Of kokosolie gezond of ongezond is, is vaak niet bekend. De één zegt dat het gezond is en de beste keuze van alle soorten oliën. De andere zegt dat je het beter niet kunt gebruiken. Dit artikel gaat over kokosolie en hierin beschrijf ik verschillende voordelen van kokosolie.

 

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een vet afkomstig uit kokosnoten.
Voor het maken van kokosolie worden er kokosnoten verzameld, opgebroken en uiteindelijk wordt het vlees in de zon gelegd om te drogen. Maar zo krijgen we er geen olie uit. Het vlees van de kokosnoten wordt vervolgens op een lage temperatuur verhit, waardoor er olie uit komt lopen. Zo krijg je uiteindelijk dus een pot met kokosolie.
Om er zeker van te zijn dat er geen chemicaliën toegevoegd zijn om het proces te versnellen is het aan te raden om Biologische kokosolie te kopen.
Er is veel te lezen over kokosolie. De één heeft er kritiek op en de ander prijst het aan.

In tropische landen wordt van kokosvet / kokosolie van alles gemaakt van lampolie tot zeep. Je kunt het vet uitstekend gebruiken in de keuken. In tropische landen is kokosvet altijd vloeibaar, maar in landen waar het onder de 25 graden is wordt de kokosvet hard. Je kunt het op de verwarming zetten om het te verhitten, dan wordt het vanzelf weer zacht. Je kunt het eventueel zelfs op je brood smeren als boter. Het schijnt nog gezonder te zijn dan margarine.

 

Kokosolie als zonnebrandolie

In tropische landen wordt kokosolie vaak gebruikt om de huid te beschermen tegen zon, wind en regen. Uit verschillende wetenschappelijke artikelen blijkt dat het de huid beschermt. Smeer alleen de delen in waar je geen kleding aan hebt, zoals de armen. Kokosolie en kleding schijnt geen goede combinatie te zijn.

 

Kokosolie en wallen

Verschillende cosmetic-experts beweren dat kokosolie / kokosvet oogkwalen kan verminderen. Wat moet je doen? Smeer de oogwallen in met kokosvet en smeer het langzaam trommelend uit met wijs-en middelvinger. De donkere oogranden en wallen zouden verdwenen moeten zijn. Heb je kokosolie thuis? Probeer het dan uit en laat ons weten of het effect had. Ik denk persoonlijk dat je niet na één keer resultaat moet verwachten. Misschien als je het een week uitprobeerd en voldoende slaapt dat je dan resultaat kunt zien.

 

Kokosolie en haren

Kokosolie schijnt ook goed te zijn voor onze haren. Dus naast dat het goed is voor de huid is het ook goed voor de haren op onze hoofd. Wanneer je beschadigd en futloos haar hebt schijnt kokosolie goed te zijn om te gebruiken. Wat moet je doen? Masseer de hoofdhuid en het haar in met kokosvet. Laat het vervolgens zo’n 10 tot 15 minuten intrekken en was het daarna uit met de shampoo die je gewend bent om te gebruiken. Uiteindelijk hoort je haar er glanzender en zachter uit te komen. Wil je alleen de puntjes van je haar verzorgen? Smeer deze dan in met een beetje olie.

Kokosolie bij Alzheimer

Zoals ik net al eerder even vertelde, is dat je kokosvet ook op je brood kunt smeren in plaats van boter. De oliën die erin zitten schijnen goed te zijn voor onze hersenen. Fytotherapeuten raden aan om mensen met Alzheimer kokosvet te laten nuttigen. De hersenen bestaan voor een groot deel uit vet. Doordat de meeste mensen steeds vaker ongezonde vetten eten kan de hersenfunctie achteruit gaan. Dit kunnen we tegengaan door kokosolie te gebruiken, bijvoorbeeld op een boterham.

 

Afvallen met kokosolie

Afvallen hangt van verschillende factoren af. Dit lukt niet alleen door kokosolie toe te passen in je leefpatroon. Het kan komen door medicijn gebruik. Sommige medicatie zorgt ervoor dat je extra vet vasthoudt. Tijdens de overgang is het lastig om af te vallen, maar het is zeker niet onmogelijk. Het is ook lastig om af te vallen wanneer je last hebt van een traag werkende schildklier. Zorg er wel eerst voor dat je goed onderzoekt of je schildklier echt traag werkt. Hier kan vervolgens actie op ondernomen worden. Medicatie, overgang en traagwerkende schildklier zijn speciale gevallen waardoor het afvallen lastiger gaat.

Daarnaast zijn het aantal calorieën en ongezonde calorieën van invloed op je afvalproces. Daarnaast is voldoende slaap, beweging, ontspanning van invloed. Deze laatste drie factoren verbeteren het afvalproces.

Om uit te sluiten dat kokosolie helpt bij het afvallen moet er nader onderzoek gedaan worden. Hier is nog niet voldoende bewijs van.

Geef een reactie