BMI Berekenen

Je BMI uitrekenen, hoe zat dat nou ook alweer? Iets met je lengte en je gewicht. En dan? Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen of delen? Stop maar met rekenen, want er bestaat een veel makkelijkere manier om het uit te rekenen.

BMI berekenen

De oorspronkelijke rekenformule om je BMI zelf uit te rekenen is door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Dus als je bijvoorbeeld 70 kilo weegt en je bent 1,75 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 70/(1,75 x 1,75) = 22,85. En tja, wat dat getal dan betekent? Dat moet je dan weer apart opzoeken.

Gelukkig bestaat er ook een veel makkelijkere manier om zowel achter je BMI te komen, als de daadwerkelijke betekenis ervan.

BMI Calculator

BMI24, een platform van gezondheidsprofessionals, heeft namelijk een BMI Calculator ontwikkeld. Een superhandige tool waarmee je in een paar klikken en in één oogopslag je BMI achterhaalt, zonder zelf ook maar iets uit te hoeven rekenen. Benieuwd geworden? Hier kun je je BMI berekenen met de handige tool!

De calculator geeft aan de hand van het getal dat eruit komt ook gelijk inzicht in de daadwerkelijke uitkomst hiervan.

BMI van <18,5: ondergewicht

Zo is er bij een BMI van lager dan 18,5 sprake van ondergewicht, omdat je gewicht te laag is in combinatie met jouw lengte. In dit geval wordt geadviseerd om contact op te nemen met je huisarts, zodat er samen met jou en een voedingsdeskundige een plan opgesteld kan worden om tot een gezonder gewicht te komen die wél correspondeert met jouw lengte.

BMI van 18,5 – 24,9: gezond gewicht

Bij een BMI tussen de 18,5 en 24,9 is er sprake van een gezond gewicht en is het dus niet nodig om af te vallen. Dit neemt overigens niet weg dat gezonde voeding en beweging evengoed belangrijk blijft.

BMI van 25,0 – 29,9: overgewicht

Bij een BMI tussen 25,0 en 29,9 heb je een hoog gewicht voor jouw lengte en is er sprake van overgewicht. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot gezondheidsklachten en daarom is het raadzaam af te vallen, zodat je dit kunt voorkomen.

BMI van >30

Bij een BMI van 30 of hoger heb je een te hoog gewicht voor jouw lengte en is sprake van obesitas. Dit kan leiden tot ernstige en chronische gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten. Ook hierbij is het dus des te meer noodzaak om af te vallen.

Geef een reactie