Het cavemandieet, oftewel het holbewonersdieet, staat ook wel bekend als het paleo dieet. Het houdt kort gezegd in dat we teruggaan naar het eetpatroon van holbewoners in het Paleolithicum. Het Paleolithicum is een bepaald tijdperk in de oertijd.

In deze periode kookte men al wel, dus je hoeft bij dit dieet niet bang te zijn dat je alleen rauw mag eten ;-). Ik heb het paleodieet al eerder genoemd in het verband van gezonde vetten. Volgens ‘paleoërs’ is dierlijk vet goed voor de gezondheid, terwijl andere deskundigen er toch een tijd lang op hebben gehamerd dat dierlijk vet minder gezond is.

Het principe luidt: wat de oermens at is goed voor je, en de dingen die daarna in ons voedingspatroon zijn gekomen passen eigenlijk helemaal niet bij ons gestel. In andere woorden: ons lichaam kan bepaalde voeding niet goed aan omdat het er niet op gebouwd is. Het gevolg hiervan is dat we moderne ziekten krijgen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Bovendien komen we aan omdat de hoeveelheid verwerkte voeding die we binnenkrijgen onze stofwisseling doet stagneren (zie daarvoor ook mijn blog over giftige stoffen in onze voeding).

Klinkt logisch… Ons eetpatroon in de moderne tijd is immers heel anders dan dat van die duizenden jaren daarvoor. Landbouw heeft heel veel invloed gehad op onze eetgewoonten, en het zou kunnen dat die eetgewoonten niet bij de werking van ons lichaam passen.

Wat at de oermens?

De oermens at heel andere dingen dan wij. Er zitten daarom een paar controversiële regels aan het paleodieet waar veel kritiek op is. Neem bijvoorbeeld het weglaten van brood uit je eetpatroon. Net zoals de voedselzandloper van Kris Verburgh stelt het paleodieet dat zetmeelrijke voeding zoals brood, pasta, rijst e.d. helemaal niet zo goed voor je is.

Het paleodieet is daarom best wel radicaal, omdat de basis van je voedingspatroon helemaal wordt omgegooid. De meeste Nederlanders zijn gewend aan een beste hoeveelheid boterhammen, aardappelen of pasta op een dag. Paleofanaten eten vooral fruit, groenten, vlees, vis en noten.

Belangrijk bij het cavemandieet is dat je wel in de gaten houdt of je genoeg voeding binnenkrijgt op een dag. Daarnaast wordt het vaak gecombineerd met een paleo lifestyle, wat bijvoorbeeld inhoudt dat je naast het dieet veel moet bewegen.

Val je ervan af?

De vraag blijft natuurlijk: kun je kilo’s verliezen met het cavemandieet? Het antwoord luidt ‘ja’. Het dieet is momenteel een echte rage en er wordt veel over geschreven op het wereldwijde web. Een aantal bloggers doen het dieet voor een lange periode om zo bij te kunnen houden wat de echte resultaten zijn van het dieet. Erg interessant en leuk om te volgen!

Ikzelf doe wel eens een dagje paleo, gewoon voor de afwisseling en om variatie in mijn voedingspatroon te behouden. Maar ik heb het nog nooit voor een langere tijd uitgeprobeerd. Ik zou het daarom erg waarderen als ervaringsdeskundigen zouden reageren op deze blog! Kun je me vertellen wat voor jou de voor- en nadelen zijn van dit dieet?

Klik hier voor meer informatie over het Paleo dieet

Geef een reactie