Liefdevol leven

Een paar jaar geleden zat ik wat minder lekker in mijn vel dan nu. Ik leefde toen al heel gezond en eigenlijk ging het heel goed met me. Ik had leuke vriendinnen, sportte veel, deed veel leuke dingen en het leven lachte me op alle vlakken toe. Toch miste er iets en ik kon maar niet verzinnen hoe dat kwam. Mijn leven was, ondanks alle positieve dingen die er gebeurden, niet compleet.

Neem liefde niet voor lief

Ik vertelde over mijn onduidelijke, ontevreden gevoel aan een vriend die veel bezig is met spiritualiteit en mindfulness. Hij vroeg me: “Heb jij eigenlijk wel een liefdevol leven?” Ik was heel erg verbaasd: ik had toch veel vrienden en familie waar ik zielsveel van houd: natuurlijk leidde ik een liefdevol leven! Maar dat was niet wat mijn vriend bedoelde. Bij een écht liefdevol leven ga je namelijk een stapje verder: je gaat veel dieper in op liefde. En wat vooral belangrijk is: je moet liefde niet voor lief nemen. Want dat deed ik wel. Ik ging ervan uit dat mijn familie en vrienden wel wisten dat ik ze niet wil missen. En over mensen buiten mijn vertrouwde omgeving dacht ik niet eens na!

Liefdevol leven geeft je rust en voldoening

Toen die vriend mij wees op het grote belang van liefdevol leven, vielen bij mij de missende puzzelstukjes op hun plaats. Liefdevol leven is veel meer dan je partner een kus geven voor je de deur uitgaat: het is een levensstijl. Het kost wat oefening, maar het levert je ontzettend veel op. Mensen die leven vanuit liefde hebben veel minder stress. Je leeft zonder angst, zonder boosheid, zonder al die negatieve gevoelens die we net iets te vaak ervaren. Het is een enorme bevrijding om dat van je af te kunnen zetten. En tegelijkertijd word je een inspiratiebron voor je omgeving, want de liefde en positiviteit breng je als vanzelf over op anderen.

Begrip en acceptatie

Jezelf en anderen accepteren is de sleutel tot een liefdevol leven. Als je van jezelf houdt, ben je ook in staat om onvoorwaardelijk van anderen te houden. Kijk verder dan de buitenkant: hoe iemand eruitziet en wat hij of zij zegt, is niet zo belangrijk. Het gaat om de persoon erachter. Die kan heel anders zijn dan jij, maar dat is toch juist mooi? Toon begrip voor anderen, ook als ze in eerste instantie wantrouwig of sociaal onhandig zijn. En verwacht niets terug, want het feit dat je liefde kunt geven is genoeg. Het komt vroeg of laat bij je terug. Want mensen kunnen instinctief niet om jouw positieve houding heen. Je bent een bron van liefde. En geloof mij, dat geeft heel veel voldoening!

Geef een reactie