Ik ben Hester, aangenaam!

//

Dit is mijn eerste artikel op afvallenexperts.nl. Spannend, net als alles wat nieuw is. Ik ben nieuw voor jullie en jullie zijn nieuw voor mij, daarom wil ik mijzelf even kort introduceren. Jullie weten dan wie ik ben en wat jullie van mij kunnen verwachten.

Mijn naam is Hester Sotera, geboren in 1984. Na de middelbare school ben ik gaan studeren aan de Universiteit van Maastricht, Gezondheidswetenschappen. Mijn eerste college ging over het Mediterrane dieet en over rode wijn. “Wat een geweldige studie”, was het eerste wat ik dacht. Tijdens mijn opleiding lag de focus op beweging, voeding en gezondheid. Daarnaast heb ik ook Geestelijke Gezondheidkunde (psychologie) gedaan, omdat ik van mening ben dat lichaam en geest niet los van elkaar gezien kunnen worden.

Na mijn studie heb ik mijn eigen praktijk opgezet: Gezond Leven Challenge. In mijn behandeling maak ik gebruik van het Mediterrane dieet afgestemd op de persoonlijke situatie van iemand.

Inmiddels ben ik getrouwd en, toeval of niet, mijn man is van Italiaanse komaf. Via mijn schoonfamilie heb ik Mediterraan koken geleerd, zoals het van oorsprong is bedoeld.

//

Het Mediterrane dieet, wat is het precies?

Het Mediterrane dieet is dé meest wetenschappelijk onderzochte voedingswijze in vergelijking met andere voedingswijzen. Steeds weer komen verschillende gezondheidsvoordelen naar voren in diverse onderzoeken. Vele resultaten zijn herhaald in vervolg studies, door verschillende wetenschappers en bij diverse populaties. De Mediterrane voedingswijze is een manier van eten en drinken die terug te vinden is in landen rond de Middellandse Zee, zoals Italië, Spanje en Griekenland, in de jaren ’60 (want tegenwoordig hebben ze ook in deze landen McDonald’s en KFC).

Mediterraan eten heeft tal van gezondheidsvoordelen. Het eerste voordeel wat ik uit wil lichten is het feit dat mensen die Mediterraan eten meer goed cholesterol in hun bloed hebben dan mensen die Westers eten. Het gaat hierbij om zowel lagere LDL-cholesterolgehaltes (het slechte cholesterol) als ook hogere HDL-cholesterolgehaltes (het goede cholesterol). Deze combinatie te samen verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.

Kenmerkend voor de Mediterrane voeding is het gebruik van olijfolie, het consumeren van veel groente en fruit, graanproducten, peulvruchten, noten, verse vis en een glaasje rode wijn per dag.

In mijn columns wil ik mij focussen op voeding en wat voeding kan betekenen voor het lichaam. Soms gerelateerd aan een ziekte of aandoening, soms ter ondersteuning van de gezondheid. De recepten die ik zal delen zullen veelal een Mediterrane, lees Italiaanse bereidingswijze kennen. Niet alleen omdat dit gezond is, maar ook erg lekker, iets wat ook erg belangrijk is. Gezond eten moet wel lekker zijn, anders is het niet vol te houden om gezond te leven. Verder vind ik het belangrijk om de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van voeding, beweging en gezondheid met jullie te delen.

Daarnaast zal ik een verhaal van diverse kanten proberen te belichten, zodat jullie zelf een mening kunnen vormen. Als je namelijk ergens van overtuigd bent, is het makkelijker in te passen in je levensstijl, dan wanneer iemand anders je verteld dat het goed voor je is.

Hopelijk spreken mijn columns jullie aan en kunnen we een mooie band opbouwen.

Liefs Hester

Geef een reactie

11 comments

 1. Myrte

  Welkom Hester, ik lees hier regelmatig artikelen dus ik vind je een aanwinst voor de website. Ik ben benieuwd naar je volgende artikelen.

  • Hester

   Gezondheid is ons belangrijkste goed, dat wensen we ook iedereen toe (straks ook weer met oud&nieuw). Wat een mooi resultaat heb je bereikt met het Mediterraan Dieet! Succes.

 2. Pia

  Hallo Hester, ik heb ook het Mediterraan Dieet gevolgd een aantal maanden geleden. Het is me goed bevallen en bepaalde elementen van het dieet zijn nog iedere dag terug te vinden in mijn voedingspatroon. Ik ben nu op een goed gewicht en het lukt me heel goed dat vast te houden. Toch vind ik het belangrijk om veel bezig te zijn met mijn gezondheid. Daar ben ik me steeds meer van bewust.

 3. ria

  goede morgen Hester,
  Fijn dat je de Mediterrane keuken in het zonnetje gaat zetten.
  Wij zijn net terug van een lange vakantie in Slovenië. Een zaligheid daar is onbetwist de olijfolie… zal nooit ontbreken bij lunch en diner. Als ik daar dan vertel dat we in Nederland gewaarschuwd worden voor het gebruik van olijfolie, dan wijzen ze naar je voorhoofd. Zij bakken er in en het is overheerlijk, maar zoals altijd alles met mate… Zijn je recepten ook geschikt voor mensen die suikervrij eten?
  Met veel interesse kijk ik uit naar je volgende column. SUCCES

  • Hester

   Binnenkort meer over olijfolie, houd deze website dus goed in de gaten..

 4. Fiona

  Inderdaad lees ik vaker dat een glaasje wijn per dag goed is. Het staat n.l. ook al in de Bijbel! Punt is, ik lust niets waar alcohol in zit. Zit hem dat ‘goede’ nu juist daarin, of in een andere factor? Is bijv. rood druivensap vergelijkbaar ‘goed’, of niet?

  • Hester

   Rode druivensap bevat net als rode wijn de stof resveratrol, alleen in veel mindere mate.

 5. Henk

  Ben jan-2014 gestopt met roken na 40 jaar gerookt te hebben!!! Ben gezonder gaan eten veel gestoomde groent /gestoomde kip/volkoren pasta tussen door fruit allerlei fruit. Drink koude thee niks anders. Eet als ontbijt 2/3/roereieren met groente er door . Maar een lang verhaal kort te houden ik was 80 kilo nu 97 !!!!! nu moet ik er bij zeggen dat ik al 2 jaar thuis zit met een schouder die niet meer wil !!!Maar doe elke dag 1 uur op de cross trainer en loop wel heb een hond namelijk !!!Maar wat ik ook doe er gaat niks af!!! HELPPPPPPPP Hester want die 20 kilo waar jij het over hebt die wil ik ook kwijt.Maar niet aan peper dure dieeten. En jou artikelen helpen me wel o me lekker te voelen maar doe 20wil niet weg

  • Hester

   Probeer eens iets anders, waarschijnlijk is je lichaam gewend aan het huidige ritme. Doe eens een intervaltraining op de crosstrainer of verander je ontbijt en diner.

 6. Van Renterghem Julien

  Waarom altijd de nadruk op voeding om af te vallen?
  Er zijn ook mensen met ondergewicht, de voeding speelt hier ook zijn rol.
  Bij een gezonde voeding heeft iedereen voordelen

  • Hester

   Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Dat wij ons met name richten op afvallen heeft te maken met de markt (er zijn helaas nu eenmaal meer mensen die willen afvallen dan die willen aankomen).