Sportschool

In de fitnessbranche zijn er veel verschillende aanbieders met allemaal hun eigen concept. Daarnaast is er veel verschil in prijs. Afvallen met fitness leert je waar je op moet letten bij het kiezen van een sportschool.

Grofweg zijn er 3 verschillende concepten om uit te kiezen:

– de prijsvechter
– de luxe wellness club
– de lokale sportschool

De prijsvechter
Vaak een grote keten met tientallen verschillende apparaten. Alle mogelijke oefeningen voor het hele lichaam zijn bij de prijsvechter uit te voeren. Door de lage prijs die de prijsvechters aanbieden is er van persoonlijk contact vaak geen sprake. Persoonlijke begeleiding laat vaak te wensen over waardoor je vaak op jezelf gewezen bent. Op vaste tijdstippen loopt er een fitnessinstructeur rond die door de drukte bij de prijsvechter vaak moeilijk te benaderen is. Vaak wordt er strikt aan het gekozen abonnement vast gehouden. Valt iets buiten het abonnement dan wordt er vaak een fors bedrag extra per maand voor gevraagd. Ook voor gebruik van bijvoorbeeld de douches of kluisjes moet extra geld neergelegd worden.

Voordelen:
– de prijs
– veel keuze uit apparaten

Nadelen:
– weinig persoonlijk contact en begeleiding
– ’s avonds erg druk
– bijbetalen voor alle extra’s

De luxe wellness club
Vaak vind je hier de wat meer vermogende mensen die willen genieten van een groot luxe aanbod. De prijs is hoog, maar daarvoor kan je vaak gebruik maken van alle faciliteiten die de luxe wellness club te bieden heeft. Naast een groot fitness- en groepslessen aanbod vind je hier vaak ook een zwembad, een sauna en voedingsconsulenten. Ondanks de vaak grote panden waar de luxe wellness clubs zich in bevinden loopt er veel personeel rond waardoor er veel persoonlijk contact en begeleiding mogelijk is.

Voordelen:
– veel faciliteiten voor 1 prijs
– persoonlijk contact en begeleiding
– gratis proeflessen

Nadelen:
– de prijs


De lokale sportschool
Vaak een ondernemer uit de stad of dorp waar de sportschool gevestigd is. De sportschool is niet aangesloten bij een keten. Vaak heerst er een gezellige sfeer en kent het personeel en de sporters elkaar ook al van buiten de sportschool. Persoonlijk contact is voor de ondernemer vaak belangrijk om klanten te binden en te behouden. De prijzen zijn gemiddeld. Vaak zijn er meerdere abonnementsvormen mogelijk. De apparatuur is vaak wat ouder, maar daarom niet minder effectief. De keuze in groepslessen is vaak wat minder dan bij de andere 2. Daartegenover staat vaak wel de goede persoonlijke begeleiding.

Voordelen:
– prijs/kwaliteit verhouding
– persoonlijk contact

Nadelen:
– verouderde apparatuur
– de “gezellige” sfeer ligt niet iedereen

Welke sportschool moet ik kiezen?

De prijsvechters lijken door de goedkope prijs en ruime keuze vaak het voordeligst. Persoonlijke begeleiding is echter vaak onmogelijk waardoor je eigenlijk zelf genoeg kennis over fitnessapparaten en trainingsmethodes moet hebben om effectief en zonder een grote kans op blessures te kunnen trainen.

De luxe wellness clubs bieden veel verschillende faciliteiten voor dezelfde prijs. Maak je echter geen gebruik van het zwembad, de sauna en alle andere faciliteiten dan is het zonde van je geld.

De ‘gezellige’ sfeer bij de lokale sportschool moet je liggen. Kom je puur en alleen om te trainen en wil je verder nergens mee te maken hebben dan is dit niet de sportschool voor je. De prijs/kwaliteitsverhouding is vaak wel prima in orde.

Uiteindelijk ligt het helemaal aan jouw voorkeuren. Let niet alleen op de prijs. Je moet een sportschool kiezen die bij je past en waar je je het prettigst bij voelt. Heb je je plek gevonden dan motiveert dat veel meer dan een sportschool waar je je niet prettig bij voelt. De persoonlijke doelen die je na wilt streven zullen je dan veel beter gaan lukken!

Ben je er na het lezen van dit artikel nog niet helemaal achter welke sportschool het beste bij je past? Probeer bij meerdere sportscholen langs te gaan en te informeren. Doe mee aan een proefles waar mogelijk.

Geef een reactie