Havermout heeft een rijke historie en is tot aan de dag van vandaag erg “hot”. Veel mensen hebben het erover. Havermout is afkomstig van het graansoort ‘haver’. Bij havermout is de huls van haver verwijdert (ontkiemd). Als alleen de huls is verwijderd spreek je van ‘volkoren’ havermout. Deze kun je alleen vinden in de natuurwinkel. De havermout die je in de supermarkt vindt is in stukjes geknipt/gebroken. Hierdoor kun je het sneller bereiden. Veel mensen vragen zich af of havermout gezond is. In dit artikel vertel ik meer over havermout en of het echt zo gezond is als iedereen denkt.

Wat is havermout?

Havermout zit vol met voedingsvezels. Het wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidseffecten, zoals bijvoorbeeld het cholesterolgehalte en zelfs vetverlies. Maar, toch kun je zelf ervoor zorgen dat havermout niet zo gezond meer is zoals het eigenlijk bedoelt is. Misschien snap je al waar ik op doel? Misschien heb je nog geen idee wat ik probeer te zeggen.

Hoe je havermout klaar maakt heeft invloed op de gezonde invloed van havermout. Maak je havermout klaar met een grote schep suiker en roomboter, dan zal het minder gezond zijn dan wanneer je dit niet doet.
Ook maakt het soort havermout verschil in hoe gezond havermout is.
Klinkt allemaal erg logische, maar misschien vraag je je af hoe je nou havermout op een lekkere manier klaar kunt maken zonder dat het ‘saai’ wordt? Aan het eind van dit artikel vind je recepten om je havermout lekker klaar te maken.

Maar ik had het over het soort havermout dat het verschil maakt in hoe gezond het is. Je hebt in de supermarkten kant-en-klare havermout, zelf met banaansmaak, deze zijn per definitie niet gezond. Waarom niet? Omdat er veel aan toegevoegd wordt om het lekker te maken, bijvoorbeeld suikers.

Maar welke havermout is dan wel gezond? Of is het eigenlijk wel gezond? Nou ik zal je verklappen dat bepaalde soorten havermout wel gezond zijn, maar kant-en-klare havermout absoluut niet.
Pure havermout is wel gezond. Met ‘puur” bedoel ik onbewerkte havermout of hoogstens geknipt/gebroken. De volkoren havermout herken je aan de ronde, volle structuur. Deze havermout soort zit vol met goede voedingsstoffen.
Ook heeft volkoren havermout meer een noten smaak dan bewerkte havermout.

Ook voor mensen met een glutenintolerantie kun je havermout gewoon eten, omdat haver van nature geen gluten bevatten. Ondanks dat het geen gluten bevat, moet je wel opletten of het geen sporen van gluten bevat. Vaak wordt havermout namelijk in een omgeving behandelt waar andere producten ook behandelt worden die wel gluten bevatten. Bekijk daarom altijd de verpakking ‘bevat sporen van gluten’. Er zijn overigens wel glutenvrije varianten te koop.

Voordelen havermout

  • (Volkoren)havermout verlaagt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Zoals in het artikel ‘cholesterol verlagen’ ook te lezen is, is dat LDL cholesterol het risico op hart-en vaatziekten verhoogt.
  • Het tweede voordeel is dus: Verlaagt het risico op hart-en vaatziekten.
  • Helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel.
  • Bevat vezels, zeker volkoren havermout.
  • Het bevat eiwitten, mineralen en vitamines en past daarmee goed in een eiwitdieet.
  • Het zorgt voor een verzadigd gevoel.
  • En het bevat ook nog eens weinig calorieën.

Bereiding havermout

Volkoren havermout moet je langer koken voordat je het kunt eten, wanneer je dit vergelijkt met geknipte havermout. Volkoren havermout moet je ongeveer 15 minuten koken voordat het gegeten kan worden.
Bij geknipte havermout kan je dit 5 minuten koken en het is al zacht genoeg om te eten.
Maar volkoren havermout geeft wel nog meer voedingswaarde dan geknipte havermout. Het duurt dus langer, maar je krijgt er wel meer voor terug.

Havermout heeft namelijk verschillende gezondheidsvoordelen die ik hierboven voor je heb beschreven.

10 Havermout recepten

Heel veel mensen denken dat havermout saai is, maar dat hoeft het helemaal niet zo te zijn. Je kunt het iedere keer afwisselen met verschillende gezonde toppings, waardoor je eenvoudig en veel kunt variëren.

Met verschillende toppings bedoel ik bijvoorbeeld appel en kaneel voor de appeltaart havermout, gedroogd fruit, vers fruit, verschillende noten en/of zaden, verschillende soorten melk etc. Bij alle recepten kun je de halfvolle melk of water door elkaar vervangen. Vind je het lekkerder met water, kies dan water en andersom.

1. Apple pie havermout
Dit is mijn favoriet. Ik vind het heerlijk om hiermee mijn ochtend te beginnen.

  • Doe 200 ml water in een steelpannetje en zet dit op middelhoog vuur;
  • Voeg hierna 40 gram havermout toe. Laat dit 5/15 minuten koken, hangt af van je soort havermout zoals bij bereiding havermout benoemd is;
  • Snijdt de appel in stukjes/reepjes net wat je zelf fijner vindt;
  • Voeg de stukjes toe aan de havermout of doe de stukjes op je havermout;
  • Strooi er nog een beetje kaneel (en eventueel rozijnen) overheen en it’s ready to eat;

O, vergeet niet het vuur uit te zetten.

2. Sweet sweet banana!
Dit doet mij denken aan de Chinese gebakken banaan.

  • Doe 200 ml water in een steelpannetje en zet dit op middelhoog vuur;
  • Voeg hierna 40 gram havermout toe;
  • Voeg eventueel een eetlepel pindakaas toe;
  • Snijdt de banaan in stukjes. Persoonlijk vind ik het lekker als de banaan al een beetje zacht is geworden dus ik laat het even met mijn havermout op het vuurtje staan. Je kunt ook later de banaan erbij toevoegen. Probeer het beide uit om te ontdekken wat jij het lekkerste vind;
  • Zet hierna het vuur uit, doe de havermout in een bakje.

3. Cocos oats
Dit is een recept voor havermout met geroosterde kokos vlokken, amandelsnippers, mango en een geprakte banaan.

  • Doe 200 ml water in een steelpannetje en zit dit middelhoog vuur;
  • Voeg hier 40 gram havermout aan toe;
  • Zet het 15 minuten op laag vuur wanneer de havermout kookt;
  • Roer het regelmatig door om te voorkomen dat het aanbrandt;
  • Vind je het te dik? Voeg dan nog een beetje melk/water toe;
  • Doe daarna de havermout in een bakje, roer de geprakte banaan er doorheen en voeg de toppings toe.

4. Sweet crunchy blueberry
Dit havermout ontbijt(je) is lekker gezoet door de blueberries en daarnaast ook lekker crunchy door de walnoten.

  • Doe 200 ml water in een steelpannetje en zit dit middelhoog vuur;
  • Voeg hier 40 gram havermout aan toe;
  • Zet het 15 minuten op laag vuur wanneer de havermout kookt;
  • Is de pap dik? Voeg dan wat melk toe en roer het wat losse.
  • Als laatste en meest lekkere.. Voeg de toppings toe. Bij deze havermout zijn de toppings bosbessen, walnoten en naar keuze wat ahornsiroop;
  • Vergeet het vuur niet uit te zetten en dan kun je er hierna lekker van genieten.

5. High five havermoutje
Hou je van een bite tijdens je ontbijt? Probeer dan deze havermout uit.

  • Doe 200 ml water/ halfvolle melk in een steelpannetje en zit dit middelhoog vuur;
  • Voeg hier 40 gram havermout aan toe;
  • Zet het op laag vuur wanneer het kookt;
  • Roer het zo’n 5/15 minuten door;
  • Vind je de havermout er goed uit ziet? Zet het vuur dan uit;
  • Doe de havermout in een schaaltje en voeg er granaatappelpitjes, lijnzaad, 1 theelepel honing en eventueel wat hazelnoten aan toe. Dit is allemaal optioneel, vind je één van de toevoegingen niet lekker, voeg ze dan simpelweg niet toe.

6. Havermout met ei?
Ja, zoals ik al zei kun je eindeloos blijven variëren. Dus een ei d’r bij? Waarom niet! Dit is een ander recept dan de recepten hierboven, dus let goed op!

  • Pak een blender;
  • Doe de banaan in de blender;
  • Voeg hier 5 eetlepels havermout aan toe;
  • Doe er een (rauw)ei bij;
  • Even blenden, totdat het mooi gehusseld is;
  • Doe was kokosolie in een pannenkoekenpan;
  • Zorg ervoor dat de olie goed warm is en voeg hierna het mengsel toe;
  • Even bakken en smullen maar!

7. Wilde havermout
Ik beken dat deze havermout combinatie echt ontzettend lekker is.

  • Doe 200 ml water/ halfvolle melk in een steelpannetje en zit dit middelhoog vuur;
  • Voeg hier 40 gram havermout aan toe;
  • Zet het op laag vuur wanneer het kookt;
  • Voeg een handje rozijnen toe;
  • Roer het zo’n 5/15 minuten door;
  • Doe de havermout in een schaaltje en voeg de volgende toppings toe: wilde perzik (vandaar de naam), blauwe bessen.

Begin de dag goed met een heerlijk zoet en vezelrijk ontbijt.

8. Strawbanana
Ik vind de naam alleen al lekker klinken. Als je het goed leest zul je zien dat hier twee soorten fruit in verwerkt zijn. En dan zijn?? Inderdaad aardbei en banaan. Alle combinaties waarin aardbei en banaan in verwerkt zijn wekt mijn interesse. Ik vind deze soorten fruit zo ontzettend lekker. Dit kun je ook als overnight oat maken. Maak het de avond van tevoren klaar.

  • Doe 200 ml water/ halfvolle melk in een steelpannetje en zit dit middelhoog vuur;
  • Voeg hier 40 gram havermout aan toe;
  • Zet het op laag vuur wanneer het kookt;
  • Voeg de banaan toe (wanneer je het lekker vind als deze warm wordt);
  • Roer het zo’n 5/15 minuten door;
  • Doe de havermout in een schaaltje en maak er een feestje van door er lekker wat aardbeien (stukjes) overheen te doen.

Bon appétit!

9. Apfelkompott

  • Doe 200 ml water/ halfvolle melk in een steelpannetje en zit dit middelhoog vuur;
  • Voeg hier 40 gram havermout aan toe;
  • Zet het op laag vuur wanneer het kookt;
  • Laat het rustig door koken (5-15 min) en roer het regelmatig door;
  • Voeg er apfelkompott (gestoofde appeltjes) aan toe en een beetje kaneel.

Heerlijk, het lijkt wel apfelstrudel

10. Lijstje toppings
Ik denk dat je nu wel een duidelijk overzicht hebt gekregen hoe je havermout kunt maken. Ik heb nog een lijstje gemaakt met verschillende toppings die je ook nog toe kunt voegen.

  • Abrikozen;
  • Cranberry’s;
  • Pruimen;
  • Acacia honing;
  • Geitenmelk (i.p.v. Halfvolle melk);
  • Amandelen;
  • Dadels;
  • Geraspte pure chocolade;

En nog veel meer !

 

Overnight Oats

Ken je de term overnight oats al? Zoals de naam al een beetje zegt is het havermout dat je een avond laat staan. Super handig als je dus niet zo’n ochtendmens bent, maar wel gezond wilt ontbijten.
Bekijk de overnight oats voor een aantal inspirerende overnight oat gerechten.

 1. Overnight oats basic
Dit ontbijt met havermout kun je al lekker de avond van te voren klaar maken. Dit scheelt weer in de ochtend wat tijd.

  • Doe 200 ml water in een bakje;
  • Voeg hier 40 gram havermout aan toe;
  • Je kunt ervoor kiezen om al een topping eraan toe te voegen. Dit kun je ook in de ochtend doen. Hou je van een zachte topping? Voeg het dan de avond van te voren toe. Hou je van een harde topping? Voeg het dan pas in de ochtend toe.

 2. Overnight oat with orange and kiwi
Zoals ik hierboven al beschreef kun je met overnight oats ook blijven variëren. Dit is weer één van de lekkere variaties, vind ik zelf althans.

  • Doe 200 ml (amandel)melk in een bakje;
  • Voeg hier 40 gram havermout aan toe;
  • Zet dit gezamenlijk afgedekt in de koelkast;
  • Voeg er in de ochtend stukjes sinaasappel en kiwi aan toe;
  • Eventueel kun je een theelepel ahornsiroop toevoegen;
  • O, vergeet er niet van te genieten!

3. Frozen overnight oats

  • Doe 200 ml (amandel)melk in een bakje;
  • Voeg hier 40 gram havermout aan toe;
  • Zet dit gezamenlijk afgedekt in de koelkast;
  • Voeg er in de ochtend frozen fruits aan toe zoals bosbessen, frambozen, aardbeien etc.;
  • Eventueel kun je er wat kokosrasp overheen doen, als je hiervan houdt;
  • Houdt je meer van zacht fruit? Voeg het dan al de avond van te voren eraan toe. Je havermout neemt dan lekker de smaak over van het fruit.

 4. Excotic overnight oat

  • Doe 200 ml (amandel)melk in een bakje;
  • Voeg hier 40 gram havermout aan toe;
  • Zet dit gezamenlijk afgedekt in de koelkast;
  • Bedek je overnight oats de volgende ochtend met een mandarijn, banaan en om het exotisch te maken een passievrucht;
  • O en eventueel kun je er nog stukje walnoot doorheen doen als je dat lekker vindt.

Ziet er heel gezellig uit zo’n exotisch ontbijtje!

9 Gezonde, havermout snacks en/of havermout tussendoortjes

1. Super easy oat cookies
Deze koekjes zijn súper makkelijk om te maken, hier hoef je dus geen keukenprinses voor te zijn.

Havermout, banaan, honing, pure chocolade (85% cacao), gedroogde vruchten, nootjes, kleine stukjes appel etc.

Ingrediënten:
2 rijpe bananen
120 gram havermout
1 eetlepel honing/ ahornsiroop
Gehakte noten
Chocolade druppels puur
Eventueel kun je nog stukjes gedroogde abrikozen, geraspte kokos erdoorheen doen. Eigenlijk kun je hier allerlei gezonden elementen in toevoegen.

Bereiding:
Oké, ik zal nu uitleggen hoe je deze super easy oat cookies maakt.

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal de schil van de banaan en pureer deze in een kom.
  • Meng de honing door de gepureerde banaan.
  • Voeg vervolgens de havermout toe aan de gepureerde banaan en honing.
  • Hierna kun je de toevoegingen die jij erbij wilt doen erin mengen. In dit recept gaan we voor gehakte noten en chocolade druppels puur.
  • Maak bolletjes van het beslag en leg die op de bakplaat.
  • Druk ze met een lepel of met je hand iets platter, want hoe platter hoe knapperiger.
  • Zet de koekjes in de oven en bak ze in 16 minuten mooi bruin.
  • Laat ze hierna afkoelen.

En daarna kun je ze heerlijk op eten !

2. Cranberry oat cookies
Hou jij ook van koekjes, maar wil je een gezondere variant ontdekken. Dan is hier de oplossing mijn cranberry oat cookies.
Handig voor onderweg of als traktatie. Ik vind ze zo lekker!

Ingrediënten:
20 gram cranberry’s
120 gram havervlokken
< 100 gram rietsuiker – Nog gezonder? Voeg er dan ahornsiroop aan toe i.p.v. suiker, maar niet te veel!
175 gram tarwebloem
150 gram ongezouten (room)boter
1 ei

Bereiding:

  • Mix alle ingrediënten goed door elkaar in een kom.
  • Maak hierna er platte rondjes van (grootte mag u zelf bepalen).
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Leg daarna de platte rondjes op een plaat met bakpapier.
  • Bak de koekjes in 15 minuten op 180 graden. Laat de koekjes daarna nog een half uurtje afkoelen en knapperig worden. En dan….
  • Smullen maar!Tip: Houd, voordat je aan de slag gaat, wat cranberry’s apart en druk ze later op de koekjes, voor een extra mooi resultaat!

3. Havermout monchoutaart:

Gezondere havermout monchoutaart maken? Ik ben zelf gek op cheese cake en maak dan ook zelf graag taarten. Laatst heb ik een gezondere kwarktaart gemaakt. Nu dacht ik, bestaat er eigenlijk een gezondere monchoutaart? Je zult het hieronder lezen hoe je dus een gezondere monchoutaart maakt met havermout.

Ingrediënten:
250 gram havermout
6 eetlepels honing
4 eetlepels kokosolie
3 eetlepels speculaaskruiden
500 ml Griekse yoghurt
125 ml slagroom
1 theelepel vanille extract
4 gelatine blaadjes
1 potje zwarte kersen van Hero (Le Fruit)

Bereiding:

  • Nu ben je vast benieuwd hoe je het kunt maken. Ik zal het je uitleggen.
  • Bekleed je bakvorm (24cm doorsnede) met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de havermout in een blender en mix dit even tot het eruit ziet als een grovere soort meel.
  • Doe deze grove havermout meel in een kom en voeg hier de speculaaskruiden aan toe.
  • Eventueel kun je wat zout toevoegen.
  • Verwarm een steelpannetje met 6 eetlepels honing erin en de 4 eetlepels kokosolie.
  • Wanneer dit samen gesmolten is doe je er het havermoutmengsel doorheen. Roer het goed door.
  • Doe het havermoutmengsel in de bakvorm.
  • Je hebt de oven al voorverwarmd, zet hier voor 15 minuten de bakvorm met het havermoutmengsel in.
  • Laat de bodem na het kwartiertje goed afkoelen.
  • Week de 4 gelatine blaadjes, elk 5 minuten, in een grote kom met koud water.
  • Zet een pannetje met 5 eetlepels water op het vuur, verwarm deze.
  • Voeg de uitgeknepen gelatine blaadjes toe en roer dit goed door om klontjes te voorkomen. Haal vervolgens het pannetje van het vuur af.
  • Doe de gehele hoeveelheid Griekse yoghurt in een grote kom. Doe hier de twee eetlepels honing en de vanille extract bij en roer dit met een garde goed door.
  • Blijf roeren en voeg heel rustig het afgekoelde vloeibare gelatine hieraan toe. Belangrijk is dat je dit heel rustig doet, omdat het anders kan gaan schiften en dat is iets wat je echt niet
  • Doe nu de slagroom in een kom en mix deze totdat het een stijf geheel wordt.
  • Doe de slagroom door het Griekse yoghurt mengsel.
  • Doe dit allemaal over de afgekoelde havermoutbodem.
  • Zet dit dan minimaal 3 uur in de koelkast om het op te laten stijven.
  • Is de taart goed stevig geworden? Doe dan de zwarte kersen spread eroverheen.

Maak dan een mooie foto en geniet ervan!

4. Gezonde muesli repen met havermout
Je kunt bij deze heerlijke muesli repen eindeloos blijven variëren. Het is een heerlijke, gezonde snack voor bijvoorbeeld onderweg wanneer je naar school moet reizen, of even in de auto onderweg bent.

Ingrediënten:
300 ml honing of ahornsiroop
200 gram amandelboter (te koop in de supermarkt of biowinkels)
100 gram amandelen
100 gram havermout
100 gram zaden
100 gram gepofte rijst of gepofte quinoa
50 gram hazelnoten
12 abrikozen of wat cranberry’s

Bereiding:

  • Pak een bakplaat of ovenvorm (ca 20 cm doorsnede) en leg hier bakpapier overheen.
  • Maak de amandelen en hazelnoten klein en snijdt de abrikozen in kleine stukjes. Als je voor cranberry’s kiest hoeft dit natuurlijk niet.
  • Doe de gepofte rijst in een schaal met daarbij de zaden, havermout en de klein gemaakte hazelnoten, amandelen en abrikozen.
  • Zet een pannetje op laag vuur en voeg hier de amandelboter en honing aan toe. Blijf roeren tot het samen één emulsie is geworden.
  • Haal hierna het pannetje van het vuur af en doe het mengsel met de gepofte rijst, zaden, havermout, noten en abrikozen erbij.
  • Smeer het mengsel in de vorm of op de bakplaat en druk het plat met een lepel.
  • Zet het in de koelkast en laat het hier opstijven.
  • Snijdt de repen vervolgens in mooie breedte wanneer het mengsel voldoende afgekoeld is.

O, als je de amandelboter zelf wilt maken is dat eigenlijk best makkelijk. Hak de witte ongezouten amandelen in ongeveer 10 minuten tot een mengsel. Het wordt dan pasta-achtig en hierna een olieachtige substantie, zoals bijvoorbeeld bij pindakaas. Eventueel kun je voor pindakaas kiezen. Dit heeft wel een sterkere smaak, maar is wel makkelijker verkrijgbaar of te vinden in je keukenkastje.

5. Homemade granola
Ik was altijd al benieuwd naar de homemade granola. Dit wilde ik altijd al zelf kunnen maken op een gezondere en lekkerdere manier dan de granola uit de winkel. Ik dacht, het is het proberen waard, toch? Nou ik kan je vertellen dat het heerlijk was om hier mijn ochtend mee te beginnen.

Ingrediënten:
250 gram havervlokken
75 gram amandelen
75 gram pecannoten
50 gram kokos
50 gram rozijnen
50 gram gedroogde cranberry’s
1 theelepel kaneel
3 eetlepels kokosolie
3 eetlepels honing

Bereiding:

  • Pak een bakplaat en leg hier bakpapier overheen.
  • Verwarm de over voor op 180 graden.
  • Maal de pecannoten en amandelen in grove stukjes.
  • Pak een kom en doe hier de havervlokken, kokos, amandelen, pecannoten en kaneel in. Meng deze ingrediënten door elkaar.
  • Neem een steelpannetje en zet deze op het vuur. Doe hier de kokosolie en honing in. Roer hierin tot het gesmolten is en het mengsel samen één emulsie is geworden. Haal het hierna van het vuur.
  • Giet het mengsel van kokosolie en honing in de kom met de havervlokken, kokos, amandelen etc. Meng deze ingrediënten goed door elkaar.
  • Doe dit gehele mengsel op de bakplaat en bak dit in 15-20 minuten mooi bruin.
  • Laat het mengsel afkoelen, dan wordt de granola echt knapperig. Het gedroogde fruit kun je hier nu aan toevoegen. Je kunt er ook voor kiezen om het gedroogde fruit pas toe te voegen, wanneer je de granola op gaat eten met wat yoghurt.
  • Bewaar de granola in een weckpotje of iets wat je goed af kunt sluiten, zodat het knapperig blijft.

6. Home made granola option 2
Home made granola is altijd gezonder en voedzamer dan die uit de winkel. Hier is namelijk niet nog eens extra suiker aan toegevoegd, naast de suikers uit honing.

Ingrediënten:
500 gram havermout
300 gram honing
50 gram quinoa
50 gram sesamzaad
50 gram lijnzaad

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Doe de quinoa in een hete pan, laat het op het vuur staan totdat je hoort poffen, wanneer je geen gepof meer hoort heb je gepofte quinoa. Let wel op dat het niet aanbrand.
  • Meng de gepofte quinoa met de havervlokken, honing en sesamzaadjes.
  • Verspreid dit over de bakplaat en zet het 30 minuten in de oven, maarr..
  • Vergeet niet om de 10 minuten het even door elkaar te husselen, herhaal dit dus 3x
  • Zorg er vooral voor dat het niet aanbrandt.
    Verwarm de oven voor op 200 graden

7. Oatcrumble
Dit is vooral lekker op een koude winterse dag bijvoorbeeld als warm toetje. Je kent vast wel appelcrumble? Dit is de appelcrumble maar dan met oats (haver). Dit is wel iets wat je moet maken als je wat te vieren hebt, dus niet om iedere dag te eten. Het bevat namelijk suiker en roomboter. De suiker kun je eventueel wel weg laten, want de appels maken het ook al zoet.

Ingrediënten:
125 gram ongezouten roomboter
125 gram havervlokken
125 gram bloem
100 gram rietsuiker + 1 eetlepel rietsuiker
75 gram rozijnen
4 grote appels
snufje zout

Bereiding:

  • Zet een ovenschaal klaar van 25 bij 25 cm.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de vier appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
  • Vul een bakje met kokend water waar de rozijntje in kunnen. Laat de rozijnen 10 minuten hierin wellen.
  • Meng de appel blokjes, rozijnen, kaneel, eetlepel suiker en naar keuze (beetje) citroensap bij elkaar. En doe dit alvast in de ovenschaal.
  • Pak een beslagkom en mix hier de boter, suiker en het snufje zout in. Voeg daarna de bloem al mixend toe en als laatst de havervlokken.
  • Verdeel de kruimels (mengsel in de beslagkom) over het appelmengsel.
  • Zet dit voor 20 minuten in de oven op 180 graden.

8. Havermoutrepen

Ingrediënten:
150 gram havermoutvlokken
125 gram grof gehakte cranberry’s of ander gedroogd fruit
75 gram grof gehakte noten (bijv. Hazelnoten)
75 gram zaden (lijnzaad, zonnebloempitten etc.)
1 grote banaan
75 ml vers sinaasappelsap
2 eetlepels kokosolie
2 eetlepels honing

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed je bakvorm met bakpapier.
  • Pak een kommetje en pureer hier de banaan in.
  • Neem een steelpannetje en zet deze op middelhoog vuur. Meng hier het sinaasappelsap, de kokosolie en de honing in. Wanneer het goed gemengd is mag je het af laten koelen. Giet daarna de gepureerde banaan hierbij.
  • Gebruik je zonnebloempitten? Dan kun je deze ook gemakkelijker gebruiken wanneer je ze nog een beetje fijner hakt.
  • Voeg dan nu de zaden, grof gehakte noten, havermoutvlokken en gedroogde cranberries toe aan het bananenmengsel.
  • Meng dit allemaal goed en verdeel het hierna over de bakvorm.
  • Bak de havermoutkoek in 25 minuten gaar, bekijk natuurlijk of je ze bruin genoeg vind. Laat ze hierna afkoelen en snijdt het in repen.

9. Havermoutrepen optie 2

Ingrediënten:
180 gram havermout
180 gram gemengde noten (ongezouten en ongebrand)
180 gram honing
Klein beetje kokosolie (om in te vetten)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden
  • Hak de noten in kleinere stukjes
  • Doe de honing in een steelpannetje en verwarm deze totdat de honing vloeibaar is
  • Roer de havermout en de gemalen noten door de honing. Doe dit in een aantal stappen niet direct de 180 gram havermout erbij gooien dan mengt het niet gemakkelijk meer.
  • Vet je bakplaat in met een beetje kokosolie
  • Doe de havermout/noten mengsel op de ingevette bakplaat. Verdeel dit over de bakplaat tot het ongeveer een dikte heeft van 3-5 mm
  • Snijdt de plak in kleine reepjes, ongeveer 18 stuks kun je ervan maken
  • Haal de reepjes uit elkaar, zodat ze niet in de oven aan elkaar kunnen plakken.
  • Zet dan de bakplaat in de oven voor ongeveer 10-15 minuten.

Tip: De baktijd kan ook langer dan worden ze nog knapperiger, maar een beetje softy zijn ze ook erg lekker.

Geef een reactie