Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een dieet waarbij je minder koolhydraten in je voedingspatroon opneemt, maar deze niet compleet uit het menu schrapt. Voor je aan een koolhydraten dieet begint moet je het antwoord weten op de vragen: Wat zijn koolhydraten en waarom val je af met een koolhydraatarm dieet? Er is al veel over gezegd en over geschreven, maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is een koolhydraatarm dieet helemaal niet nieuw. Er zijn adviezen uit de negentiende eeuw waarbij het beperken van koolhydraten wordt aanbevolen voor mensen met overgewicht. Om de zin van de onzin te scheiden, en je een volledig beeld te geven van het koolhydraten dieet, bespreken we wat er nu precies gebeurt als je een koolhydraatarm dieet volgt. Daarnaast bekijken we alternatieve diëten zoals het “ziekenhuis dieet” ofwel het crash dieet. Eveneens bespreken we eiwitshakes, maaltijdrepen en waarom eiwitten zo belangrijk zijn bij een koolhydraatarm dieet.

 

Afvallen zonder honger? Dat is mogelijk met het TimFit dieet, een methode waarbij je lekker kunt blijven eten en toch kilo’s kunt afvallen op een verantwoorde wijze. Bekijk direct de mogelijkheden van het TimFit dieet.

Bestel het koolhydraatarm dieet van 2018 of lees onze ervaring

Wat zijn koolhydraten?

Weet wat je eet. Om blijvend afvallen mogelijk te maken zul je een beetje kennis moeten hebben van de voeding die je tot je neemt. Wees gerust, dit is geen stoffig medisch handboek. Toch is het van belang de achtergrond te begrijpen van de verschillende voedingsstoffen. Koolhydraten worden vaak “suikers” genoemd, al kun je niet zomaar stellen dat koolhydraten gelijk zijn aan suiker zoals je die bijvoorbeeld in de koffie doet. Koolhydraten zijn snelle verbranders, in tegenstelling tot eiwitten. Dat komt voor een deel door de chemische samenstelling. Koolhydraten worden snel omgezet in je lichaam waardoor je bijna direct over nieuwe energie beschikt. Daarbij wordt bij een koolhydraatarm dieet vaak onderscheid gemaakt tussen goede koolhydraten en slechte koolhydraten. Wat zijn goede koolhydraten eigenlijk?

Wat zijn goede koolhydraten?

Koolhydraten worden opgebouwd uit een of meerdere monosacharide eenheden. Hierdoor zijn niet alle koolhydraten gelijk aan elkaar. Wat zijn goede koolhydraten? De meest eenvoudige manier om goede koolhydraten binnen te krijgen is het vermijden van producten die geraffineerd zijn, ofwel kant-en-klaar producten. Vaak is het onduidelijk wat er precies in deze kant-en-klaar maaltijden zit. Daar komt nog bij dat de slechte koolhydraten vaak het goedkoopste zijn voor een fabrikant om te verwerken in levensmiddelen. Beperk je dus vooral tot producten waarvan je direct kunt zien of ze goede koolhydraten bevatten. Verder op deze pagina kun je een lijst vinden met producten die goede koolhydraten bevatten. Zo wordt boodschappen doen voortaan een stuk eenvoudiger!

Wat voor soorten koolhydraten heb je?

We gaven eerder aan dat er een verschil is tussen “goede” koolhydraten en “slechte” koolhydraten. Eigenlijk kun je dit vervangen door “snelle” koolhydraten en “langzame” koolhydraten.

 • De snelle koolhydraten verbranden erg snel. Wanneer je deze energie niet direct verbrandt, worden de koolhydraten omgezet in vet en opgeslagen in de vetcellen. Hier kom je van aan. Topsporters en diabetici hebben soms juist deze snelle koolhydraten nodig. Voor de meeste mensen zijn snelle koolhydraten niet geschikt.
 • Er zijn ook langzame koolhydraten, dat zijn meer complexe structuren die langere tijd nodig hebben om te verbranden. Ze geven je langer een verzadigd gevoel, en worden minder snel opgeslagen in de vetcellen. Bij een koolhydraatarm dieet mag je nog steeds producten op basis van langzame koolhydraten nuttigen, maar wel met mate.

Snelle koolhydraten

Snel afvallen gaat het beste wanneer je snelle koolhydraten uit je dieet schrapt. Hieronder vind je een lijst met voorbeelden van snelle koolhydraten.

Snelle koolhydraten

 • Snoepgoed
 • Koek
 • Gebak
 • Frisdrank
 • Bewerkte ontbijtgranen
 • Aardappelen
 • Witte rijst
 • Wit brood

Langzame koolhydraten

Naast de snelle koolhydraten heb je de langzame koolhydraten. Wat zijn langzame koolhydraten? Vaak betreft dit onbewerkte producten die “direct van het land” lijken te komen. Hier is een lijst met voorbeelden van langzame koolhydraten. Op deze manier krijg je een idee van producten die je met een koolhydraatarm dieet, in beperkte mate, mag nuttigen.

Langzame koolhydraten

 • Vers fruit
 • Groente
 • Noten
 • Zaden
 • Zoete aardappelen
 • Zilvervliesrijst
 • Speltbrood

Je ziet dat rijst en brood in beide lijstjes terugkeren. Bij zilvervliesrijst en speltbrood spreken we van langzame koolhydraten omdat het minder bewerkte producten zijn. Naast koolhydraten leveren deze producten andere belangrijke bouwstoffen zoals: voedingsvezels, eiwitten en vetten. Speltbrood en zilvervliesrijst bevatten daarnaast meer vitaminen en mineralen dan gewoon brood en rijst. Dit bevordert de vetverbranding.

Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig?

Hoeveel koolhydraten tot je nemen per dag gezond is, is al jaren een discussie. Het Voedingscentrum ligt hierover vaak overhoop met onafhankelijke diëtisten. Volgens de Gezondheidsraad zou 40% tot wel 70% van de benodigde energie uit koolhydraten moeten komen. Helaas leveren ze hier geen informatie bij die vanuit onafhankelijke studies komt. We kunnen dus niet herleiden: waar deze cijfers op gebaseerd zijn, voor welke doelgroepen dit geldt, hoeveel testpersonen er geweest zijn etc. Wat de dagelijkse koolhydraatbehoefte is, verschilt bij elke voedingsdeskundige. Van helemaal geen koolhydraten tot bijna alleen koolhydraten, de marge is erg ruim. De vraag “hoeveel koolhydraten” per dag is erg afhankelijk van de persoon. Iemand die veel in beweging is zal een andere dagelijkse koolhydraatbehoefte hebben dan iemand die de hele dag op kantoor achter een bureau zit. Van honderden grammen aan koolhydraten tot nul, de dagelijkse koolhydraatbehoefte is dus lastig te bepalen. Omdat er vaak vanuit wordt gegaan dat koolhydraten van belang zijn voor de ontwikkeling van de hersenen, lijkt het resoluut schrappen van alle koolhydraten geen verstandige keuze te zijn. We raden dit daarom af, ook tijdens de strenge periode in het dieet. De dagelijkse koolhydraatbehoefte volgens het Voedingscentrum wordt niet of nauwelijks bijgesteld. Ze lijken zich minder te richten op onafhankelijke studies. Zelf adviseren we een koolhydraatarm dieet met regelmatig wat goede koolhydraten op het menu.

Hoewel bij het TimFit dieet de nadruk ligt op eiwitten, worden de goede koolhydraten gelukkig niet vergeten. Bedenk goed dat je alle bouwstoffen nodig hebt om je lichaam gezond te houden, let alleen goed op de verhoudingen.

Soorten koolhydraatarme diëten

Niet elk koolhydraatarm dieet is hetzelfde. Naast de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten zijn er nog andere criteria waaraan invulling kan worden gegeven. Zo is er het “crash dieet”, ook wel het “ziekenhuis dieet” genoemd. Je kunt op basis van eiwitshakes een koolhydraatarm dieet volgen. Laten we de verschillende koolhydraatarme diëten eens wat nader bekijken en naast de voordelen, de risico’s benoemen.

Crash dieet

Vijf kilo afvallen in vijf dagen! Als je weleens hebt gezocht naar een geschikt dieet voor jouw levensstijl, ben je dit soort kreten vast tegengekomen. Je kan vijf kilo afvallen in vijf dagen met het crash dieet. De vraag is of je dat moeten willen…

Het crash dieet wordt ook wel het ziekenhuis dieet genoemd. Dat klinkt medisch verantwoord. Toch mag er een flinke ‘maar’ bij dit dieet geplaatst worden. Bij operaties is het doorgaans beter om te opereren als iemand nuchter is, en zo min mogelijk overtollig vet en vocht in het lichaam heeft. Daarvoor is er een ziekenhuis dieet ontwikkeld, met als resultaat een gewichtsverlies van vijf kilo in vijf dagen. Na de operatie komt dat gewicht terug op het moment dat je weer teruggaat naar je normale eetpatroon. Het crash dieet gaat uit van dezelfde theorie, maar dan buiten het ziekenhuis. Dit is sterk af te raden. Het crash dieet past niet in een actieve leefstijl. Dit is een koolhydraatarm dieet waarbij het aantal calorieën drastisch wordt teruggebracht om het lichaam in staat van ketose te brengen. Ketose is de staat waarin het lichaam raakt als er geen bruikbare energie vanuit voeding meer is. Dit stimuleert de verbranding van vetcellen, maar dit gebeurt niet zonder verdere gevolgen:

 • Met het crash dieet kun je door gebrek aan voeding last krijgen van duizeligheid, misselijkheid en zelfs black-outs.
 • Halitosis ofwel slechte adem, is een veelvoorkomend neveneffect van het crash dieet.
 • Na de periode van het crash dieet kan de overstap naar een normaal voedingspatroon voor problemen zorgen zoals obstipatie. Dit komt omdat het spijsverteringsstelsel een tijd weinig tot niets heeft gedaan. Dit moet langzaam weer op gang komen.
 • Naast vetcellen wordt ook de spiermassa aangetast, wat juist weer een negatieve impact heeft op de vetverbranding.
 • Het risico van een jojo-effect ligt op de loer, veel mensen komen weer aan en worden zelfs zwaarder dan voorheen! Dit komt omdat je eigenlijk uitgehongerd bent na deze periode en veel mensen krijgen daardoor de neiging om veel meer te eten dan ze voorheen deden. ‘Nu mag het weer’ is daarbij vaak de instelling.

Eiwitshakes

Zijn eiwitshakes gezond? Hoeveel eiwitshakes mag ik per dag? Is afvallen met eiwitshakes een goede manier van gewicht verliezen? Afvallen met eiwitshakes is populair omdat het eenvoudig is. Je hoeft niet te koken en je hoeft geen calorieën te tellen, om maar enkele voordelen te noemen. Is afvallen met eiwitshakes gezond of kun je beter op een andere wijze afvallen? Hierbij speelt er meer mee dan alleen de hoeveelheid proteïne in deze shakes. De soort eiwitten kan verschillend zijn. Zo zijn er eiwitshakes op plantaardige basis, op dierlijke basis, en een combinatie van beiden. Daarnaast is het van belang dat er gedacht is aan andere essentiële bouwstoffen voor het lichaam zoals mineralen, vitamines en vetten en vezels. Zijn eiwitshakes gezond? Ja, mits de samenstelling juist is. Hoeveel eiwitshakes per dag? Vaak zijn het maaltijdvervangers, dus driemaal per dag. Dit is afhankelijk van het programma dat je volgt. Een voorbeeld van een goed dieet met plataardige eiwitten en voedingsvezels is het TimFit dieet.

timfit-afvallen

Geen crash dieet en niet alleen eiwitshakes

Zelf kiezen we voor het TimFit dieet, met name omdat we het crash dieet en afvallen met eiwitshakes niet zien als blijvende oplossingen maar als dieet. Met een extreme beperking in calorieën is de kans erg groot dat je essentiële voedingsstoffen mist, en zo in feite roofbouw pleegt aan je lichaam. Deze effecten zijn vaak onherstelbaar, je kunt er zelfs de stofwisseling permanent mee beschadigen. Met de juiste shakes zoals die in het TimFit dieet, krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen. Van alleen shakes drinken is echter nog nooit iemand gelukkig geworden. De combinatie tussen eiwitshakes, maaltijdrepen met veel proteïnen en een gezonde maaltijd maakt het TimFit dieet gebalanceerd en makkelijk vol te houden.

Bestel het koolhydraatarm dieet van 2018 of lees onze ervaring

 

Waarom val je af met een koolhydraatarm dieet?

Er zijn veel diëten waaruit je kan kiezen. Kies je wel of geen koolhydraten dieet? Afvallen met koolhydraatarm voedsel werkt, omdat je minder snelle suikers binnenkrijgt. In combinatie met het eten van meer eiwitten, kun je afvallen met een koolhydraatarm dieet. Koolhydraten die je niet direct verbrand worden in je lichaam omgezet tot vet, en opgeslagen. Je wordt dus niet dik van vette voeding, maar juist van koolhydraatrijke voeding! Bij een koolhydraatarm dieet beperk je de inname van vetten, en je zult meer eiwitten tot je nemen. Vette producten zijn vaak minder schadelijk dan je wellicht zult vermoeden. Vetten passen heel goed in een koolhydraatarm dieet. Het geheim zit hem in de verhoudingen. De oermensen aten geen of vrijwel geen snelle koolhydraten, maar wel veel vlees, vis, gevogelte en fruit uit de bossen. De graanproductie bestond nog niet, die is pas veel later ontstaan. Met onze huidige leefstijl krijgen we te veel snelle koolhydraten binnen, en consumeren we juist te weinig eiwitten. De suikers die we niet direct verbranden worden omgezet en opgeslagen in de vetcellen met gewichtstoename als resultaat.

Scenario’s vergeleken

 • Dieet zonder koolhydraten: Je kunt resoluut alle koolhydraten schrappen uit jouw voedingspatroon. Wanneer je dit combineert met een caloriearm dieet zul je snel afvallen, misschien wel té snel. We hebben het verschil tussen goede koolhydraten en slechte koolhydraten eerdergenoemd. Bij een dieet zonder koolhydraten is dit onderscheid niet meer van belang. Hoewel je waarschijnlijk snel zult afvallen, zijn er grote gezondheidsrisico’s aan verbonden.
 • Afvallen koolhydraatarm dieet: Door meer rekening te houden met de verhoudingen in de voedingsstoffen, en te kiezen voor de goede koolhydraten kun je veel afvallen in korte tijd. Afvallen met een koolhydraatarm dieet is niet alleen gezonder voor je lichaam, je zult je er ook beter bij voelen. Het schuldgevoel van een broodje of cracker tijdens de maaltijd is er niet meer, zolang je maar rekening houdt met de goede koolhydraten in de juiste verhouding. Afvallen met een koolhydraatarm dieet is beter vol te houden dan een dieet zonder koolhydraten. Uiteindelijk val je daardoor meer af met een koolhydraatarm dieet
 • Afvallen met shakes: De bekende shakes om af te vallen kunnen je helpen die kilo’s snel te verliezen. Toch moet je niet vergeten dat vaste voeding meer functies heeft dan voedingsstoffen leveren. Eten is niet alleen lekker. Het sociale aspect moet je zeker niet onderschatten. Afvallen met shakes is een heel effectieve methode om af te vallen, mits je kiest voor shakes met de juiste verhouding aan ingrediënten. Zo heeft het TimFit Afslankprogrammadubbel zoveel eiwitten als de meeste alternatieve shakes. Daarnaast worden de diverse producten aangevuld met belangrijke bouwstoffen die jouw lichaam elke dag nodig heeft. Naast afvallen met shakes adviseren we om minimaal eenmaal een keer per dag vaste maaltijd te nuttigen. Dat maakt de overstap van diëten naar je normale leefstijl na het dieet, een stuk eenvoudiger.

Het TimFit systeem werkt op basis van shakes in combinatie met afvalrepen en een normale maaltijd. Dit vinden wij een betere oplossing dan een geen koolhydraten dieet, of afvallen met alleen shakes zonder vaste voeding. Het gaat uiteindelijk om balans in lichaam, geest. Dat bereik je met het TimFit dieet.

Bestel het koolhydraatarm dieet van 2018 of lees onze ervaring

 

Voordelen koolhydraatarm dieet

Met zoveel diëten om een keuze uit te maken, wil je uiteraard het beste dieet voor jouw situatie kiezen. Hier zijn de voornaamste voordelen van een koolhydraatarm dieet:

 1. Snel afvallen: Je wilt een aantal kilo’s afvallen, en het liefst zo snel mogelijk. Een koolhydraatarm dieet is een snelle manier van afvallen, maar dan zonder de risico’s en bijwerkingen. De resultaten zullen per persoon verschillen. Dit is afhankelijk van de uitgangssituatie en eventuele verdere inspanningen zoals sporten.
 2. Vet verbranden:Bij veel diëten denk je in korte tijd veel af te vallen, maar dan komt het gewichtsverlies plotseling tot stilstand. Dat komt vaak doordat je vocht bent verloren in plaats van vet. Bij een koolhydraatarm dieet zul je vanaf het begin vet verbranden in plaats van water verliezen, en dat vet komt niet meer terug! Bij een koolhydraatarm dieet werk je aan een blijvende aanpassing van jouw leefstijl en gezondheid.
 3. Weinig hongergevoel:Eiwitten breken veel langzamer af in het lichaam dan koolhydraten. Daarom zul je langer een verzadigd gevoel houden wanneer je extra eiwitten tot je neemt. Je hebt daardoor weinig hongergevoel en diëten voelt niet meer als een straf. Omdat je weinig hongergevoel hebt, zul je niet snel in je oude ritme terugvallen.
 4. Gezond dieet:Helaas zijn veel diëten er alleen op gericht om snel gewicht te verliezen. Er wordt weinig rekening gehouden met de gezondheid. Wanneer je een dieet volgt waarbij essentiële bouwstoffen ontbreken in het voedingspatroon zul je wellicht dunner worden, maar je wordt er niet gezonder door. Een koolhydraatarm dieet is daarentegen wel gezond. Bij de maaltijdvervangers in het TimFit systeem zijn alle belangrijke bouwstoffen vertegenwoordigd, zo hoef je geen supplementen in te nemen.
 5. Blijvend resultaat:Je zult met een koolhydraatarm dieet niet snel last hebben van het gevreesde jojo-effect. Je bent namelijk niet alleen bezig met tijdelijk snel afvallen, je werkt aan een nieuwe leefstijl waarbij je kunt genieten van gezonde voeding, met een volle maag. Alleen wanneer je tevreden bent met de wijze van eten en leven zul je een dieet volhouden, en blijvend resultaat kunnen behalen. Bij een koolhydraatarm dieet is dit zeker het geval.
 6. Sporten hoeft niet: Sporten is gezond voor lichaam en geest. Toch is dat met een koolhydraatarm dieet geen verplichting. Hoewel we regelmatig bewegen zeker aanbevelen, kun je wel degelijk zonder extra sporten afvallen. Zolang je meer eiwitten tot je neemt, minder koolhydraten binnenkrijgt en een beetje let op de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt is er niets aan de hand. Overigens zul je na een korte tijd meer energie voelen. Dan is sporten ideaal!
 7. Meer spiermassa: Het is bekend dat bodybuilders enorm veel proteïnen eten en deze vaak via supplementen tot zich nemen. Dit doen ze om extra spiermassa te kweken. Het koolhydraatarm dieet behoort tot de exclusieve diëten waarbij je geen spiermassa zult verliezen, maar juist veel eenvoudiger spieren zult kweken. Dit komt door de eiwitten in het voedingspatroon, die helpen bij het verkrijgen van spiermassa. Deze komen overigens niet vanzelf, hier zul je wel wat oefeningen voor moeten doen. En je zult sneller resultaat zien!

Bestel het koolhydraatarm dieet van 2018 of lees onze ervaring

 

Koolhydraatarme producten

Als je een dieet wilt volgen op basis van eten zonder koolhydraten moeten we je teleurstellen. Eten zonder koolhydraten bestaat niet. Je zou het kunnen proberen, maar als je na verloop van tijd in het ziekenhuis belandt met gezondheidsklachten en wellicht een verminderde hersenactiviteit moet dit je niet verbazen. Dat klinkt heftig, maar je kunt niet zomaar een belangrijke bouwsteen uit jouw dieet schrappen zonder ernstige gevolgen. Vroeger (en soms nu nog steeds) werden vetten als verwerpelijk beschouwd, deze onderzoeken zijn al meer dan een halve eeuw oud en werden destijds gefinancierd door de suikerindustrie. Nu is er een heksenjacht tegen koolhydraten, maar ook die hebben we in beperkte mate nodig.

Waar zitten koolhydraten in?

Schrik niet, in heel veel producten die jij heerlijk vindt zitten koolhydraten. Wat dacht je van brood, pasta, rijst en frietjes. Allemaal koolhydraatrijke producten waar je niet meer zoveel van mag nuttigen. Om nog maar te zwijgen over koekjes, snoepgoed en gebak. Begin je al trek te krijgen? Dat kan kloppen, producten met veel suikers hebben een verslavende werking, het witte poeder van suiker wordt niet voor niets vergeleken met cocaïne, suiker is enorm verslavend! Gelukkig zal je met behulp van een gebalanceerd koolhydraatarm dieet van je verslaving afkomen.

Waar zitten veel eiwitten in en weinig koolhydraten?

In zuivelproducten zitten veel eiwitten en doorgaans weinig koolhydraten. Let er bij zuivelproducten wel op dat ze ongezoet zijn. Zoete toetjes of zuiveldranken met kleurtjes en smaakjes zitten vaak vol met suikers. Met de meeste soorten vlees en vis zit je goed, die hebben van nature weinig koolhydraten en veel proteïnen. Dit zijn allemaal dierlijke producten. Voor de veganist is zijn er andere opties om een koolhydraatarm dieet te volgen. Veganisten kunnen gebruik maken van soja producten zoals sojamelk en tofu. De TimFit repen zijn gemaakt op basis van eiwitten uit soja en bevatten geen zuivelproducten. Deze zijn dus geschikt voor veganisten.

Voedingslijst: koolhydraatarm eten

Er zijn heel wat koolhydraatarme producten waar je heerlijk van kunt genieten tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet. Wat dacht je van deze producten:

 • Koolhydraatarm brood: Laten we beginnen met een cadeautje voor de broodliefhebbers. Zij kunnen afbouwen met koolhydraatarm brood. Dit brood bevat veel voedingsvezels, ijzer, vitamines en mineralen, maar minder koolhydraten. Dit brood past binnen een koolhydraatarm dieet, maar eet er niet teveel van
 • Fruit: Let op met fruit, hier zitten veel suikers in. Laat je niet misleiden door “gezonde” suikers als dextrose, fruitsuikers bevatten veel calorieën. 2 stuks fruit op een dag kun je met een gerust hart eten, maar neem niet meer fruit omdat er naast vitaminen een hoop koolhydraten in zitten. Vruchtensappen zou u helemaal niet moeten drinken tijdens een koolhydraatarm dieet. Hoe gezond ze ook voor je lijken te zijn, er zit ontzettend veel suiker in. Normaliter zou je ook niet zoveel fruit eten, dus doe dat ook niet in geperste vorm.
 • Yoghurt: Yoghurt zonder toegevoegd smaakje mag je gerust eten tijdens een koolhydraatarm dieet. Naast het feit dat yoghurt een bron van eiwitten is, is yoghurt goed voor de darmflora. Een bakje frisse yoghurt of kwark met vers fruit erbij en je hebt een heerlijk ontbijtje!
 • Groenten: Eindelijk een product dat je nagenoeg onbeperkt mag eten! Beperk je niet tot salades met tomaat en komkommer. Dat is heel gezond, maar roerbak eens wat andere groenten in een pan. Zo heb je een gezonde, warme maaltijd. Je kan zo creatief zijn met groente als je zelf wil.
 • Havermout: Havermout is erg bevorderend voor de stoelgang. Probeer meer vezels te consumeren met minder koolhydraten. Dus wel havermout maar niet de ontbijtgranen die vaak veel te hoge concentraties koolhydraten bevatten.
 • Pasta: Volkoren en in kleine hoeveelheden. Maak jouw pasta met veel verse tomatensaus en heerlijke groente erbij. Niet een bord vol spaghetti en een beetje saus, en ook niet te zware en vette sauzen zoals carbonara.
 • Rijst: Zilvervliesrijst is hetzelfde als witte rijst, maar dan zitten de velletjes er nog omheen. Dit klinkt niet zo smakelijk maar het geeft juist een nootachtige smaak aan de rijst. Ga voor puur natuur en eet kleine porties zilvervliesrijst rijst voor een lichte en gebalanceerde maaltijd.

Boodschappenlijst: koolhydraatarm eten

Om je wat werk uit handen te nemen, hebben wij een boodschappenlijstje voor je opgesteld. We hebben per productcategorie van boven naar beneden opgenoemd welke producten goed in een koolhydraatarm dieet passen. De bovenste paar producten zijn telkens de meest optimale optie. Al deze producten zijn dus aan te raden, maar sommige producten passen net iets meer binnen een koolhydraatarm dieet dan andere.

Groente

 • Paddenstoelen
 • Spinazie
 • Radijs
 • Courgette
 • IJsbergsla
 • Andijvie
 • Komkommer
 • Bloemkool
 • Bleekselderij
 • Asperges
 • Groene paprika
 • Aubergine
 • Knolraap
 • Prei
 • Witte kool
 • Pompoen
 • Broccoli
 • Tomaten
 • Bosui
 • Olijven
 • Spruitjes
 • Rode paprika
 • Ui en rode ui
 • Rode bieten
 • Wortelen

Fruit

 • Citroen
 • Frambozen
 • Meloen
 • Bramen
 • Kokosnoot
 • Aardbeien
 • Abrikozen
 • Perzik
 • Watermeloen
 • Pruimen
 • Sinaasappel
 • Appel
 • Mandarijn
 • Kiwi
 • Ananas
 • Kersen
 • Bosbessen
 • Mango
 • Druiven
 • Bananen

Vlees, Gevogelte en Vis

 • Rundvlees
 • Varkensvlees
 • Lamsvlees
 • Kip
 • Kalkoen
 • Haring
 • Zalm
 • Makreel
 • Tonijn
 • Garnalen
 • Paling
 • Pangasius
 • Kabeljauw
 • Schol
 • Paling
 • Kreeft
 • Mosselen

Zuivel

 • Eieren
 • Roomboter
 • Parmezaanse kaas
 • Mozzarella
 • Goudse kaas
 • Slagroom
 • Smeerkaas
 • Volle melk
 • Volle kwark
 • Volle yoghurt
 • Griekse yoghurt

Oliën

 • Olijfolie
 • Kokosolie

Noten en zaden

 • Walnoten
 • Pecannoten
 • Pijnboompitten
 • Hazelnoten

Dranken

 • Water
 • Spa rood
 • Suikervrije frisdrank
 • Koffie
 • Thee
 • Bouillon

 

Koolhydraatarm dieet weekmenu

Deze recepten zonder koolhydraten houden we open zodat jij er je eigen draai aan kunt geven. Op deze manier kun je een passend koolhydraatarm dieet weekmenu samenstellen waar jij gelukkig mee bent. De recepten hebben we kort gehouden zodat je niet uren in de keuken hoeft te staan. Het menu moet natuurlijk wel goed vol te houden zijn.

Koolhydraatarm ontbijt

Een koolhydraatarm ontbijt is een goede start van de dag! Wanneer je een dieet volgt zou je kunnen starten met maaltijdvervangers, daarna kun je aan de slag met deze ontbijt recepten zonder koolhydraten.

Frittata met restjes groente

Veel eenvoudiger kan het haast niet, een frittata is een Italiaans omelet waarmee je alle restjes uit de koelkast kunt opruimen. Snijd verschillende soorten groente (gegaard vlees of vis mag ook) in stukjes, meng dit met drie eieren en voeg er wat zuivel aan toe zoals volle melk. Verse kruiden er overheen en giet het hele mengsel in een hete. Bij voorkeur een gietijzeren pan met wat kokosolie, kun je meteen je armen een kleine workout geven. Halverwege een keer omdraaien, wat zout en peper toevoegen en klaar is kees!

Tip: Geen tijd om te koken? Je kunt dit koolhydraatarme ontbijt invriezen en later eenvoudig opwarmen. Snijd de frittata in puntjes om porties te maken. Frittata is ook lekker als bijgerecht tijdens het diner.

Meer ontbijt recepten zonder koolhydraten:

 • Groente smoothie: Kan groente in de blender? Zeker wel! Je kunt met groenten als komkommers en wortels in combinatie met yoghurt en verse tuinkruiden heerlijke smoothies maken. Zo’n smoothie bevat veel minder koolhydraten dan fruit smoothies. Ook met gestoomde groente zoals broccoli maak je heerlijk romige smoothies.
 • Fruit met yoghurt: Vers seizoensfruit, heerlijk romige yoghurt en klaar! Dit is een turbo ontbijt waar je nooit op uitgekeken raakt!
 • Koolhydraatarm brood: Ja, het bestaat en het is ideaal als basis voor een koolhydraatarm ontbijt. Smeer er crème fraîche overheen, leg er gerookte zalm op, decoreer het met komkommer en cherry tomaatjes of leg er kaas op. Of maak een torentje van al deze ingrediënten!

Koolhydraatarme lunch

Even lekker genieten van een koolhydraatarme lunch op je werk of thuis, waar je maar wilt! Je zou tijdens de eerste fase van een dieet kunnen beginnen met maaltijdrepen, en later koolhydraatarm middageten bereiden. Een lunch met weinig koolhydraten kan toch heel voedzaam zijn, en zal je lang een verzadigd gevoel geven.

Doorzichtige loempia’s

Bij dit gerecht mag je zelf kiezen hoe weinig koolhydraten erin je lunch zitten! Deze loempia’s kun je namelijk rollen met rijstvellen of met slabladeren. Deze rijstvellen zijn niet hetzelfde als de bekende Vietnamese loempia’s van de markt, daar zit een ander velletje omheen. Rijstvellen zijn zachte, doorzichtige vellen die elastisch aanvoelen als je ze even in lauw water laat weken. Deze rijstvellen zijn te vinden bij de toko. Snijd naar smaak een aantal groenten heel fijn, in reepjes. Wortel, witte kool, mini-komkommer, radijs, maak er iets leuks van! Je legt een lepeltje van deze mix op de vellen en rolt er mooie pakketjes van. Als dip zou je zoete chilisaus kunnen nemen, maar daar zitten veel koolhydraten in. Pak een lekker sojasausje, sprenkel wat sesamolie over de loempia’s en smullen maar! Je hoeft geen pan aan te raken met deze rauwkost loempia’s.

Tip: Je kunt er ook fijngehakte kipfilet of garnalen aan toevoegen. Meng er fijngesnipperde koriander doorheen voor een frisse bite, kortom laat je fantasie geprikkeld worden!

Andere lunchopties met weinig koolhydraten:

 • Salades, salades, salades: Zorg dat je altijd sla in huis hebt als basis voor de heerlijkste salades. IJsbergsla is lekker fris en knapperig en mengt goed met andere slasoorten. Neem bij voorkeur een krop sla en geen zakjes met voorgesneden salade. Bij een krop weet je namelijk dat deze echt vers is, en deze blijft ook langer vers. Salades zijn elke dag fijn om te eten omdat je het zo gek kan maken als je zelf wil. Met echt goede olijfolie en wijnazijn in combinatie met toppings als brie, noten, cherry tomaatjes, gerookte zalm of kipfilet reepjes heb je binnen een handomdraai een heerlijke lunch op tafel gezet.
 • Lunch soep: Een groente smoothie lijkt heel veel op koude soep. Sterker nog; gazpacho ís koude soep gemaakt van tomaat. Jouw blender is je beste vriend in de bereiding van koolhydraatarme gerechten zoals broccolisoep, waterkerssoep en pompoensoep. Zorg er wel voor dat de blender met warme vloeistoffen overweg kan!
 • Avocado met gekookte eieren op toast: Als je nog even stevig moet doorwerken neem je avocado in schijfjes, enkele hardgekookte eieren erbij, leg het op een sneetje koolhydraatarme toast en sprenkel er wat vers limoensap overheen. Dat is een stevige lunch die niet zwaar op de maag ligt. Voeg eventueel wat peper en tomaat toe om er echt een lekkere maaltijd van te maken.

Koolhydraatarm diner

Avondeten zonder koolhydraten is eenvoudiger dan je denkt! Je zou een eiwitshake kunnen nemen, maar met deze recepten is thuis kokkerellen toch veel leuker? Koolhydraatarm avondeten kun je bereiden voor jezelf of voor het hele gezin.

Groente spaghetti

Wij moesten ook even wennen aan een menu zonder pastagerechten, tot we de dunschiller ontdekte! Je kunt van een courgette namelijk een heerlijke groente spaghetti maken, of van witte kool, of een flinke winterpeen. Neem stevige groente en maak daar flinterdunne reepjes van, zo lang mogelijk. Met een mes, of veiliger nog met een dunschiller. Er zijn ook speciale schillers voor dunne strips. Als je regelmatig Vega spaghetti gaat bereiden is dat geen overbodige aankoop. Aangezien je de meeste geschikte groente niet hoeft te koken maakt dat het proces al een stuk eenvoudiger. Voor de saus neem je verse tomaten die je in de blender doet, en op smaak brengt met verse oregano en peper. Doe deze in de pan en zet de saus op een laag vuurtje. Daar voeg je klein gesneden champignons aan toe en gehakt. Hiervoor is kipgehakt of vegetarisch gehakt een aanrader! Er mag flink wat Parmezaanse kaas overheen voor een heerlijk romig diner!

Tip: Met dit soort vega pasta maak je elke vegetariër helemaal gelukkig, en de smaak is krachtig genoeg om vleeseters die lap vlees even te doen vergeten. Experimenteer met verschillende soorten paddenstoelen en andere groenten voor verrassende combinaties.

Meer avondeten zonder koolhydraten:

 • Stukje vlees of vis van de grill: Een grill is haast onmisbaar binnen een koolhydraatarm dieet, met een grill geef je vlees meer smaak zonder toegevoegd vet. Breng het op smaak met wat zout en peper, leg de stukjes vlees op een bedje van sla en smullen maar.
 • Zoete aardappelen: Koolhydraatarm en toch aardappelen eten? Kies dan voor “sweet potatoes”, die hebben namelijk veel minder koolhydraten. Je kunt ze bakken met een beetje olie, of kook ze voor een heerlijk smeuïge aardappelpuree. Je kunt ze zelfs in reepjes snijden en in de oven doen om er friet van te maken. Heerlijk met rode kool en een stukje vlees.
 • Roerbakken met rijst: Een beetje zilvervliesrijst is geen probleem. De koolhydraten vallen mee, en je krijgt flink wat vezels binnen. Met roerbak groente en reepjes vlees of gevogelte bereid je keer op keer een snelle maaltijd op Aziatische wijze. Breng het gerecht op smaak met sojasaus en oestersaus. Als je van pittig eten houdt geef je het een scherp randje met Siracha saus.

 

Met deze tips en gerechten kun je zelf een koolhydraatarm dieetschema samenstellen. Om het in de eerste fase eenvoudig te maken en om alle voedingsstoffen binnen te krijgen adviseren wij om twee maaltijden te vervangen met de TimFit maaltijdvervangers. Later kun je steeds meer maaltijden zelf gaan bereiden. Staar je niet blind op recepten maar experimenteer juist met de lijst aan koolhydraatarme producten waar je lekker in de keuken mee aan de slag gaat. Je zult jezelf verrassen, en jouw hele gezin zal versteld staan van de smaken in de koolhydraatarme keuken!

 

Bestel hier het TimFit dieet met korting

 

Ervaringen koolhydraatarm dieet

Gerard (48) volgde een koolhydraatarm dieet

“Ik heb als semi-professional jarenlang gevoetbald, later ben ik gaan coachen. Door knieproblemen kon ik minder sporten dan voorheen, terwijl ik gewoon bleef eten en drinken. Ik merkte dat ik steeds weer een grotere maat broek moest kopen. Ik heb geprobeerd om helemaal te stoppen met koolhydraten, maar dat was echt een hel. Toen ontdekte ik dat een koolhydraatarm dieet met een goede verhouding tussen eiwitten en koolhydraten veel meer effect had. Ik ben zo’n 25 kilo afgevallen en pas weer in mijn oude broeken.’’

 

Thea (31) volgde een eiwitshake dieet

“Ik ben zo iemand die alles al heeft geprobeerd, van crash dieet naar kaas dieet en noem het allemaal maar op. Mijn probleem was altijd portie controle, ik kon geen maathouden. Toen ben ik eens begonnen met een eiwitshake dieet. Ik heb goed gekeken of alle noodzakelijke voedingsstoffen aanwezig waren, en ging exclusief op de eiwitshakes over. Het was echt wel even wennen, maar ik heb me eigenlijk nooit zo goed gevoeld als nu! Na het eiwitshake dieet ben ik langzaam weer vaste voeding gaan eten, nu heb ik veel meer die beheersing die ik nodig heb.”

 

Stephen (23) volgde een koolhydraatarm dieetjongen

“Als klein kind had ik al ‘dikke botten’, maar elk pondje gaat door het mondje en daar heb ik altijd last van gehad. Zelfs met urenlang in de sportschool zwoegen kwam ik er niet vanaf. Toen kreeg ik daar de tip meer eiwitten te eten en minder koolhydraten. Dus wel de burger maar niet het broodje. En dat heeft echt het verschil gemaakt. Na wat zelf aanklooien ben ik later overgestapt naar het TimFit dieet, die samenstelling was erg goed, met veel eiwitten en alle noodzakelijke bouwstoffen. Nu ben ik netjes op gewicht en ik voel me energieker dan ooit!”

 

Mathilde (56) volgde een combinatie van een koolhydraatarm dieet met een eiwitshake dieet

“Na de overgang kon ik mijn gewicht niet meer onder controle houden, ik was echt een jojo. Ik zocht naar stabiliteit en ben toen met een eiwitshake dieet begonnen. Dat werkte echt heel goed, maar ik kon het eten niet laten staan. Toen begon ik eiwitshakes te drinken én daarbij ook nog te eten, dubbel dus! Later heb ik me aangewend naast eiwitshakes ook proteïne repen te eten en ‘s avonds gewoon lekker thuis te koken. Nu heb ik mijn gewicht eindelijk onder controle!

Geef een reactie