Cholesterol verlagen

Het kan zijn dat je je zorgen maakt om je cholesterol. Is het te hoog of niet? Een te hoog cholesterolgehalte is niet goed voor je gezondheid, omdat de kans op hart- en vaatziekten met een te hoog cholesterolgehalte kan toenemen. Daarom beschrijven we in deze blog 5 manieren om je cholesterol te verlagen. In het kort kun jij je cholesterol verlagen door:

  • Gezonde voedingsmiddelen te eten
  • Meer te gaan bewegen
  • Te stoppen met roken
  • Af te vallen als je overgewicht hebt
  • Cholesterolverlagers te gebruiken als medicijn

Manier 1: Neem de juiste voeding

Zoals het geval is bij afvallen en je algehele gezondheid, is een evenwichtige en gezonde voeding voor het cholesterol verlagen ook van belang. Een gebalanceerd voedingspatroon is de basis voor een gezond lichaam. Het is daarbij belangrijk dat je gevarieerd eet en niet te veel producten met een hoog cholesterolgehalte eet. Eet minder verzadigde vetten en meer onverteerbare vezels. Denk bijvoorbeeld eens aan een eiwitdieet of een koolhydraatarm dieet. Dit noemen we weliswaar een dieet, maar het komt meer neer op een levensstijl. Als je immers gewend bent aan het eten van gezonde producten, dan zul je merken dat je daar ook meer zin in krijgt.

Manier 2: Ga meer bewegen

Er bestaan verschillende varianten van cholesterol, het zogeheten goede HDL-cholesterol en het slechte LDL-cholesterol. Door meer te bewegen wordt het goede HDL-cholesterol aangemaakt. Deze goede vorm gaat als het ware de slechte vorm te lijf. Meer bewegen betekent dus je cholesterol verlagen. Zorg er daarom voor dat je per dag op zijn minst een half uur intensief gaat bewegen. Meer bewegen hoeft overigens niet perse sporten te zijn, maar kan ook betekenen dat je vaker de fiets pakt of dat je lopend naar de supermarkt gaat. Je kunt er ook voor kiezen in plaats van met de lift te gaan vaker de trap te gebruiken. Sporten is een goede optie, als je dat fysiek gezien aankan. Denk er overigens wel om dat je gewoon rustig aan begint. Je kunt niet in één keer het hoogste niveau bereiken. Het sporten op een goede manier opbouwen is heel belangrijk. Het is immers beter dat je het sporten vol kunt houden, dan dat je drie dagen lang op een veel te intensieve manier sport en daarna niet meer kunt. Tips voor sporten vind je ook op onze site.

Manier 3: Stop met roken (indien van toepassing)

Deze manier van cholesterol verlagen kun je overslaan als je niet rookt. Ben je echter wel een roker, dan is stoppen met roken één van de eerste dingen die je moet overwegen. Het kan zijn dat roken op een dusdanige manier onderdeel van je leven is dat je het niet op wilt geven, maar er bestaat een verband tussen roken en een hoger cholesterolgehalte. Zoals je waarschijnlijk weet brengt roken de nodige risico’s met zich mee en is de kans op hart- en vaatziekten voor rokers groter dan voor niet-rokers. Met je algehele gezondheid in het achterhoofd en ook met het oog op het cholesterol verlagen is het stoppen met roken dus één van de belangrijkste dingen om te proberen. Het kan zijn dat je rookt omdat je het gezellig vindt of omdat je niet zonder kunt, maar je cholesterol verlagen wordt verhinderd door het roken. Als je echter stopt met roken zullen er al snel gewenste resultaten geboekt worden. Binnen 6 maanden nadat je bent gestopt zal de vaatwand, die door het roken beschadigd is geraakt, zich herstellen. Dat betekent automatisch dat je cholesterol verlaagd wordt.

Manier 4: Begin met afvallen (bij overgewicht)

Indien je overgewicht hebt, kan dat er ook voor zorgen dat je cholesterol hoger is dan gezond is. Daarom kan het een goede stap zijn om overgewicht kwijt te raken. Door af te vallen kun je jouw cholesterol verlagen. Zoek dus een geschikte methode om mee af te vallen en je zult na een tijdje resultaten gaan merken. Overgewicht stimuleert een te hoog cholesterolgehalte en dat willen we natuurlijk voorkomen. Door te veel buikvet kan er te veel cholesterol aanwezig zijn in het lichaam en dat vergroot de kans op hart- en vaatziekten, net als bij roken. Er zijn op onze website de nodige manieren te vinden waarop jij je overtollige buikvet kunt kwijtraken. Bovendien beschrijven we ook diverse dieetmethodes die jou kunnen helpen bij het afvallen als je overgewicht hebt. Je cholesterol verlagen begint in het geval van overgewicht bij het verliezen van die overtollige kilo’s. Buiten het feit dat je cholesterol verlaagd wordt, zul jij je ook beter gaan voelen als je een gezond gewicht bereikt. Dat is dus een win-win situatie.

Manier 5: Gebruik cholesterolverlagers (in medicijnvorm)

Pas als je al het andere hebt geprobeerd en uiteraard (altijd!) in overleg met een (huis)arts kun je overwegen om cholesterolverlagers in medicijnvorm te gebruiken. De voorkeur gaat er naar uit om je cholesterol verlagen op een zo natuurlijk mogelijke manier te doen, maar het kan zijn dat je de bovenstaande manieren al een tijdje hebt geprobeerd, maar dat je daarmee niet de gewenste resultaten hebt behaald. In dat geval kun je medicijnen gebruiken om je cholesterol te verlagen. Dit moet je echter nooit zomaar op eigen gelegenheid gaan doen, maar altijd in overleg met iemand die er verstand van heeft. Het gaat tenslotte om je gezondheid en dat is het allerbelangrijkst.

Geef een reactie