Iedereen die naar de sportschool gaat, weet dat je bij veel sportscholen vaak geld kwijt bent aan een duur abonnement. Daar staat tegenover dat je je voor dat geld weer helemaal fit en gezond voelt. Zorgverzekeraars weten dat maar al te goed en geven daarom soms fikse kortingen voor de sportschool.

Sporters leven langer en gezonder

Uit vele onderzoeken blijkt dat mensen die regelmatig sporten gezonder en langer leven. Zeker door sporten op oudere leeftijd zou je levensverwachting net zo veel stijgen als door stoppen met roken! Het maakt eigenlijk geen verschil of je nu extreem intensief sport of slechts 2,5 uur per week beweegt. Iedereen die meer dan 2,5 uur per week beweegt heeft ongeveer een even grote toename in levensverwachting. Langlevende mensen betalen uiteindelijk meer premie voor de zorgverzekering. Dat levert natuurlijk geld op voor de zorgverzekeraars. Daarentegen zijn de medische kosten voor sporters meestal lager. Dit komt omdat sporten niet alleen levensverlengend is, maar ook zorgt voor minder overgewicht. En overgewicht brengt enorme risico’s met zich mee. Zo hebben mensen met obesitas een veel grotere kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Niet vreemd dus dat zorgverzekeraars in hun én in ons belang korting geven op de sportschool. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Verschillen per zorgverzekeraar

De korting die zorgverzekeraars aanbieden voor de sportschool is van toepassing op de basisverzekering. Ondanks het feit dat de inhoud van de basisverzekering bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is, kunnen de kortingsregelingen flink verschillen per verzekeraar. Zo geven veel zorgverzekeraars tijdelijke korting op de sportschool zodat mensen gaan beginnen met sporten. Verder moet je er rekening mee houden dat zorgverzekeraars zeker niet alle sportscholen vergoeden. Vaak geven ze alleen korting aan een bepaalde keten van sportscholen. Ook zijn er zorgverzekeraars die alleen korting geven op zogenaamde ‘health centers’. Er zitten dus nog flink wat haken en ogen aan een goedkoper sportschoolabonnement, maar als je korting kunt krijgen is dat natuurlijk mooi meegenomen. Om te weten of je zelf korting kan krijgen via je zorgverzekering kun je het beste je verzekeringspolis goed doorlezen of contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Gezondheid is onbetaalbaar

Of je zorgverzekeraar de sportschool nu wel of niet vergoedt, sporten is altijd een goed idee. Want een goede gezondheid is fijn voor de zorgverzekeraar, maar natuurlijk vooral voor jezelf. Dus valt de korting toch tegen? Laat je vooral niet weerhouden om gewoon te gaan fitnessen. Investeren in je gezondheid kost soms geld, maar je krijgt er een gezonder en gelukkiger leven voor terug. En is de sportschool dan echt te duur? Dan kun je altijd nog zelf een rondje gaan joggen, thuis fitnessoefeningen doen of op de fiets naar je werk. Op die manier krijg je dat ‘langer en gezonder leven’ helemaal gratis! Wie wil dat nou niet?

Geef een reactie