superfoods - paleo dieet

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat het paleo dieet een dieetvorm is waarin helemaal terug gegaan wordt naar de basis. Moderne producten zoals geraffineerde suikers, verwerkte oliën, zout, zuivel, peulvruchten en granen worden in dit dieet daarom (zo veel mogelijk) vermeden.

Tegenwoordig is het lastig om helemaal geen voedingsmiddelen meer te eten die iets van bovenstaande moderne producten bevatten. Toch kun je wel proberen er zo veel mogelijk op te letten. Daarnaast kun je een paleo dieet prima combineren met superfoods.

Producten die tot superfoods worden gerekend

Als je superfoods wilt gebruiken in combinatie met een paleo dieet, is het handig om te weten welke producten tot de superfoods gerekend worden. Je kunt online ontzettend veel informatie vinden over de zogeheten superfoods, maar om het je wat makkelijker te maken volgt hieronder ook een lijstje met enkele van de (inmiddels) meest bekende superfoods.

Deze producten behoren tot de tien bekendste superfoods:

 • Spirulina
 • Aloë vera
 • Kokos
 • Cacao
 • Goji bessen
 • Bijenproducten (zoals pollen)
 • Groene of blauwe algen
 • Hennepzaad
 • Maca
 • Marine phytoplankton

Veel van deze producten zijn online te bestellen en sinds enkele jaren kun je deze superfoods ook in sommige winkels kopen. Zelfs enkele supermarkten hebben tegenwoordig een schap met bepaalde superfoods. Er zijn er trouwens nog veel meer, waaronder diverse noten, bessen en zaden, zoals de Braziliaanse noten, de macadamia noten, het chia zaad, de Inca bessen en de açai bessen.

Hoe kun je het paleo dieet combineren met superfoods?

Je kunt een paleo dieet aanvullen met superfoods, door een handjevol van het één of ander aan je recepten toe te voegen. Vervang een bepaald soort fruit bijvoorbeeld eens door bessen uit het lijstje met superfoods. Of maak een lekkernij met verse cacao en kokos. Er zijn op internet talloze heerlijke recepten te vinden die hun inspiratie halen uit de gezonde wereld van deze interessante producten. En omdat onze huidige wereld steeds kleiner wordt vanwege het internet en de uitgebreide handelsroutes, kunnen wij in tegenstelling tot onze voorouders uit het paleolithische tijdperk ons paleo dieet wél aanvullen met die exotische superfoods.

Als je enkele producten uit de ene dieetvorm combineert met enkele producten uit het andere dieet, kun je bovendien zelf nog boeiende nieuwe recepten bedenken. Sommige superfoods kun je ergens doorheen mengen, waardoor je de smaak combineert met andere smaken. Bepaalde smaken zullen in combinatie met andere minder opvallen, dus als er een superfood is die je niet heel lekker vindt, kun je hem toch eten als je hem combineert met iets anders. Zo heb je toch alle goede effecten van de superfoods te pakken, terwijl je soms niet eens echt merkt dat je ze eet.

Waarom zijn superfoods zo gezond?

Superfoods bevatten stoffen die voor ons lichaam belangrijk zijn. Andere voedingsmiddelen bevatten deze essentiële voedingsstoffen natuurlijk ook, maar de ‘supervoeding’ bevat een veel hogere concentratie van deze belangrijke stoffen. De stoffen waar we het over hebben zijn natuurlijk:

 • Aminozuren
 • Antioxidanten
 • Vitaminen
 • Mineralen

Naast het feit dat superfoods goed passen binnen een Paleo dieet, passen ze ook erg goed binnen een eiwitdieet.

Altijd in balans…

…met goede voeding en voldoende ontspanning en beweging! Je paleo dieet combineren met superfoods is slechts het begin. Daarnaast is het uitermate belangrijk om elke dag je portie beweging te nemen en ervoor te zorgen dat je tijd neemt om te ontspannen. Een goede nachtrust is onmisbaar voor een goede gezondheid (en ook om af te vallen!).

Zorg er dus voor dat je je niet alleen maar blind staart op wat je wel of niet eet, maar dat je ook die andere twee dingen in de praktijk brengt. Ga bijvoorbeeld eens een half uurtje bewegen voordat je naar bed gaat. Een blokje om en daarbij een stevige pas aanhouden, zorgt er niet alleen voor dat je lichaam aan het werk gezet wordt, maar ook dat je geest tot rust komt, omdat je alles even van je af kunt zetten. Zo heb je twee vliegen in één klap. En je zult er vast ook nog beter van slapen ’s nachts!

Geef een reactie