Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een dieet waarbij je minder koolhydraten in je voedingspatroon opneemt, maar niet compleet uit het menu schrapt. Voor je aan een koolhydraten dieet begint moet je uiteraard het antwoord weten op de vraag; wat zijn koolhydraten? en waarom val je af met een koolhydraatarm dieet? Er is al veel over gezegd en over geschreven, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is een koolhydraten dieet helemaal niet nieuw. Hoewel het vaak in verband wordt gebracht met het Atkins dieet, wat inderdaad een koolhydraatarm dieet is, zijn er al adviezen uit de negentiende eeuw waarbij het beperken van koolhydraten wordt aanbevolen voor mensen met overgewicht. Om de zin van de onzin te scheiden, en je een volledig beeld te geven van het koolhydraten dieet, geven we op deze pagina onze ongezouten mening over het koolhydraatarm dieet, en bekijken we ook alternatieve diëten zoals het “ziekenhuis dieet” ofwel crash dieet. Daarnaast bespreken we de zin en onzin van eiwitshakes, maaltijdrepen en waarom eiwitten zo belangrijk zijn bij een koolhydraatarm dieet.

Afvallen zonder honger? Dat is mogelijk met het TimFit dieet, een methode waarbij je lekker kunt blijven eten en toch kilo’s kunt afvallen op een verantwoorde wijze. Bekijk direct de mogelijkheden van het TimFit dieet.

Bestel het koolhydraatarm dieet van 2018 of lees onze ervaring

Wat zijn koolhydraten?

Weet wat je eet, om blijvend afvallen mogelijk te maken zul je een beetje kennis moeten hebben van de voeding die je tot je neemt. Wees gerust, dit is geen stoffig medisch handboek, toch is het van belang de achtergrond te begrijpen van de verschillende voedingsstoffen. Koolhydraten worden vaak “suikers” genoemd, al kun je niet zomaar stellen dat koolhydraten gelijk zijn aan suiker zoals je die bijvoorbeeld in de koffie doet. Koolhydraten zijn snelle verbranders, in tegenstelling tot eiwitten. Dat komt voor een deel door de chemische samenstelling, koolhydraten worden snel omgezet in je lichaam waardoor je snel over nieuwe energie beschikt. Daarbij wordt bij een koolhydraatarm dieet vaak onderscheid gemaakt tussen goede koolhydraten en slechte koolhydraten. Wat zijn goede koolhydraten eigenlijk?

Wat zijn goede koolhydraten?

Koolhydraten worden opgebouwd uit één of meerdere monosacharide eenheden, niet alle suikers zijn daarmee gelijk aan elkaar. Helaas staat in de winkel niet op de verpakking of het monosachariden betreft of polysachariden, of éėn van die andere samenstellingen. Wat zijn goede koolhydraten? De meest eenvoudige manier om goede koolhydraten binnen te krijgen is het vermijden van producten die geraffineerd zijn, ofwel verwerkt in kant-en-klaar producten. Alleen al het feit dat je niet precies weet wat ze in dit soort producten stoppen maakt het al lastig om de juiste keuze te maken. Daar komt nog bij dat de slechte koolhydraten vaak het goedkoopste zijn voor een fabrikant om te verwerken in levensmiddelen. Beperk je dus vooral tot producten waarvan je direct kunt zien of het goede koolhydraten bevat. Verder op deze pagina kun je een lijst vinden met goede koolhydraten om boodschappen doen voortaan een stuk eenvoudiger te maken.

Waarom val je af met een koolhydraatarm dieet?

Er zijn veel diëten om uit te kiezen, kies je wel of geen koolhydraten dieet? Afvallen met koolhydraatarm voedsel werkt omdat je minder snelle suikers binnenkrijgt, in combinatie met meer eiwitten kun je daarmee afvallen. Koolhydraten die je niet direct verbrandt worden in je lichaam omgezet tot vet, en opgeslagen. Je wordt dus niet dik van vette voeding, maar juist van koolhydraatrijke voeding! Bij een koolhydraatarm dieet beperk je de inname van vetten, en je zult meer eiwitten consumeren. Vette producten zijn vaak minder schadelijk dan je wellicht zult vermoeden, die passen heel goed in een koolhydraatarm dieet. Het geheim zit in de verhoudingen; de oermensen aten geen of vrijwel geen slechte (bewerkte) koolhydraten, maar wel veel vlees, vis, gevogelte en fruit uit de bossen. De graanproductie bestond nog niet, die is pas veel later gekomen. Met onze huidige leefstijl krijgen we te veel slechte koolhydraten binnen, en consumeren we juist te weinig eiwitten. De suikers die we niet direct verbranden worden omgezet en opgeslagen in de vetcellen met gewichtstoename als resultaat.

Laten we enkele scenario’s eens naast elkaar leggen:

 • Geen koolhydraten dieet: Je kunt resoluut alle koolhydraten schrappen uit jouw voedingspatroon. Wanneer je dit combineert met een caloriearm dieet zul je snel afvallen, misschien wel té snel. We hebben al het verschil tussen goede koolhydraten en slechts koolhydraten genoemd, bij een geen koolhydraten dieet is dit onderscheid niet meer van belang. Hoewel je waarschijnlijk snel zult afvallen, zijn er grote risico’s aan verbonden. Een koolhydraatarm dieet heeft wel degelijk nog wat koolhydraten op het menu staan, alleen in een veel lager percentage van het totaal aan voedingsstoffen die je dagelijks zult consumeren.
 • Afvallen koolhydraatarm dieet: Door meer rekening te houden met de verhoudingen in de voedingsstoffen, en te kiezen voor de goede koolhydraten kun je veel afvallen in korte tijd. Afvallen met een koolhydraatarm dieet is niet alleen gezonder voor je lichaam, je zult je er ook beter bij voelen. Het schuldgevoel van een broodje of cracker tijdens de maaltijd is er niet meer, zolang je maar rekening houdt met de goede koolhydraten in de juiste verhouding. Afvallen met een koolhydraatarm dieet is beter vol te houden dan een geen koolhydraten dieet, zo kun je blijvend afvallen.
 • Afvallen met shakes: De bekende shakes om af te vallen kunnen je helpen die kilo’s snel te verliezen. Toch moet je niet vergeten dat vaste voeding meer met je lichaam doet dan voedingsstoffen leveren. Eten is niet alleen lekker maar het is ook een leuke bezigheid, het sociale aspect moet je ook zeker niet onderschatten. Afvallen met shakes is een heel effectieve methode om af te vallen, mits je kiest voor afvalshakes met de juiste verhouding aan ingrediënten. Zo heeft het TimFit Afslankprogramma dubbel zoveel eiwitten als de meeste alternatieve shakes, en worden de diverse producten ook aangevuld met belangrijke bouwstoffen die jouw lichaam elke dag nodig heeft. Naast afvallen met shakes adviseren we ook minimaal eenmaal per dag een vaste maaltijd te nuttigen. Dat maakt de overstap van diëten naar je normale leefstijl ook een stuk eenvoudiger.

Het TimFit systeem werkt op basis van afvalshakes in combinatie met afvalrepen en een normale maaltijd. Dit vinden wij een betere oplossing dan een geen koolhydraten dieet, of afvallen met alleen shakes zonder vaste voeding. Het gaat uiteindelijk om balans in lichaam, geest en uiteraard jouw maag.

Bestel het koolhydraatarm dieet van 2018 of lees onze ervaring

Wat voor soorten koolhydraten heb je?

We gaven al eerder aan dat er een verschil is tussen “goede” koolhydraten en “slechte” koolhydraten. Eigenlijk kun je dit vervangen met “snelle” koolhydraten en “langzame” koolhydraten. De snelle koolhydraten verbranden erg snel, wanneer je deze energie niet direct gebruikt wordt dit omgezet en opgeslagen in de vetcellen. Topsporters en diabetici hebben soms juist deze snelle koolhydraten nodig, voor de meeste mensen zijn snelle koolhydraten niet geschikt. Er zijn ook langzame koolhydraten, dat zijn meer complexe structuren die langere tijd nodig hebben om te verbranden. Ze geven je langer een verzadigd gevoel, en worden minder snel opgeslagen in de vetcellen. Bij een koolhydraatarm dieet mag je dus nog steeds producten op basis van langzame koolhydraten nuttigen, al is het met mate.Eten dat veel koolhydraten bevat, vermijden bij een koolhydraatarm dieet

 

Snelle koolhydraten

Snel afvallen gaat het beste wanneer je snelle koolhydraten uit jouw dieet schrapt. Wat zijn snelle koolhydraten? Die vind je doorgaans in bewerkte voedingsmiddelen. Naast de toegevoegde suikers zoals in vele ontbijtproducten, slaat het ook op voeding die “uitgekleed” is zoals witte rijst waar het velletje van ontbreekt. Hieronder vind je een korte opsomming in de vorm van een snelle koolhydraten voorbeelden lijst:

Snelle koolhydraten voorbeelden lijst

 • Snoepgoed
 • Koek
 • Gebak
 • Zoete desserts
 • Frisdrank
 • Veel ontbijtproducten
 • Aardappelen
 • Witte rijst
 • Wit brood

Langzame koolhydraten

Naast de snelle koolhydraten heb je dus ook de langzame koolhydraten. Wat zijn langzame koolhydraten? Vaak betreft dit onbewerkte producten die “direct van het land” lijken te komen. Je uit ook spreken van “eerlijke voeding”. Hier is een korte langzame koolhydraten voorbeelden lijst om alvast een idee te krijgen van producten die je met een koolhydraatarm dieet wel in beperkte mate mag nuttigen.

Langzame koolhydraten voorbeelden lijst

 • Vers fruit
 • Groente
 • Noten
 • Zaden
 • Zoete aardappelen
 • Zilvervliesrijst
 • Speltbrood

Je ziet dat rijst en brood in beide lijstjes terugkeren. Bij zilvervliesrijst en speltbrood spreken we van langzame koolhydraten omdat het minder bewerkte producten zijn die naast koolhydraten ook andere belangrijke bouwstoffen leveren zoals voedingsvezels, eiwitten en vetten. Ook het gehalte aan mineralen en vitamines liggen hoger, wat weer bevorderlijk is voor de vetverbranding.

Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig?

Hoeveel koolhydraten per dag normaal of gezond zijn is een discussiepunt waar al jaren over wordt gestreden. Het bekende Voedingscentrum ligt hier vaak overhoop met onafhankelijke diëtisten. Volgens de Gezondheidsraad zou veertig tot wel zeventig procent van de benodigde energie uit koolhydraten moeten komen. Helaas leveren ze hier geen informatie bij vanuit onafhankelijke studies. We kunnen dus niet herleiden waar deze cijfers op gebaseerd zijn, voor welke doelgroepen dit geldt, hoeveel testpersonen er geweest zijn etc. Wat de dagelijkse koolhydraatbehoefte is verschilt weer bij elke voedingsdeskundige. Van helemaal niets tot bijna alles, zo is de marge natuurlijk erg ruim. De vraag “hoeveel koolhydraten” per dag is ook erg afhankelijk van de persoon. Iemand die veel in beweging is zal een andere dagelijkse koolhydraatbehoefte hebben dan iemand die de hele dag op kantoor achter een bureau zit.

Hoeveel koolhydraten per dag?

Van honderden grammen aan koolhydraten tot nul, de dagelijkse koolhydraatbehoefte is dus lastig te bepalen. Omdat er vaak vanuit wordt gegaan dat koolhydraten van belang zijn voor de ontwikkeling van de hersenen, lijkt het resoluut schrappen van alle koolhydraten geen verstandige keuze te zijn. We raden dit daarom ook af, ook tijdens de strenge periode in het dieet fase. De dagelijkse koolhydraatbehoefte volgens het Voedingscentrum wordt niet of nauwelijks bijgesteld, ze lijken zich minder te richten op onafhankelijke studies, en meer op traditie. Zelf adviseren we een koolhydraatarm dieet met regelmatig wat goede koolhydraten op het menu.

Hoewel bij het TimFit dieet de nadruk ligt op eiwitten, worden de goede koolhydraten gelukkig niet vergeten. Bedenk goed dat je alle bouwstoffen nodig hebt om je lichaam gezond te houden, let alleen goed op de verhoudingen.

Soorten koolhydraatarme diëten

Niet elk koolhydraatarm dieet is hetzelfde, naast de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten zijn er nog andere criteria waarop er invulling kan worden gegeven aan een dieet. Zo is er het “crash dieet”, ook wel het “ziekenhuis dieet” genoemd, je kunt ook op basis van eiwitshakes een koolhydraatarm dieet volgen. Laten we de verschillende koolhydraatarme diëten eens wat nader bekijken, en naast de voordelen ook de risico’s benoemen.

Crash dieet

Vijf kilo afvallen in vijf dagen! Wanneer je zoekt naar een geschikt dieet voor jouw leefstijl bent je dit soort kreten vast ooit tegengekomen. Jazeker, je kunt vijf kilo afvallen in vijf dagen met het crash dieet. De vraag is of je dat wel zou moeten willen…

Wat is Crash Dieet?

Het crash dieet staat ook bekend als het ziekenhuis dieet. Dat klinkt medisch verantwoord, toch mag er een flinke “maar” bij geplaatst worden. Bij operaties is het doorgaans beter om te opereren op iemand die nuchter is, en zo min mogelijk overtollig vet en vocht in het lichaam heeft. Daarvoor is er een ziekenhuis dieet ontwikkeld, met inderdaad als resultaat een gewichtsverlies van vijf kilo in vijf dagen! Maar na de operatie komt dat gewoon weer terug op het moment dat je weer normaal gaat eten. Het crash dieet gaat uit van dezelfde theorie maar dan buiten het ziekenhuis, en dan wordt het toch een ander verhaal. Het crash dieet past niet in een actieve leefstijl, dit is een koolhydraatarm dieet waarbij het aantal calorieën drastisch wordt teruggebracht om het lichaam in staat van ketose te brengen. Dit zou de verbranding van vetcellen stimuleren, maar dit gebeurt niet zonder verdere gevolgen:

 • Met het crash dieet kun je door gebrek aan voeding lijden aan duizeligheid, misselijkheid en zelfs black-outs.
 • Halitosis ofwel slechte adem is een veelvoorkomend neveneffect van het crash dieet.
 • Na de periode van het crash dieet kan de overstap naar een normaal voedingspatroon voor problemen zorgen.
 • Naast vetcellen wordt ook de spiermassa aangetast, wat juist weer een negatieve impact heeft op de vetverbranding.
 • Het risico van een jojo effect ligt op de loer, veel mensen komen weer aan, en worden vaak zelfs dikker dan voorheen!

Eiwitshakes

Zijn eiwitshakes gezond, hoeveel eiwitshakes per dag, en is afvallen met eiwitshakes eigenlijk een goede manier van gewicht verliezen? Afvallen met eiwitshakes is populair omdat het betrekkelijk eenvoudig is, je hoeft niet te koken en geen calorieën te tellen om maar enkele voordelen te noemen. Maar is afvallen met eiwitshakes gezond, of kun je beter op een andere wijze afvallen?

Afvallen met Eiwitshakes

Zijn eiwitshakes gezond? Dat hangt in de eerste plaats af van de samenstelling. Er speelt meer mee dan alleen het aandeel proteïne in deze shakes, de herkomst van eiwitten kan ook verschillen. Zo zijn er eiwitshakes op plantaardige basis en op dierlijke basis, en een combinatie van beiden. Daarnaast is het ook van belang of er gedacht is aan andere essentiële bouwstoffen voor het lichaam zoals mineralen, vitamines en ook zeker vetten en vezels. Zijn eiwitshakes gezond? Ja, mits de samenstelling juist is. Hoeveel eiwitshakes per dag? Vaak zijn het maaltijdvervangers, dus driemaal per dag. Maar dit is afhankelijk van het programma dat je volgt.

Geen crash dieet en niet alleen eiwitshakes

Zelf kiezen we voor het TimFit dieet, met name omdat we het crash dieet en afvallen met eiwitshakes niet zien als blijvende oplossingen maar tijdelijke lapmiddeltjes. Met een extreme beperking in calorieën is de kans erg groot dat je essentiële voedingsstoffen gaat missen, en zo in feite roofbouw pleegt aan je lichaam. Deze effecten zijn vaak onherstelbaar, je kunt er zelfs de stofwisseling permanent mee beschadigen. Met de juiste shakes zoals die in het TimFit dieet gebruikt worden zul je weliswaar alle voedingsstoffen binnen krijgen, maar van alleen shakes drinken is nog niemand gelukkig geworden. De combinatie tussen eiwitshakes, maaltijdrepen met veel proteïnen en een normale en gezonde maaltijd brengt een koolhydraatarm dieet in balans, en je kunt op basis hiervan een langdurig gezonde leefstijl aanmeten.

Bestel het koolhydraatarm dieet van 2018 of lees onze ervaring

Voedingslijst: koolhydraatarm eten

We zijn aangekomen bij de lijst van koolhydraatarme producten. In principe is koolhydraatarm eten niet zo ingewikkeld zolang je weet welke producten weinig of geen koolhydraten bevatten. Daarnaast is het handig om te weten in welke producten juist veel eiwitten zitten om zo een gebalanceerde maaltijd op tafel te zetten. Houd er dus rekening mee dat je ten opzichte van een standaard eetpatroon zoals we die in het Westen doorgaans aanmeten, voortaan meer koolhydraatarme producten zult gebruiken. Koolhydraatarm eten kun je daarnaast perfect combineren met eiwitrijke voeding.

Eten zonder koolhydraten (bestaat niet)

Als je een dieet wilt volgen op basis van eten zonder koolhydraten moeten we je toch teleurstellen; eten zonder koolhydraten bestaat niet. Je zou het kunnen proberen, maar als je na verloop van tijd in het ziekenhuis belandt met gezondheidsklachten en wellicht ook een verminderde hersenactiviteit moet je niet vreemd opkijken. Dat klinkt heftig, maar je kunt niet zomaar een belangrijke bouwsteen uit jouw dieet schrappen zonder ernstige gevolgen. Vroeger (en soms nu nog steeds) werden vetten als verwerpelijk beschouwd, deze onderzoeken zijn al meer dan een halve eeuw oud, en werden destijds gefinancierd door de suikerindustrie. Nu is er een heksenjacht tegen koolhydraten, maar ook die hebben we nodig…in beperkte mate.

Waar zitten veel eiwitten in en weinig koolhydraten?

Uiteraard zitten er in zuivelproducten veel eiwitten en doorgaans ook weinig koolhydraten. Let er bij zuivelproducten wel op dat ze ongezoet zijn, zoete toetjes of zuiveldranken met kleurtjes en smaakjes zitten vaak vol met suikers. Met de meeste soorten vlees en vis zit je ook goed, die hebben van nature weinig koolhydraten en veel proteïnen. Je merkt al dat dit allemaal dierlijke producten zijn, voor de veganist wordt het wat lastiger om een koolhydraatarm dieet te volgen. Je kunt dan gebruik maken van soja producten zoals sojamelk en tofu, de TimFit repen zijn ook gemaakt op basis van eiwitten uit soja, en bevatten geen zuivelproducten.

Waar zitten koolhydraten in?

Schrik niet; in heel veel producten die jij heerlijk vindt zitten koolhydraten. Wat dacht je van brood, pasta zoals spaghetti en macaroni, rijst en uiteraard frietjes. Allemaal koolhydraatrijke producten waar je lang niet meer zoveel van mag nuttigen. Om nog maar te zwijgen van koekjes, snoepgoed en gebak. Begin je al trek te krijgen? Dat kan kloppen, producten met veel suikers hebben een verslavende werking, het witte poeder van suiker wordt niet voor niets vergeleken met cocaïne; suiker is enorm verslavend! Gelukkig zul je op basis van een gebalanceerd koolhydraatarm dieet van je verslaving afkomen.

Koolhydraatarme producten

Er zijn heel wat koolhydraatarme producten waar je heerlijk van kunt genieten, wat dacht je van deze producten:

 • Koolhydraatarm brood: Laten we beginnen met een cadeautje, voor de brood “addicts” zou je de verslaving kunnen afbouwen met koolhydraatarm brood. Veel voedingsvezels, ijzer, vitamines en mineralen, minder koolhydraten. Geniet, maar eet met mate.
 • Fruit: Let op met fruit, hier zitten veel suikers in. En laat je niet misleiden door “gezonde” suikers als dextrose, fruitsuikers bevatten gewoon veel calorieën. Eet zeker fruit voor de vitamines, het rijke vocht en om jouw “sweet tooth” tevreden te stellen, maar ook weer niet teveel. En vermijd vruchtensappen, zelfs vers geperst. Daarmee krijg je teveel koolhydraten binnen zonder dat je het merkt.
 • Yoghurt: Uiteraard yoghurt zonder extra smaakje toegevoegd, naast de eiwitten is yoghurt ook goed voor de darmflora. Een lekker bakje frisse yoghurt of kwark met vers fruit erbij en je hebt een top ontbijtje!
 • Groenten: Eindelijk een product dat je nagenoeg onbeperkt mag eten. Beperk je niet alleen tot salades, of voeg er wat andere groente aan toe, sla en komkommer bestaan vooral uit water. Dat is heel gezond, maar eet ook zeker groene groente zoals boerenkool en spinazie. En niet meer doorkoken maar stomen of roerbakken, dan merk je pas hoe lekker groenten kunnen zijn.
 • Havermout: Het veevoer is vaak inderdaad niet slecht voor onze maag, al was het alleen maar om de stoelgang te bevorderen. Probeer meer vezels te consumeren met minder koolhydraten. Dus wel havermout maar niet de ontbijtgranen die vaak veel te hoge concentraties koolhydraten bevatten.
 • Pasta: Volkoren en in kleine hoeveelheden. Maak jouw pasta met veel verse tomatensaus en heerlijke groente erbij. Niet een bord vol spaghetti en een beetje saus, en ook niet te zware en vette sauzen.
 • Rijst: Zilvervliesrijst met de velletjes zijn niet alleen beter voor je, ze smaken ook heel lekker. Ga voor puur natuur en eet kleine porties zilvervliesrijst rijst voor een lichte en gebalanceerde maaltijd.

Voedingslijst: koolhydraatarm eten

Met dit handige koolhydraatarme boodschappenlijstje kun je de meest heerlijke maaltijden bereiden:

Groente

Uitstekend

 • Paddenstoelen
 • Spinazie
 • Radijs
 • Courgette
 • Ijsbergsla
 • Andijvie
 • Komkommer

Zeer goed

 • Bloemkool
 • Bleekselderij
 • Asperges
 • Groene paprika
 • Aubergine
 • Knolraap
 • Prei
 • Witte kool
 • Pompoen
 • Broccoli
 • Tomaten
 • Bosui

Goed

 • Spruitjes
 • Rode paprika
 • Ui en rode ui
 • Rode bieten
 • Wortelen

Fruit

Zeer goed

 • Citroen
 • Frambozen
 • Meloen
 • Bramen
 • Kokosnoot
 • Aardbeien

Goed

 • Abrikozen
 • Perzik
 • Watermeloen
 • Pruimen
 • Sinaasappel
 • Appel
 • Mandarijn
 • Kiwi
 • Ananas

Redelijk

 • Kersen
 • Bosbessen
 • Mango
 • Druiven
 • Bananen

Vlees, Gevogelte en Vis

Uitstekend

 • Rundvlees
 • Varkensvlees
 • Lamsvlees

 

 • Kip
 • Kalkoen

 

 • Haring
 • Zalm
 • Makreel
 • Tonijn
 • Garnalen
 • Paling
 • Pangasius
 • Kabeljauw
 • Schol
 • Paling
 • Kreeft
 • Mosselen

Zuivel

Uitstekend

 • Eieren
 • Roomboter
 • Parmezaanse kaas
 • Mozzarella
 • Goudse kaas
 • Slagroom

Zeer goed

 • Smeerkaas
 • Volle melk
 • Volle kwark
 • Volle yoghurt
 • Griekse yoghurt

Oliën

Uitstekend

 • Olijfolie
 • Kokosolie

Noten, zaden

Zeer goed

 • Walnoten
 • Pecannoten
 • Pijnboompitten
 • Hazelnoten
 • Olijven

Dranken

Uitstekend

 • Water
 • Spa rood
 • Suikervrije frisdrank
 • Koffie
 • Thee
 • Bouillon

Voordelen koolhydraatarm dieet

Met zoveel diëten om om keuze uit te maken wil je uiteraard het beste dieet voor jouw situatie kiezen. Hier zijn de voornaamste voordelen van een koolhydraatarm dieet:

 1. Snel afvallen: Je wilt een aantal kilo’s afvallen, en het liefst zo snel mogelijk. Houd er rekening mee dat een crash dieet weliswaar erg snel werkt, maar de kans op blijvend resultaat is helaas erg klein. Daarnaast hebben crash diëten vaak nare bijwerkingen, zowel tijdelijk als blijvend. Een koolhydraatarm dieet is ook een snelle manier van afvallen, maar dan zonder de risico’s en bijwerkingen. De resultaten zullen per persoon verschillen, afhankelijk van de uitgangssituatie en eventueel verdere inspanningen zoals sporten.
 2. Vet verbranden: Bij veel diëten denk je in korte tijd veel af te vallen, en dan komt het gewichtsverlies plotseling tot stilstand. Dat komt vaak door het verlies aan vocht, je kunt kilo’s water verliezen maar geen grammetje vet verbanden. Bij een koolhydraatarm dieet zul je van meet af aan vet verbranden, en dat vet komt ook niet meer terug! Bij een hongerdieet zullen de vetcellen in slaapstand rustig wachten tot er weer nieuwe energie komt, bij een koolhydraatarm dieet werk je aan een blijvende aanpassing van jouw leefstijl en gezondheid.
 3. Weinig hongergevoel: Eiwitten breken veel langzamer af in het lichaam dan koolhydraten. Daarom zul je langer een verzadigd gevoel houden wanneer je extra eiwitten tot je neemt. Je hebt daarmee weinig hongergevoel, en diëten voelt niet meer als een straf. Omdat je weinig hongergevoel hebt zul je ook niet snel in je oude ritme terugvallen, die drang naar junk food zal verdwijnen.
 4. Gezond dieet: Helaas zijn veel diëten er alleen maar gericht om snel gewicht te verliezen, er wordt weinig rekening gehouden met de gezondheid. Uiteraard kan overgewicht ongezond zijn, dat betekent niet dat iedereen met een slanke taille ook automatisch gezond is. Wanneer je een dieet volgt waarbij essentiële bouwstoffen ontbreken in het voedingspatroon zul je wellicht dunner worden, maar je wordt er niet gezonder door. Bij de maaltijdvervangers in het TimFit systeem zijn alle belangrijke bouwstoffen vertegenwoordigd, zo hoef je geen supplementen in te nemen.
 5. Blijvend resultaat: Je zult met een koolhydraatarm dieet niet snel last hebben van het gevreesde jojo effect. Je bent namelijk niet alleen bezig met tijdelijk snel afvallen, je werkt aan een nieuwe leefstijl waarbij je kunt genieten van gezonde voeding, met een volle maag. Alleen wanneer je tevreden bent met de wijze van eten en leven zul je een dieet volhouden, en blijvend resultaat kunnen behalen.
 6. Sporten hoeft niet: Sporten is altijd gezond voor lichaam en geest. Toch is dat met een koolhydraatarm dieet geen verplichting. Hoewel we regelmatig bewegen of recreatief sporten zeker aanbevelen, kun je wel degelijk zonder extra sporten afvallen zolang je meer eiwitten tot je neemt, minder koolhydraten binnenkrijgt en een beetje let op de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Overigens zul je na korte tijd meer energie voelen, om die kwijt te raken is sporten de ideale manier!
 7. Meer spiermassa: Het is bekend dat bodybuilders enorm veel proteïnen eten en deze vaak via supplementen naar binnen werken. Dit doen ze om extra spiermassa te kweken. Het koolhydraatarm dieet behoort tot de exclusieve diëten waarbij je geen spiermassa zult verliezen, maar juist veel eenvoudiger spieren zult kweken. Dit komt door de eiwitten in het voedingspatroon, die helpen bij het verkrijgen van spiermassa. Deze komen overigens niet vanzelf, hier zul je wel wat oefeningen voor moeten doen. En je zult sneller resultaat zien!

Bestel het koolhydraatarm dieet van 2018 of lees onze ervaring

Ervaringen koolhydraatarm dieet

Gerard (48) volgde een koolhydraatarm dieet

“Ik heb als semi-professional jarenlang gevoetbald, later ben ik gaan coachen. Door knieproblemen kon ik minder sporten dan voorheen, terwijl ik gewoon bleef eten en drinken. Ik merkte dat ik steeds weer grotere maten broeken moest kopen. Ik heb geprobeerd om helemaal te stoppen met koolhydraten, maar dat was echt een hel. Toen ontdekte ik dat een koolhydraatarm dieet met een goede verhouding tussen eiwitten en koolhydraten veel meer effect had. Ik ben zo’n 25 kilo afgevallen.

Thea (31) volgde een eiwitshake dieet

“Ik ben zo iemand die alles al heeft geprobeerd, van crash dieet naar kaas dieet en noem het allemaal maar op. Mijn probleem was altijd portie controle, ik kon geen maat houden. Toen ben ik eens begonnen met een eiwitshake dieet. Ik heb goed gekeken of alle noodzakelijke voedingsstoffen aanwezig waren, en ging exclusief op de eiwitshakes over. Het was echt wel even wennen, maar ik heb me eigenlijk nooit zo goed gevoeld als nu! Na het eiwitshake dieet ben ik langzaam weer vaste voeding gaan eten, nu heb ik veel meer die beheersing die ik nodig heb.”

Stephen (23) volgde een koolhydraatarm dieet

“Als klein kind had ik al ‘dikke botten’, maar elk pondje gaat door het mondje en daar heb ik altijd last van gehad. Zelfs met urenlang in de sportschool zwoegen kwam ik er niet vanaf. Toen kreeg ik daar de tip meer eiwitten te eten en minder koolhydraten. Dus wel de burger maar niet het broodje. En dat heeft echt het verschil gemaakt. Na wat zelf aanklooien ben ik later overgestapt naar het TimFit dieet, die samenstelling was erg goed, met veel eiwitten en alle noodzakelijke bouwstoffen. Nu ben ik netjes op gewicht en ik voel me energieker dan ooit!”

Mathilde (56) volgde een combinatie van een koolhydraatarm dieet met een eiwitshake dieet

“Na de overgang kon ik mijn gewicht niet meer onder controle houden, ik was echt een jojo. Ik zocht naar stabiliteit en ben toen met een eiwitshake dieet begonnen. Dat werkte echt heel goed, maar ik kon het eten niet laten staan. Toen begon ik eiwitshakes te drinken én daarbij ook nog te eten, dubbel dus! Later heb ik me aangewend naast eiwitshakes ook proteïne repen te eten en ‘s avonds gewoon lekker thuis te koken. Nu heb ik mijn gewicht eindelijk onder controle!

Koolhydraatarm eten recepten

Afvallen en toch lekker blijven eten; het is mogelijk! Met het TimFit dieet kun je wisselen tussen eiwitshakes, maaltijdrepen en zelfgemaakte maaltijden. Met dit koolhydraatarm dieet schema kun je elke dag smullen, hier vind je smakelijke ontbijt recepten zonder koolhydraten, een heerlijke lunch met weinig koolhydraten, en een koolhydraatarm recept diner. Je kunt deze heel goed combineren met maaltijdvervangers waarbij je zelf kiest welke maaltijden je vervangt met een eiwitshake of een proteïne reep.

Koolhydraatarm dieet weekmenu

Deze ontbijt recepten zonder koolhydraten houden we lekker open zodat jij er je eigen draai aan kunt geven. Zo kun je snel een passend koolhydraatarm dieet weekmenu samenstellen op basis van eenvoudige gerechten waarvoor je niet uren in de keuken hoeft te staan. Zo kun je heerlijk afwisselen in combinatie met eiwit shakes en maaltijdrepen.

Koolhydraatarm ontbijt

Een koolhydraatarm ontbijt is een goede start van de dag! Wanneer je een dieet volgt zou je kunnen starten met maaltijdvervangers, daarna kun je aan de slag met deze ontbijt recepten zonder koolhydraten.

Frittata met restjes groente

Veel eenvoudiger kan het haast niet, een frittata is een soort Italiaanse omelet waar je alle restjes uit de koelkast mee kunt opruimen. Snijd verschillende soorten groente (gegaarde vlees en vis mag ook) in stukjes, meng dit met een stuk of drie eieren en voeg er wat zuivel aan toe zoals volle melk. Lekker wat kruiden naar smaak erbij, verse kruiden er overheen en een uitje snipperen en het hele mengsel in een hete pan gieten. Bij voorkeur een gietijzeren pan met wat kokosolie, kun je meteen die spierballen even een workout geven. Halverwege een keer omdraaien, wat zout (niet teveel!) en peper toevoegen en smakelijk eten!

Tip: Geen tijd om te koken? Je kunt dit koolhydraatarm ontbijt invriezen en later eenvoudig opwarmen. Snijd de frittata in puntjes voor handige porties, ook lekker als bijgerecht tijdens het diner.

Meer ontbijt recepten zonder koolhydraten:

 • Groente smoothies: Will it blend? Zeker wel, je kunt met groente als komkommers en wortels in combinatie met yoghurt en verse tuinkruiden heerlijke smoothies maken met veel minder koolhydraten dan fruit smoothies. Ook met gestoomde groente zoals broccoli maak je heerlijk romige smoothies.
 • Fruit met yoghurt: Verse fruit in het seizoen, heerlijk romige yoghurt en klaar! Dit is een turbo ontbijt waar je nooit op uitgekeken raakt!
 • Koolhydraatarm brood: ja, het bestaat en het is ideaal als basis voor een koolhydraatarm ontbijt. Smeer er crème fraiche overheen, leg er gerookte zalm op, decoreer het met komkommer en cherry tomaatjes of leg er kaas op. Of maak er een torentje van met al deze ingrediënten!

Koolhydraatarme lunch

Even lekker genieten van een koolhydraatarme lunch, op je werk of thuis, waar je maar wilt! Je zou tijdens de eerste fase van een dieet kunnen beginnen met maaltijdrepen, en later koolhydraatarm middageten bereiden. Een lunch met weinig koolhydraten kan toch heel voedzaam zijn, en zal je lang een verzadigd gevoel geven.

Doorzichtige loempia’s

Bij dit gerecht mag je zelf kiezen voor een lunch met weinig koolhydraten, of met nog minder koolhydraten! Deze loempia’s kun je namelijk rollen met rijstvellen of met slabladeren. Deze rijstvellen zijn niet hetzelfde als de bekende Vietnamese loempia’s van de markt, daar zit een ander velletje omheen. Dit zijn zachte en doorzichtige vellen die elastisch aanvoelen door ze even in lauw water te weken. Bij de toko zul je ze vast vinden. Snijd naar smaak een aantal groente heel fijn, julienne stijl. Wortel, witte kool, mini-komkommer, radijs, maak er iets leuks van! Je legt een lepeltje van deze mix op de vellen en rolt mooie pakketjes van. Als dip zou je zoete chilisaus kunnen nemen, maar daar zitten veel koolhydraten in. Pak een lekker sojasausje, sprenkel wat sesamolie over de loempia’s en smullen maar! Je hoeft geen pan aan te raken met deze rauwkost loempia’s.

Tip: Je kunt er ook fijngehakte kipfilet aan toevoegen of garnalen. Meng er fijngesnipperde koriander doorheen voor een frisse bite, kortom laat je fantasie geprikkeld worden!

Meer lunch met weinig koolhydraten:

 • Salades, salades, salades: Zorg dat je altijd sla in huis hebt als basis voor de heerlijkste salades. Ijsbergsla is lekker fris en knapperig, meng het ook met andere sla soorten. Bij voorkeur een krop en niet voorgesneden, dan heb je geen verwelkte bruine smeerboel op je bord. Met echt goede olijfolie en wijnazijn in combinatie met toppings als brie, noten, cherry tomaatjes, gerookte zalm of kipfilet reepjes heb je binnen een handomdraai een heerlijke lunch op tafel gezet.
 • Lunch soep: Een groente smoothie lijkt heel veel op koude soep. Sterker nog; gazpacho IS koude soep! Jouw blender is je beste vriend in de bereiding van koolhydraatarme gerechten zoals broccoli soep, waterkerssoep en pompoensoep. Zorg er wel voor dat de blender met warme vloeistoffen overweg kan!
 • Avocado met gekookte eieren op toast: Als je nog even stevig moet doorwerken neem je avocado in schijfjes, enkele hardgekookte eieren erbij, leg het op een schijfje koolhydraatarme toast en sprenkel er wat vers limoensap overheen. Dat is een stevige lunch die niet zwaar op de maag ligt.

Koolhydraatarm diner

Avondeten zonder koolhydraten is eenvoudiger dan je denkt! Je zou een eiwitshake kunnen nemen, maar met deze recepten is thuis kokkerellen toch veel leuker? Koolhydraatarm avondeten kun je bereiden voor jezelf of voor het hele gezin. Het is een koolhydraatarm recept diner waar je van zult smullen.

Groente spaghetti

Wij moesten ook even wennen aan een menu zonder pasta gerechten, tot we de dunschiller ontdekte! Je kunt van een courgette namelijk een heerlijke groente spaghetti maken, of van witte kool, of een flinke winterpeen. Neem stevige groente en maak daar flinterdunne reepjes van, zo lang mogelijk. Met een mes, of veiliger nog met een dunschiller. Er zijn ook speciale schillers voor dunne strips, als je regelmatig vega spaghetti gaat bereiden is dat geen overbodige aankoop. Aangezien je de meeste geschikte groente niet hoeft te koken maakt dat het proces al een stuk eenvoudiger. Voor de saus neem je verse tomaten die je in de blender doet, en op smaak brengt met verse oregano en peper in de pan op een laag vuurtje. Daar voeg je klein gesneden champignons aan toe en gehakt. Hiervoor is vegetarisch gehakt een aanrader! Er mag flink wat Parmezaanse kaas overheen voor een heerlijk romig diner!

Tip: Met dit soort vega pasta maak je elke vegetariër helemaal gelukkig, en de smaak is krachtig genoeg om vleeseters die lap vlees even te doen vergeten. Experimenteer met verschillende soorten paddenstoelen en andere groente voor verrassende combinaties.

Meer avondeten zonder koolhydraten:

 • Stukje vlees of vis van de grill: Een grill is haast onmisbaar binnen een koolhydraatarm dieet, met een grill geef je vlees meer smaak zonder toegevoegd vet. Breng het op smaak met wat zout en peper, leg de stukjes vlees op een bedje van sla en smullen maar.
 • Zoete aardappelen: Koolhydraatarm en toch aardappelen? Kies dan voor “sweet potatoes”, die hebben namelijk veel minder koolhydraten. Je kunt ze bakken met een beetje olie, of kook ze voor een heerlijk smeuïge aardappelpuree. Heerlijk met rode kool en een stukje vlees.
 • Roerbakken met rijst: Een beetje zilvervliesrijst is geen probleem, de koolhydraten vallen mee, en je krijgt ook flink wat vezels binnen. Daarbij niet mokken maar lekker wokken voor heerlijke knapperige maaltijden. Met roerbak groente en reepjes vlees of gevogelte bereid je keer op keer een snelle maaltijd op Aziatische wijze. Breng het op smaak met sojasaus en oestersaus, en geef het een scherp randje met Sriracha saus.

Met deze tips en gerechten kun je zelf een koolhydraatarm dieet schema samenstellen. Om het in de eerste fase eenvoudig te maken om alle voedingsstoffen binnen te krijgen adviseren wij twee maaltijden te vervangen met de TimFit maaltijdvervangers. Later kun je steeds meer maaltijden zelf gaan bereiden. Staar je niet blind op recepten maar experimenteer juist met de lijst aan koolhydraatarme producten waar je lekker in de keuken mee aan de slag gaat. Je zult jezelf verrassen, en jouw hele gezin zal versteld staan van de smaken in de koolhydraatarme keuken!

Bestel hier het TimFit dieet met korting

Geef een reactie