Je kent het vast wel, personen om je heen die veel afvallen en daarna ook snel weer aankomen. Dit noem je het jojo-effect. Het betekent dat je dieet voor niets is geweest omdat de kilo’s er gewoon weer bij zijn gekomen. Er zijn veel soorten diëten die last hebben van het jojo-effect, zoals het crashdieet.

Hoe ontstaat het jojo-effect?

Het jojo-effect ontstaat vaak nadat je een dieet hebt gevolgd, je streefgewicht hebt bereikt en stopt met het voedingsprogramma die je hebt gebruikt. Je lichaam was gewend aan het dieet en kan niet in één keer omschakelen naar een anders voedingspatroon. De stofwisseling zal nog doorwerken op het tempo van je dieet en niet van je nieuwe voedingspatroon. Je zult waarschijnlijk weer aankomen in gewicht, dat betekent dat heel je dieet voor niks is geweest.

Hoe voorkom ik het jojo-effect?

Om het jojo-effect te voorkomen ga ik je een aantal tips geven. Als je je aan deze tips houd heb je een goede basis om het jojo-effect te voorkomen.

Geloof in jezelf

Zodra je in jezelf gelooft gaat dat resultaten opleveren. Luister niet naar negatief commentaar van personen rondom jou. Als jij een dieet wilt volgen moet je dat gewoon doen, als mensen zeggen dat het je niet gaat lukken; bewijs ze het tegendeel. Focus op het einddoel, dan zal de weg erheen veel makkelijker zijn.

Verlies geleidelijk aan gewicht

Door over een periode geleidelijk aan gewicht te verliezen zal het je beter lukken om je streefgewicht te behouden. Je kunt niet alleen je gewicht hierdoor makkelijker behouden maar het is ook gezonder. Nadat je je streefgewicht bereikt hebt moet je je dieet niet compleet laten vallen. Een dieet volg je namelijk je leven lang, een paar weken gezond eten bepaald niet je gewicht voor de rest van je leven.

Bouw je dieet langzaam af

Stop niet in één keer met je dieet. Als je dit wel doet zal het gewicht er weer snel aankomen. Dit heeft te maken met je stofwisseling. Om een voorbeeld te geven: het TimFit Afslankprogramma. Je vervangt twee maaltijden door shakes. Als je je streefgewicht hebt bereikt stop je er niet in één keer mee maar vervang je slechts nog één maaltijd door een shake. Klik hier voor meer informatie over het TimFit Afslankprogramma + een kortingscode!

Kies een dieet dat bij je past

Dit scheelt al enorm veel. Als je begint met een dieet die je nooit vol kunt houden zal het heel moeilijk worden om je streefgewicht te bereiken. Deel je dieet zo geleidelijk en plezierig mogelijk op. Als het voor jou fijner is, is het helemaal niet erg om er wat langer over te doen. Veel mensen die last hebben van het jojo-effect stoppen met diëten om de schaamte van het falen te vermijden. Met een persoonlijk plan wordt je dieet al een stuk haalbaarder.

Zonder dedication behaal je je doelen niet

Een dieet zal je nooit zonder moeite kunnen volbrengen. Tegenslagen horen erbij, je moet niet direct opgeven. Als je actief begint met je dieet zal het veel makkelijker worden na verloop van tijd, je went er namelijk aan.

Eiwitrijk dieet

Bij Afvallen Experts hebben wij onderzoek gedaan naar het beste eiwitdieet om zo gezond mogelijk af te vallen. Wij zijn uitgekomen op het TimFit Afslankprogramma, klik hier om de review te lezen. Tijdelijk hebben wij ook een speciale kortingscode kunnen regelen, je krijgt hierdoor namelijk een korting van 10%!

 

Geef een reactie