Buikvet en een dikke buik zijn problemen waar veel mensen in Nederland mee rondlopen. Dit is ook niet heel gek, aangezien de buik en de heupen de plekken zijn waar vet het makkelijkst wordt opgeslagen. Er zijn dan ook veel mensen die zeker niet dik zijn, maar wel last kunnen hebben van een enigszins dikke buik. Afvallen bij de buik is niet mogelijk, je kunt namelijk geen plaatselijk vet verliezen. Bepaalde buikspieroefeningen doen om dit te bereiken gaat niet werken en het is verstandiger om een sport te doen die het gehele lichaam laat werken. Zo verbrandt je sneller calorieën. Buikvet verliezen kan door middel van hoofdzakelijk een goed dieet en aan de andere kant sporten.

Gezonde voeding en afvallen buik

Wil je afvallen dan is voeding de belangrijkste factor hiervoor. Afvallen kan alleen door middel van minder calorieën te eten dan dat het lichaam nodig heeft. Voeding is de motor van het lichaam en eigenlijk kun je simpelweg zeggen dat voeding het resultaat bepaald. Ongezonde voeding zorgt er namelijk voor dat je sneller aankomt en dus dikker wordt. Gezonde voeding resulteert in een fitter lichaam met minder onnodig vet. Voeding is dus cruciaal. Wil je graag afvallen, dan zul je veel groenten, fruit, complexe koolhydraten en eiwitten moeten eten. Deze voedingssoorten en energiebronnen zijn namelijk heel goed om te helpen bij het afvallen. Daarnaast zijn deze soorten ook gezond en bevatten ze veel voedingsstoffen die het lichaam absoluut nodig heeft.

Afvallen rondom de buik begint bij gezonde voeding en zodoende ook minder calorieën eten. Met minder calorieën en gezonde voeding kan je makkelijker de dag doorkomen, aangezien het lichaam veel ‘nuttige’ voeding binnenkrijgt. Dit wilt zeggen voeding waar het lichaam wat aan heeft. Een crash dieet is voor de meeste mensen die willen afvallen niet onbekend. Een crash dieet biedt het voordeel dat je heel snel kunt afvallen in een korte tijd, echter bevat het ook een aantal nadelen.

Ten eerste is het erg lastig vol te houden, aangezien je extreem weinig calorieën binnenkrijgt. Ten tweede gaat het gepaard met hoofdpijn, lusteloosheid, misselijkheid en tal van andere lichamelijke klachten. Dit zegt eigenlijk al genoeg over hoe gezond deze manier van afvallen is. Het laatste nadeel betreft de periode na het dieet. Na het dieet kan je snel terugvallen in oude eetgewoontes en gaat je lichaam sneller vet opslaan, doordat het lichaam nog steeds denkt dat het in een overlevingsmodus is. Tijdens dit dieet gaat het lichaam namelijk in een spaarstand en gaat het zo zuinig mogelijk om met de energie. Wanneer er dan weer meer gegeten wordt wil het lichaam dit weer opslaan om de geleden tekorten aan te vullen.

Wil je afvallen rondom de buik, kies dan voor een dieet of een eigen voedingsplan waarbij je het aantal calorieën tot een gezonde grens verminderd en met name ook focust op de soort voeding die je binnenkrijgt. Eet je bijvoorbeeld veel complexe koolhydraten of eiwitten, dan zul je automatisch ook minder honger hebben en dus makkelijker minder calorieën per dag kan eten. Deze twee bronnen zijn lastig te verteren voor het lichaam, waardoor het langer in de maag blijft. Hoe langer voeding in de maag blijft hoe minder snel je neigt naar nieuwe voeding. Het soort voeding is dus zeker bepalend voor het uiteindelijke proces en het gaat dus niet alleen om de hoeveelheid.

Sporten en afvallen buik

Een crash dieet wordt dus zeker niet aangeraden, maar toch kan het zo zijn dat je een aantal kilo’s bent verloren door gezonder en iets minder te eten, maar het nu niet zo snel meer gaat. Afvallen gaat in het begin snel, maar neemt geleidelijk in effectiviteit af. Het percentage vet wordt namelijk steeds lager en het verbranden wordt steeds lastiger. Het kan zo zijn dat je een behoorlijk aantal kilo kwijt bent geraakt, maar je het welbekende ‘zwembandje’ maar niet kwijtraakt.

Wanneer je begint met afvallen verander je het aantal calorieën per dag en hier is het lichaam niet aan gewend. Door deze verandering gaat je lichaam een oplossing zoeken en gaat het vet verbranden. Het lichaam kan uiteindelijk gewend raken aan het mindere aantal calorieën en zal het afvallen minder snel gaan. Je gaat minder wegen en je hebt dus ook minder calorieën nodig. Om toch die laatste kilo’s vet te verliezen is het daarom goed om te gaan sporten. Voor veel mensen die de buik volledig strak willen hebben en uiteindelijk naar een sixpack willen werken, geldt dat sporten dan bijna noodzakelijk wordt. Sporten en dan met name cardio, zorgt ervoor dat je veel calorieën kunt verbranden in een korte periode. Hier is het lichaam ook niet aan gewend en zo krijg je op sportdagen dus nog minder calorieën binnen. Het lichaam gaat dan dit energietekort weer aanvullen met lichaamsvet en zodoende verbrand je dus lichaamsvet.

Sporten kan dus ontzettend helpen om dat uiteindelijke gewenste resultaat te behalen. Kies met name voor cardiotrainingen of intervaltrainingen. Dit kan ook in combinatie met krachtsport. Wanneer je afvalt wordt het afvallen dus gewoon steeds lastiger. Sporten kan dan ontzettend helpen, echter wel in combinatie met de gezonde voeding. Let wel op dat je niet te erg gaat zakken in vetpercentage, aangezien het lichaam simpelweg ook lichaamsvet nodig heeft.

Geef een reactie