Incabessen

Vandaag zal ik wat vertellen over een superfood dat ik nog heel graag wil uitproberen. Niet alle superfoods zijn namelijk per se smakelijk. Chiazaad heeft geen smaak, cacao is erg bitter, en ga zo maar door. Maar incabessen, de wonderbessen die vandaag centraal staan, schijnen juist heel lekker zuurzoet te smaken. Een goede reden om ze eens uit te proberen!

Incabessen hebben wel wat weg van tomaatjes, en zijn dan ook familie van de tomaat. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar werden door de kolonisten over de wereld verspreid en worden tegenwoordig overal verbouwd. Incabessen gedijen namelijk ook goed in een gematigd klimaat.

Net zoals andere superfoods heeft de incabes een heel hoge voedingswaarde. Incabessen bevatten heel veel vitaminen (A, B1, B2, B3 en C), mineralen (ijzer, fosfor, calcium), antioxidanten en bioflavonoiden. Ook zitten de bessen vol met goede eiwitten. Door al deze stoffen zorgt de incabes dat jij een energiek, vitaal lichaam hebt dat zichzelf goed kan wapenen tegen ziekten en virussen.

cta-light-recepten

De anti-inflammatoire werking van incabessen

In mijn blog over de açai bes heb ik al verteld over de werking van antioxidanten. Deze stoffen beschermen je lichaam tegen zogenaamde vrije radicalen. Hierdoor kunnen antioxidanten je lichaam beschermen tegen schade in het DNA en het mogelijke gevolg daarvan: kanker. Ook incabessen bevatten antioxidanten en kunnen daarom de kans op kanker verkleinen

Daarnaast hebben incabessen een anti-inflammatoire, ofwel een ontstekingsremmende werking. Dat betekent dat de klachten die bij je allergie horen kunnen verminderen. Deze werking heeft de incabes te danken aan bioflavonoïde.

Omdat incabessen veel goede eiwitten bevatten, zijn ze heel goed voor de fanatieke sporter. Met een handje incabessen kun je snel weer herstellen na het sporten. Je spieren hebben namelijk veel eiwitten nodig om weer te herstellen na een inspanning.

Net als andere superfoods hebben incabessen in verhouding een hele hoge voedingswaarde. Dat betekent dat je niet onnodig veel hoeft te eten om aan je benodigde voedingsstoffen te komen. Om deze reden zijn incabessen ook nog eens een slimme toevoeging aan je dieet! Let op: incabessen zorgen niet dat je afvalt, maar ze kunnen het diëten wel wat gemakkelijker maken voor je.

Lekker zoet op allerlei manieren

Zoals ik al zei: de incabes is alleen al het proberen waard door zijn lekkere zuurzoete smaak. Je kunt ze dus zo uit het knuistje eten! De bessen worden gedroogd verkocht en zijn daarom op verschillende manieren toe te passen in andere gerechten. Denk aan rozijnen en je weet ongeveer wat je opties zijn J. Je kunt de incabessen bijvoorbeeld eten met yoghurt en muesli. Je hoeft dan niet eens een zoetmaker als honing toe te voegen omdat de bessen al lekker zoet zijn. Ook kun je de bessen door je smoothie mixen. De unieke smaak zal je vruchtensmoothie zeker verrijken! Een ander idee voor incabessen is het om het te eten in een currygerecht. Currygerechten zijn vaak lekker met iets zoets en fruitigs erdoor. De incabes kan hier prima de rozijn vervangen!

Heb jij al eens een incabes geproefd? Is hij echt zo lekker als ze zeggen?

Klik hier om inca bessen te kopen

Geef een reactie