend aan toe;
  • Kruid de tomatensaus met peper, zout en gehakte peterselie;
  • Leg de aubergine helften in een ovenschaal en vul deze met de gehaktmix;
  • Zet ze voor 20 minuten in de oven;
  • Garneer het met gehakte peterselie en de tomatensaus.

 

5. Paleo kipsaté met gado gado

Lekker paleo kipsaté als avondmaaltijd?

Ingrediënten voor de saté:

  • 600 gr kipfilet in blokjes
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 el cashewnoten, grof gehakt
  • 3 el honing
  • 3 el kokosrasp
  • 3 el amandelpasta
  • 2 el kokosolie
  • 2 el coconut aminos
  • 3 cm verse gember
  • ½ tl sambal
  • Eventueel nog Keltisch zeezout en versgemalen peper naar smaak

Ingrediënten voor de gado gado:

  • 250 gr geraspte winterpeen
  • 150 gr sperziebonen, schoongemaakt en doormidden
  • 150 gr spitskool, gesneden
  • 6 eieren (M)
  • 1 komkommer, in blokjes

Bereidingswijze:

  • Doe de kokosolie in een wok/hapjespan en laat dit op middelhoog vuur zacht worden;
  • Fruit vervolgens het uitje in de wok/hapjespan;
  • Voeg hierbij de gember, sambal en knoflook toe en bak deze even mee;
  • Doe vervolgens de kipblokjes in de pan en bak deze tot ze mooi lichtbruin gekleurd zijn;
  • Hierna mag de amandelpasta, kokosmelk, coconut aminos en de honing toe;
  • Roer alles goed door elkaar;
  • Laat het even pruttelen tot de saus wat dikker wordt;
  • Breng het vervolgens op smaak met peper en zout.

Nu maken we de Gado Gado;

 

  • Kook de eieren in ongeveer 7 minuten hard;
  • Kook ondertussen de wortels, sperziebonen en kool zo’n 6 min in een pan met water beetgaar;
  • Giet het af en spoel het hierna met koud water;
  • Pel de eieren;
  • Verdeel de groenten over 4 borden;
  • Leg 1,5 ei per bord neer;
  • Lepel de kipsaté er overheen;
  • Garneer het met gehakte cashewnoten en wat kokosrasp.

6. Gevulde paprika

Dit is een, naar mijn mening, lekkere en eenvoudige maaltijd.

Benodigdheden:

  • 4 paprika’s
  • 500 gr gehakt
  • 200 gr tomatenpuree
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 gele ui, fijn gesneden
  • 1 Jalapeno peper, fijn gesneden
  • 1 el kokosolie
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl rode paprikapoeder

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden;
  • Verhit hierna een pan met kokosolie op middelhoog vuur;
  • Doe de knoflook en uit in de pan en bak dit even mee;
  • Daarbij mag nu het gehakt toegevoegd worden tot dit bruin geworden is;
  • Voeg hierna de rest van de ingrediënten toe;
  • Snijdt van alle paprika’s de bovenkant (steeltje) er vanaf en vul het met vlees;
  • Zet ze in de oven voor 20-25 minuten (in een ingevette bakplaat of in een oven schaal);

Laat afkoelen en serveer.

7. Paleo zalmburgers

Ingrediënten:

  • 500 gr zalm
  • 50 gr amandelmeel
  • 1 ei
  • 1 bosuitje, fijngesneden
  • 1 el kokosolie
  • 1 el mosterd
  • Keltisch zeezout en versgemalen peper, naar smaak

Bereidingswijze:

  • Snij de zalm zeer fijn (hakmolen of mes);
  • Doe de gesneden zalm in een kom;
  • Doe in de kom (bij de zalm) mosterd, amandelmeel, bosui en het ei. Meng dit allemaal goed door elkaar;
  • Breng de mix op smaak met vers gemalen peper en zout;
  • Kneed het totale mengsel een platte burger;
  • Pak een koekenpan en smelt hier wat kokosolie in;
  • Bak vervolgens hier de zelfgemaakte platte zalmburgers in;
  • Serveer de burgers bijvoorbeeld met komkommer, tomaat, avocado en wat veldsla.

3 Paleo tussendoortjes recepten

1. Bananenbrood

Dit brood is eenvoudig te bereiden, bevat geen granen en vult ook nog eens goed. Met een beetje roomboter als beleg is dit brood al lekker om te eten.

Boodschappenlijstje:

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren (M)
  • 14 el amandelmeel
  • 4 el kokosolie
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl zeezout

Bananenbrood maken:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden;
  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine;
  • Vet een cakevorm in met kokosolie;
  • Doe de mix in de cakevorm;
  • Zet dit zo’n 40 tot 45 minuten in de oven;
  • Laat het afkoelen en je hebt het Paleo bananenbrood gemaakt.

2. Bevroren kokosyoghurtsnack

Deze snack is zeker lekker voor in de zomer, maar ben je net zo iemand als mij? En kun je altijd eigenlijk wel ijs eten? Dan is deze kokosyoghurtsnack wat voor jou.

Ingrediëntenlijstje:

  • 500 gr kokosyoghurt
  • 125 gr extra pure chocolade
  • 5 el amandelen
  • 1 el kokosrasp

Hoe maak je het?

  • Bekleed een schaal (die in je vriezer past) met een vel bakpapier;
  • Smelt de chocolade au bain-marie;
  • Doe vervolgens de kokosyoghurt in de schaal;
  • Haal de chocolade van het vuur en laat dit even afkoelen;
  • Giet de chocolade vervolgens over de yoghurt heen;
  • Verdeel daarna de amandelen over de schaal;
  • Doe dit ook met de kokosrasp;
  • Zet de schaal in de vriezer;
  • Wanneer je het wilt eten kun je het uit de vriezer halen (net als een ijsje).

 

 

3. Chocolade taart

Ben je bijna jarig? Of is er een andere gelegenheid waar een chocolade taart van pas komt? Dan is hier het recept voor een paleo chocolade taart.

Ingrediënten:

Onderkant;

  • 150 gram amandelmeel
  • 60 gram dadels (fijngesneden, zonder pit)
  • Water

Bovenkant;

  • 120 ml kokosmelk
  • 90 gram dadels (fijngesneden, zonder pit)
  • 60 ml kokosolie
  • 9-10 el cacaopoeder
  • 1 handje fijngesneden noten
  • 1 handje gojibessen
  • 1/4 tl vanille poeder
  • 1/8 tl zout

Hoe maak je de onderkant?

  • Mix het meel en de dadels in een keukenmachine voor een paar minuten;
  • Voeg 1 theelepel water toe;
  • Mix het weer en voeg de tweede theelepel als dat nodig is, tot het mengsel niet meer breekt als je indrukt.

Hoe maak je de bovenkant?

  • Mix de dadels in de keukenmachine (5 minuten lang);
  • Voeg de kokosolie, kokosmelk, cacao, vanille en zout toe;
  • Mix het weer in de keukenmachine tot het mengsel helemaal glad is;
  • Spreid het mengsel over de onderkant en doe noten en gojibessen daarover;
  • Laat het afkoelen in de koelkast voor 8-12 uur of in de vriezer voor 4-6 uur.

 

Extra Paleo recept: Nagerecht

Paleo appel peer crumble

Wat heb je nodig?

  • 1 appel
  • 1 peer
  • Handje hazelnoten
  • 1 el agavesiroop
  • 3 tl gemende notenpasta
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl ghee

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verhit een steelpannetje op middelhoog vuur;
  • Voeg in het steelpannetje een klein beetje ghee toe;
  • Snijd de appel en peer in blokjes;
  • Bestrooi het vervolgens met kaneel;
  • Bak in het steelpannetje de appel en peer blokjes;
  • Voeg de notenpasta en agavesiroop eraan toe;
  • Verdeel het vervolgens over 3 schaaltjes;
  • Hak de hazelnoten fijn en verdeel ze over de schaaltjes;
  • Bak het in 10 minuten gaar op 180 graden.

 Super veel lekkere Paleo recepten. Laat een reactie achter over jouw favoriete recept!

Geef een reactie