Nederlanders te dik

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2011 meer dan 4 op de 10 Nederlanders te dik zijn. Vooral mensen boven de 40 jaar hebben te maken met overgewicht. Meer dan de helft van de 40+’ers is te dik.

Vandaag heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de cijfers bekend gemaakt van 2011. Begin jaren 80 heeft er een soortgelijk onderzoek plaatsgevonden. Toen was nog maar 27% te dik. Dit betekent een stijging van meer dan 13% in de afgelopen 20 jaar. Een zorgwekkende conclusie.

Het aandeel volwassenen met ernstig overgewicht is in 20 jaar tijd zelfs verdubbeld. Van 5% in 1981 naar 12% in 2011. Ernstig overgewicht betekent een BMI van 35 of meer. Een gezond persoon heeft een BMI tussen de 19 en 25.

Bij mensen tot 20 jaar is het percentage minder snel gestegen, alhoewel ook daar een stijging heeft plaatsgevonden. Van 7% in 1981 naar 11% in 2011. De jongeren met ernstig overgewicht is ongeveer gelijk gebleven, namelijk 2.5%.

Uit de statistieken blijkt dan het percentage overgewicht snel stijgt vanaf de leeftijd van 20 jaar. Boven de 40 jaar heeft meer dan de helft van de Nederlanders te maken met overgewicht. Het percentage van mensen met ondergewicht is stabiel gebleven. Dit blijkt al jaren rond de 2% te schommelen.

Wij van Afvallen met Fitness zijn benieuwd naar jullie meningen. Is het vooral een taak van de overheid om de problemen met overgewicht aan te pakken? Of zijn de mensen hier in grote mate zelf verantwoordelijk voor? Laat je mening achter bij de reacties of stem op onze nieuwe poll aan de linkerkant van dit artikel.

Geef een reactie