Het volgen van een dieet is voor veel mensen niet echt een prettig. Men denkt dan al gauw dat je niks meer mag eten of heel weinig mag eten. Sommige dieetsoorten draaien inderdaad op één specifieke voedingssoort of op het flink beperken van het aantal calorieën per dag. Echter is dit niet altijd het geval en een goed voorbeeld van een dieet wat tegen deze gedachtes ingaat is het het eiwitdieet. Het eiwitdieet is een dieet wat niet perse gefocust is op een specifiek voedingssoort, maar meer gefocust op een voedingsbron. Het lichaam leeft op eiwitten, vetten en koolhydraten en heeft ze ook allemaal nodig, maar eiwitten beschikken over een eigenschap die ervoor zorgt dat het afvallen makkelijker zal worden.

Het voordeel van eiwitten

Het eiwitdieet draait om het eten van eiwitten. Dit betekend niet dat je alleen nog maar voeding en producten mag eten die eiwitten bevatten, maar wel dat je tijdens dit dieet meer eiwitten dient te eten dan gebruikelijk. Eiwitten bezitten namelijk de eigenschap dat ze langzaam verteerbaar zijn en dus langer in de maag blijven. Het resultaat hiervan is dat je minder snel een hongergevoel ervaart en dus langer zonder nieuwe voeding kunt leven. Je zorgt op een natuurlijke manier ervoor dat je minder snel neigt naar nieuwe voeding, waardoor je dus makkelijker minder calorieën per dag kunt eten.

Het eiwitdieet betreft het eten van eiwitrijke voeding gedurende elke maaltijd. Ook kan je kiezen voor complexe koolhydraten, deze energiebron is ook lastig te verteren en bezit vrijwel dezelfde eigenschap als eiwit. Echter weerhouden eiwitten het lichaam ervan om spiermassa te verbranden in het geval van een calorietekort. Zo verbrandt je eigenlijk alleen lichaamsvet en geen spiermassa, die je uiteraard niet kwijt wilt.

Voorbeelden van complexe koolhydraten zijn: havermout, volkoren brood, muesli, noten, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Voorbeelden van eiwitrijke voeding zijn: kwark, eieren, vis, vlees, noten, pitten, zaden en ook tal van groentesoorten. Zorg ervoor dat je elke maaltijd van de dag voeding eet die rijk is aan voedingsstoffen en ook complexe koolhydraten en of eiwitten bezit.

Minder eten met het eiwitdieet

Vaak worstelen mensen met minder calorieën eten per dag en vinden ze het lastig, aangezien ze simpelweg best trek hebben. Door het volgen van het eiwitdieet zorg je ervoor dat je dit makkelijker kunt volhouden. Wanneer je bijvoorbeeld een zak chips eet, merk je dat je eigenlijk al snel weer honger hebt. Dit komt omdat chips voornamelijk snelle koolhydraten bevat die snel omgezet kunnen worden in energie. Zodoende is je maag sneller leeg en heb je eigenlijk na een uur alweer honger. Daarnaast bevat een zak chips ook weinig voedingsstoffen die het lichaam zo nodig heeft. Wanneer je echter een handje noten eet of een volkoren boterham met ei, dan merk je veel sneller dat je vol zit en heb je tevens minder snel honger.

Conclusie

Het eiwitdieet lijkt sterk op het koolhydraatarm dieet. Het koolhydraatarm dieet schrapt eigenlijk de snelle koolhydraten en behoudt wel deels de complexe koolhydraten. De alternatieve bron binnen het koolhydraatarm dieet is eiwit. Het eiwitdieet kiest dus om voornamelijk voeding te eten die langzaam verteerbaar is en constante energie afgeven.

Het eiwitdieet en het koolhydraatarm dieet zijn relatief makkelijk vol te houden, door het feit dat er veelzijdig gegeten mag worden, lekker gegeten mag worden en het beperken van de dagelijkse hoeveelheid calorieën makkelijker is vol te houden. Afvallen draait uiteindelijk om het beperken van de calorieën en het eiwitdieet of het koolhydraatarm dieet zijn uitstekende manieren om dit te bereiken.

 

Geef een reactie