Koolhydraatarm eten

Over koolhydraten bestaan veel verhalen. Sommige mensen zijn fervent tegenstander van koolhydraatarm eten, omdat je te weinig vitaminen binnen zou krijgen en te veel verzadigde vetten. Maar harde bewijzen zijn daar niet van. En daarbij: koolhydraatarm eten is niet hetzelfde als eenzijdig eten! Wat wel een feit is, is dat in de voeding die we in de supermarkt vinden veel suikers en geraffineerde koolhydraten zitten. We zijn er langzaam aan gewend geraakt en onze bloedsuikerspiegel is eigenlijk pertinent van de leg. Ons lichaam heeft moeite om al die extra suikers te verwerken. Het gevolg? We worden dikker! Help!

1. Gewicht verliezen door minder koolhydraten

Onderzoek wijst uit dat koolhydraten bij 50% van de bevolking direct worden omgezet in lichaamsvet. Zo wordt het wel heel moeilijk om af te vallen! Door koolhydraatarm eten krijg je meer (gezonde!) vetten binnen die je lichaam omzet in o.a. spierweefsel. Spieren zorgen voor een hogere vetverbranding. Zo maak je de cirkel dus rond: minder lichaamsvet, meer spieren, snellere verbranding. Die laatste hardnekkige kilo’s smelten als sneeuw voor de zon!

2. Nooit meer een energiedip

Ik zei het al: door de vele suikers maakt je bloedsuikerspiegel rare sprongen. Heb je last van plotselinge vermoeidheid of een afterdinner-dip? Dan heeft je bloedsuikerspiegel waarschijnlijk net een duik gemaakt! Koolhydraatarm eten betekent: meer energie. En ook daar val je van af.

3. Minder eetbuien

Er is nog een reden om je schommelende bloedsuikerspiegel in het gareel te krijgen. Die plotselinge, onbeheersbare eetbuien zijn er namelijk een direct gevolg van. Eigenlijk hebben we niet nóg meer koolhydraten nodig, maar toch roept ons lichaam om zoetigheid en hebben we een hongergevoel dat niet te stillen lijkt. Een duidelijk teken dat je lichaam uit balans is!

4. Verantwoord afvallen

Er zijn allerlei diëten en veel daarvan zullen je helpen met afvallen. Uit onderzoek blijkt echter dat veel van deze diëten zijn gebaseerd op eenzijdig eten, waardoor je lichaam allerlei tekorten krijgt. Ongezond, dus! Koolhydraatarm eten houdt in dat je bijna alles eet (en niet te weinig) en alleen de producten met veel koolhydraten laat staan. Aangetoond is dat mensen die op deze manier afvallen veel stabielere bloedwaarden hebben en minder snel ziek worden.

5. Stralend van buiten

Dat je minder suikers en toegevoegde stoffen binnenkrijgt zal ook aan de buitenkant te zien zijn. Je huid leeft op en je haar wordt voller en glanzend. Je wordt dus frisser en energieker, van binnen en van buiten!

Geef een reactie