Een regel die vaak in veel dieetboeken te vinden is. “Na 20.00 uur mag je niks meer eten!” Je lichaam zou ’s avonds minder snel kunnen verteren omdat de stofwisseling langzamer zou werken en alles wat je zou eten sla je op als vetreserves. Dit is soms zeker waar, maar niet altijd, wil je toch eten na 20.00? Lees dan dit artikel.

Een mens valt af als er minder calorieën binnenkomen dan dat er op een dag verbruikt worden. In het artikel Bereken uw verbruik heeft u kunnen lezen hoe u achter uw energiebehoefte kunt komen. Dat het lichaam ’s avonds altijd langzamer het eten zou verteren is een fabeltje en hangt af van het activiteitenniveau. Het is logisch dat een lichaam minder calorieën verbrandt tijdens het ’s avonds tv-kijken of liggend op bed. Het lichaam is in een ruststand. Overdag als er gewerkt wordt of op een andere manier bewogen wordt is het lichaam logischerwijs in een hogere versnelling en verbrandt het meer calorieën.

Ondanks de ruststand die het lichaam aanneemt is het in sommige gevallen niet waar dat het op die manier ’s avonds alle eten na 20.00 uur op zou slaan als vetreserves. Je valt af op het moment dat er dagelijks minder calorieën binnenkomen dan dat het lichaam nodig heeft. Op die manier moet het lichaam de reserves (vet) aanspreken om aan de benodigde energie te komen. Zo valt het lichaam af.

De stofwisseling kan echter gestimuleerd worden om harder te gaan verbranden. Aangeraden wordt om kleinere porties te eten en het aantal eetmomenten op een dag te laten toenemen. Teveel eten in 1 portie en het lichaam kan het in veel gevallen even niet aan om dat allemaal te gaan verbranden. Een gedeelte wordt dan domweg opzij geschoven en weggezet als vetreserve. Daarom wordt vaak aangeraden om elke 2 a 3 uur een kleine portie te gaan eten. Dit houdt de stofwisseling aan het werk zonder een “overkill” aan calorieën wat in 1 keer het lichaam binnenkomt. Het lichaam zal gedurende de hele dag bezig zijn in een hogere versnelling. Ook ’s avonds!

Wat wordt dan aangeraden om ’s avonds voor het slapen gaan te eten?

Eiwitten met een beetje complexe koolhydraten. Afvallen met fitness is gericht op vet verliezen en later spieren opbouwen. Het meest ideale gerecht vlak voor het slapen gaan is magere kwark. Dit zit boordevol eiwitten (caseïne) wat een langzame afgifte heeft. Gedurende de hele nacht wordt het lichaam van eiwitten voorzien. Handig voor het herstellen na de workouts. Voeg een beetje complexe koolhydraten toe (bijvoorbeeld Brinta of havermout) voor een betere opname van de eiwitten. Eventueel een beetje zalmolie of lijnzaadolie toevoegen voor de gezonde vetten. Vermijdt in ieder geval suiker. Er bestaan een aantal soorten kwark waar glucose-fructose stroop aan toegevoegd is. Glucose-fructose stroop staat garant voor een keur aan gezondheidsklachten. ( Afvallen met fitness komt hier in een later artikel op terug. ) Ga voor “Magere Franse kwark”; verkrijgbaar in bijna elke supermarkt. De smaak van kwark te heftig zo laat op de avond? Ook een bakje magere yoghurt met een beetje Brinta of havermout voldoet prima!

Geef een reactie