Veel mensen proberen af te vallen en zijn bezig met een dieet om gezonder te leven. Het mag meestal niet te veel tijd kosten en het liefst ook nog zo snel mogelijk. Toch is de oplossing niet om snel af te vallen als je blijvend wilt afvallen. Je kunt jezelf namelijk beter gezonde gewoontes aanleren. Met een koolhydraatarm dieet kun je bijvoorbeeld een goede start maken. Eerst volg je een strikt koolhydraatarm dieet en om op gewicht te blijven kun je koolhydraatbeperkt blijven eten. Op die manier leer je jezelf gezonde gewoontes aan en hier zal je lijf je dankbaar voor zijn!

Hoe ontstaat het jojo effect?

Meestal ontstaat een jojo effecht door een crashdieet, doordat het lichaam een periode te weinig voeding binnen krijgt. Doordat het voedsel schaars is geworden, krijgt het lichaam een seintje dat het heel zuinig aan moet gaan doen met energie. Het lichaam zal spierweefsel aan gaan afbreken om dit als energie te verbruiken. Ook slaat het lichaam ondertussen zoveel mogelijk voeding op. Is het crashdieet afgelopen dan zal het lichaam zo veel mogelijk voeding als vet opslaan na het crashdieet.

Het wordt als extra vet opgeslagen wat normaal verbrand zou worden. Het gevolg is dat je weer extra aan komt. Je zal dus langzaam af moeten vallen als je het goed wilt doen. Stress zet mensen aan tot eten, en stress belemmert het afvallen. En ook het verkeerd volgen van een dieet.

Tips om af te vallen zonder jojo effect

Het is belangrijk om op je calorie behoefte te letten. Door een calorie beperkend dieet gaat je lichaam terug op zijn energie reserves. Het zal ook gebruik gaan maken van je eiwit opslag in je spieren. Met kans dat je spiereiwitten worden afgebroken. Minder spieren betekent dat je minder calorieën nodig hebt. Bereken daarom je dagelijkse calorie behoefte. Je kunt een eetdagboek bijhouden om inzicht te krijgen in je eet gewoontes. Met gewicht verliezen en om een jojo effect te voorkomen is het van belang te zorgen dat je niet boven een calorie tekort komt van 300-500 kcal. Ga gewoon door met sporten en laat eventueel een trainingsschema voor jezelf maken. Het is ook een optie op de caloriëen rustig af te bouwen, zo kan je lichaam er rustig aan wennen. Zorg verder voor voldoende slaap, rust, en vermijd stress. Want je hormoon huishouding raakt anders uit balans omdat je cortisol niveau stijgt. Een gezonde en evenwichtige voeding om een jojo effect te vermijden. Veranderingen in de levensstijl is daarom van belang.  Wat moet er veranderen? Wat zijn je valkuilen en triggers? Wat ben je bereid om op te geven en wat niet? Voldoende beweging is natuurlijk ook belangrijk, maar voeding blijft altijd het belangrijkste.

Zorg voor goede koolhydraatarme voeding

Eet genoeg groenten, vooral groene groenten, eiwitten en vetten. Zeker geen kant en klaar producten, limonade of witbrood. Neem daarnaast voldoende eiwitten om spierafbraak te voorkomen. Eiwitten zitten onder andere in vis, vlees, eieren, zuiver eiwitpoeder, noten, zaden en yoghurt. Gezonde vetten zijn onder andere vette vis, noten, avocado, pitten en zaden plus yoghurt.

Kies voor een koolhydraatarm dieet en val af

Met een koolhydraatarm dieet heb je weinig kans op een jojo effect, zeker als je je er echt in verdiept en weet wat je lijf nodig heeft. Met dit dieet schroef je de hoeveelheid koolhydraten naar beneden. Het is goed vol te houden en goed toe te passen. Koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Met honderdvijftig gram koolhydraten per dag heb je een matige beperking, bij veertig a zeventig koolhydraten per dag heb je een strenge beperking. Het voordeel van een koolhydraatbeperkt dieet is dat je meer kunt eten dan bij andere diëten, je hebt langer een vol gevoel en het heeft een gunstig effect op je cholesterol gehalte. En volg dit dieet in kleine stapjes.

Let op dat je dit dieet aanvult met vezels, in koolhydraten zitten vezels, met dit dieet krijg je minder vezels binnen. Dat geldt ook voor vitamines en mineralen, omdat je minder fruit eet. Zorg daarom voor extra groenten en  bak bijvoorbeeld broodjes met psylliumvezels, zo krijg je toch voldoende vezels binnen en kun je ook nog genieten van een lekker koolhydraatarm broodje!

Neem het serieus, want veel mensen zien een dieet als een tijdelijke inspanning. En daar gaat het mis, want dan zitten de kilo’s er snel weer aan. Vrouwen die regelmatig afvallen om daarna weer het gewicht terug te winnen, het jojo effect dus, hebben een hogere kans op hartziekten. Voorkomen is beter dan genezen.

Geef een reactie