Hoe wordt je fitness

Een baan als fitnessinstructeur bestond vroeger nog niet. De laatste 20 jaar is dit beroep echter aan een grote opmars bezig. Hoe word je eigenlijk fitnessinstructeur?

Voor het beroep fitnessinstructeur zijn verschillende opleidingen te volgen, meestal onderverdeeld in een Fitness A (basis) en Fitness B (gevorderd) diploma. Deze 2 opleidingen zijn de enige rijkserkende fitnessopleidingen in Nederland. Echter zijn er ook sportscholen die ongediplomeerde fitnessinstructeurs aan het werk hebben. Alhoewel er ongetwijfeld hele deskundige, ongediplomeerde fitnessinstructeurs rondlopen richt dit artikel zich op de opleidingen.

Fitness A diploma

Om in aanmerking te komen voor een Fitness A diploma hoor je minimaal op MBO 3 niveau te zitten. In deze opleiding leer je mensen begeleiden in de sportschool. Coachen, motiveren en gedegen kennis van het menselijk lichaam en de invloed van kracht- en cardiotraining horen bij de opleiding. Je krijgt een grote kennis van fitnessapparatuur en leert zelfstandig mensen met overgewicht te begeleiden. Voeding en blessures horen ook tot de leerstof.

Deze opleiding wordt bij verschillende instellingen aangeboden. Kijk hier voor een overzicht. Gemiddeld duurt de opleiding enkele weken waarbij er een mix is tussen theorie en praktijklessen. Daarnaast wordt er een grote mate van zelfstudie verwacht. Een stage behoort ook tot de opleiding. Voor een stageplek zal je bij de meeste instellingen zelf voor moeten zorgen.

Fitness B diploma

Om in aanmerking voor fitness diploma B te komen hoor je fitness diploma A op zak te hebben. Eventueel is een andere rijkserkende sportdiploma soms ook genoeg om te beginnen. Deze opleiding gaat verder waar de opleiding voor het fitness A diploma ophield. Gezondheidstesten, specifieke klachten, verwerken en meten van testresultaten. De opleiding richt zich ook op begeleiden van topsporters en preventie van lichamelijke klachten.

Net als bij fitness diploma A zal je bij deze opleiding een stage moeten lopen. De totale lengte van de fitness B opleiding met klassikale theorie- en praktijklessen, zelfstudie en stage zal rond de 200 uren liggen.

De prijzen variëren enigszins, maar ga er vanuit dat je gemiddeld tussen de 600 en 1200 euro kwijt bent per diploma. Een eventuele stagevergoeding kan natuurlijk helpen om de kosten te verzachten. Een groot voordeel is dat je binnen een korte tijd een erkend diploma op zak kunt hebben en daarmee aan het werk kunt.

Ondanks dat de diploma’s erkend zijn laat de kwaliteit helaas wat te wensen over. Dat hoeft geen belemmering te zijn voor het vinden van een baan, want de kwaliteitseisen zijn bij alle opleidingen gelijkwaardig. Er wordt te weinig gewerkt met losse gewichten die, zoals je in ons artikel Train met losse gewichten, niet met apparaten hebt kunnen lezen een groot voordeel biedt ten opzichte van fitnessapparaten. Daarnaast is er te weinig aandacht voor voeding. Tijdens het afvallen is voeding het allerbelangrijkste, daarna komt pas de beweging. Er wordt wel aandacht geschonken aan voeding in de opleidingen, echter staat het niet in verhouding met het aanpakken van overgewicht waar een fitnessinstructeur in een sportschool verantwoordelijk voor is.

Mijn tip is daarom om na het behalen van 1 of beide opleidingen continue door te leren met zelfstudie. Verdiep je meer in voeding, trainingstechnieken en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Lees de vakbladen!

In een volgend artikel behandelen we hoe je personal trainer kunt worden.

Geef een reactie