Het zogenoemde ‘Jojo effect’ is een term die welbekend is bij mensen met diëten en overgewicht. Het betreft simpelweg het proces dat iemand eerst flink wat kilo’s is kwijtgeraakt en vervolgens weer terugvalt naar zijn of haar oude gewicht, of soms nog zwaarder wordt dan eerst. Dit is natuurlijk iets wat iedereen wilt voorkomen. Naast het feit dat al die eerdere inspanning voor niks was, geeft dit natuurlijk ook een flinke deuk in je motivatie om af te vallen. In dit artikel worden oorzaken genoemd van dit verschijnsel en natuurlijk manieren en tips om dit jojo effect te voorkomen.

Oorzaken van het Jojo effect

Het Jojo effect is het gevolg van een periode van te weinig voeding. Het lichaam krijgt te weinig calorieën binnen, ook wel energie genoemd en reageert op deze verandering. Wanneer het lichaam merkt dat het te weinig energie krijgt toegevoerd uit voeding, gaat het lichaam overschakelen naar een soort zuinige stand. Dit betreft de stofwisseling en dit is de aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen. Het gaat dus eigenlijk om de energieverbranding met als doel om het lichaam te onderhouden. Wanneer het lichaam te weinig energie krijgt toegevoerd als gevolg van een crash dieet, zal het lichaam hierop reageren door deze energieverbranding te gaan vertragen. Je gaat dus eigenlijk in een soort van zuinige stand, omdat het lichaam merkt dat energie schaars is en dus alles er aan gaat doen om energie te besparen. Het gevolg is wel dat je snel kilo’s verliest en het dus op de korte duur zeker effectief is.

Er zitten echter wel twee uiterst belangrijke nadelen aan. Het eerste nadeel is dat wanneer diegene weer een normaal aantal calorieën binnenkrijgt het lichaam niet doorheeft dat er weer normaal gegeten wordt en door de trage stofwisseling zo veel mogelijk wordt opgeslagen als vet. Het lichaam gaat vetreserves aanleggen voor toekomstige schaarste zogezegd. Dit is eigenlijk een natuurlijke reactie van het lichaam in tijden van voedselschaarste, waardoor je simpelweg langer kan overleven. Simpel gezegd betekend dit dat je ontzettend snel weer aankomt en er dus geen sprake is van blijvend gewichtsverlies. Het tweede nadeel betreft de spiermassa. Naast vet dat verloren gaat in deze periode, wordt ook spiermassa gebruikt voor de omzetting naar energie. Je verliest dus niet alleen overtollig vet, maar ook spiermassa. Genoeg redenen om dit verschijnsel te voorkomen en op een gezonde blijvende manier af te vallen.

Voorkomen van het jojo effect

Het jojo effect is vaak het gevolg van een crash dieet dat erg streng is in het aantal calorieën wat je binnen mag krijgen per dag. Dit crash dieet is niet effectief op de lange termijn, maar is ook ongezond voor je lichaam. Het lichaam heeft energie nodig en wanneer je dit niet binnenkrijgt kunnen er zelfs gezondheidsrisico’s ontstaan. Vaak voorkomende problemen zijn lusteloosheid, hoofdpijn en misselijkheid. Naast deze problemen kunnen er ook ernstigere problemen ontstaan. Denk hierbij aan het minder goed functioneren van organen als gevolg van te weinig vocht en te weinig voedingsstoffen. Genoeg serieuze redenen om geen crash dieet te volgen, maar te kiezen voor een verstandigere aanpak om af te vallen.

  • Het voorkomen van het jojo effect kan je het beste realiseren door geen crash dieet te volgen. Het crash dieet is niet bedacht om gewichtsbehoud te realiseren, maar om in korte tijd zo veel mogelijk af te vallen. Binnen zo’n dieet leg je een verplichting op jezelf om veel te weinig calorieën te eten. Denk hierbij aan het eten van 300 tot 1000 calorieën per dag. Dit is niet genoeg voor het lichaam en om die reden gaat het in spaarstand samen met alle nadelige gevolgen.
  • Val op de juiste manier af. Dit houdt in dat je niet te snel wilt afvallen. Algemeen geldt dat een man ongeveer 2500 calorieën per dag mag eten en een vrouw ongeveer 2000 calorieën. Het eten van deze hoeveelheid calorieën zal ervoor zorgen dat het lichaam zich zelf voldoende kan onderhouden en dus niet af zal vallen of aankomen. Wil je verantwoord afvallen, kies er dan voor om deze dagelijkse hoeveelheid te beperken met 300 tot 700 calorieën.

Afvallen zonder dieet

Een dieet zoals het crash dieet, wat alleen maar gefocust is op het aantal calorieën is eigenlijk geen geschikt dieet. Veel belangrijker is het namelijk om te bekijken wat je eet. Het eten van de juiste voeding met veel goede voedingsstoffen is ontzettend belangrijk voor je lichamelijk welzijn, geestelijk welzijn en ook om af te vallen. Daarnaast kan je ook door het eten van bepaalde voeding het aantal calorieën per dag heel gemakkelijk verminderen. Zo kan je dag starten met een eiwitrijk ontbijt. Eiwitten hebben als kenmerk dat ze langzaam worden verteerd en je dus niet zo snel een hongergevoel ervaart. Zo kan je de dag goed starten en minder neigen naar tussendoortjes. Afvallen zonder dieet slaat eigenlijk terug op het vermijden van het crash dieet en juist meer te focussen op de soort voeding. Het eten van groenten en fruit is ontzettend belangrijk en het eten van fabrieksproducten zoals wit brood, koek, snoep en tal van andere producten is af te raden. Deze producten bevatten weinig voedingsstoffen en zitten vol met koolhydraten.

Wanneer je toch graag een dieet wilt volgen kies dan een dieet wat de calorie inname deels beperkt, maar hoofdzakelijk kijkt naar welke voeding je beter kan eten. Stop met het crash dieet en kies voor het koolhydraatarm dieet of het eiwitdieet. Deze diëten kijken voornamelijk naar voeding waar je beter mee kunt minderen en juist dient te vervangen door betere voeding. Zodoende kan je effectief en blijvend afvallen zonder dit nare jojo effect.

Geef een reactie