Intermittend fasting

Intermittent Fasting wint de laatste tijd sterk aan populariteit. Toch bestaat er nog steeds een hoop onduidelijkheid over wat het precies is. Is het een eetstoornis? Is het de nieuwe Heilige Graal onder de diëten?

Geen van beide. Het kan geen dieet genoemd worden, omdat het niet voorschrijft wat je precies moet eten en wat je beter kan laten staan om een gewichtsgoal te bereiken.

Het is ook geen eetstoornis, want de eetgewoontes van iemand die aan Intermittent Fasting doet hoeven niet te verschillen van iemand die “normaal” eet. Het verschil zit hem in de tijdspanne waarbinnen het voedsel wordt genuttigd. Dat is de enige eigenschap van Intermittent Fasting: je eet het merendeel van de dag niet, gevolgd door een periode van een paar uur waarin je alles eet wat je dagelijks nodig hebt.

Hoe werkt het

Het werkt als volgt: binnen de 24 uur die een dag telt breng je ongeveer 16 tot 19 uur onafgebroken door zonder te eten. De lengte hiervan hangt af van je eigen voorkeuren. Ondertussen volg je wel je normale routine. Vervolgens volgt er een periode van vijf tot acht uur waarin je eet.

Deze kun je zelf timen, zolang je de eerdergenoemde 16 tot 19 uur niet onderbreekt. Binnen die uren eet je zoals je normaal ook zou eten: alle calorieën die je dagelijks nodig hebt, alle voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid.

Het staat je compleet vrij te kiezen wat je eet en wat niet. Alleen, in plaats van je eetmomenten over een hele dag uit te spreiden pak je ze samen in slechts een paar uur. Hierna schakel je weer over naar het vasten. In de tijd dat je niet eet kun je wel dingen consumeren die geen calorieën bevatten, zoals water.

Waarom kiezen mensen voor intermittent fasting?

Er zijn veel redenen waarom mensen voor een eetmethode als Intermittent Fasting kiezen. Sommigen zeggen dat het ze helpt om beter en sneller af te vallen. Anderen vinden het praktisch omdat ze minder tijd kwijt zijn aan het bezig zijn met eten en alles wat daarbij komt kijken.

Een meer wetenschappelijke (maar nog steeds grotendeels speculatieve) reden is dat het op de lange termijn gezonder zou zijn omdat het lichaam op deze manier niet constant bezig is met het verteren van voedsel, een proces dat veel energie kost en de organen belast.

Heb je zelf ervaring met Intermittent Fasting of zit je nog met vragen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

1 comment

  1. Olaf

    Ik ben dit jaar afgevallen van 127 naar 103 kilogram Door intermittent fasting. Allerlei andere dieeten geprobeerd maar daar viel ik geen gram vanaf hoewel ik meer calorieën verstookte dan ik innam. Ik vind het een aanrader. Op de dagen daarbij vast val ik gemiddeld een halve kilo af. Daarna weer consolideren.