Omelet van het oerdieet

Rauw eten lijkt een trend van de laatste tijd, maar is zo oud als de oermens. In het oerdieet of ook wel Paleo dieet genaamd gaat uit van de basis. In de oertijd at de mens datgene wat voor handen was. Het seizoen, de klimaat en de omgeving bepaalt wat de mens at.

De moderne mens hoeft niet meer te leven van de jacht of enkel van seizoenseten, maar zou genetisch gezien weinig veranderd zijn volgens de bedenkers van het dieet. Voeding bestaat tegenwoordig uit veel (chemische) toevoegingen, die volgens het oerdieet verantwoordelijk zijn voor (welvaart)ziektes zoals kanker, overgewicht en bepaald gedrag zoals druk gedrag dat als ADHD wordt bestempeld. Terug gaan naar de basis betekent volgens het oerdieet dat je rauw, zo onbewerkt mogelijke voeding eet.

Samenvatting van het Oerdieet

Het uitgangspunt van het oerdieet is het eetpatroon ontdoen van de volgens het dieet onnodige voedingsstoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten. Vitaminen, enzymen en mineralen zijn de voedingsstoffen, die je nodig hebt. Door het koken van voeding gaat het eten door een proces heen, dat eigenlijk in het lichaam had moeten plaatsvinden.

Sommige voedingsproducten zijn daardoor eetbaar geworden, terwijl je die ongekookt niet zou kunnen eten. Ondanks dat niet alles ongekookt hoeft te worden gegeten volgens het dieet, zoals vlees en vis, heeft het wel de voorkeur om zo min mogelijk te koken of te bakken.

Wat wél en niet te eten tijdens het Oerdieet

Tijdens het dieet worden sommige voedingproducten geadviseerd. Groenten en fruit zijn favoriet binnen dit oerpatroon. De voorkeur gaat uit naar zetmeelarme groenten. Voorbeelden van zetmeelrijke groenten zijn peulvruchten, aardappelen en pompoen. Ook de sappen van verschillende groenten en fruit passen binnen het dieet.

Zelf geteelde groenten en fruit bieden de beste garantie, dat het ‘vrij’ is van slechte stoffen. Daarnaast kan er koffie en thee worden gedronken. (Gebakken) vlees, vis of een burger van groenten of linzen (liefst home made om chemische toevoegingen te voorkomen) zijn onderdeel van de lunch of avondmaal. Noten, pinda’s, pitjes, zaden, gedroogd fruit en zo puur mogelijke chocola zijn goede en makkelijke tussendoortjes. Granen mogen niet gegeten worden.

Laat uw reactie achter over het Oerdieet

Heb jij ervaring met het dieet? Wat vond jij makkelijk of juist moeilijk? Heb je tips voor mensen, die het dieet willen gaan proberen? Laat hieronder een reactie achter.

Klik hier voor meer informatie over het Paleo dieet

Geef een reactie