Het Grapefruit Dieet is een dieet gebaseerd op de nederige grapefruit. In de dertiger jaren werd dit dieet bekend door voornamelijk de sterren van Hollywood, die er toentertijd veel gebruik van maakten.

Het Grapefruit Dieet is door de jaren heen erg veranderd. Vroeger bestond het uit een caloriearm dieet met voornamelijk grapefruits, wat ei, kleine hoeveelheden vlees en vis en een sneetje toast. Tegenwoordig ziet het dieet er heel anders uit.

Het Grapefruit Dieet in de praktijk

Ten heden dage eet je op dit dieet niet meer hetzelfde als vroeger. Het dieet bestaat dan ook uit het eten van een (halve) grapefruit voor elke maaltijd. Hierdoor kun je rustig gewichtsverlies bereiken, terwijl je toch nog gewoon kunt eten. Een reden waarom dit zo goed werkt is omdat fruit weinig calorieën bezit, maar toch vult.

Dus als je een halve grapefruit eet voor je ontbijt, lunch en avondeten, dan is de kans groot dat je hier minder van gaat eten en dus minder calorieën binnen krijgt. Een andere factor is het aantal vezels in fruit. Vezels hebben een remmend effect op de honger, dus je zult minder eten als je veel vezels eet of gegeten hebt.
Ontbijt:
½ grapefruit of 1 glas grapefruitsap
2 eieren (klaarmaken naar eigen voorkeur)
2 plakken bacon
Lunch:
½ grapefruit of 1 glas grapefruitsap
Gemengde salade met vetarme dressing
Vlees naar keuze
Diner:
½ grapefruit of 1 glas grapefruitsap
Gemengde salade met vetarme dressing of een rode of groene groente (evt. met boter en/of kruiden)
Vlees of vis naar keuze

Aanvullende regels zijn:
Voor elke maaltijd ½ grapefruit of 1 glas grapefruitsap nuttigen.
Minimaal 8 glazen water per dag drinken. Dat is ongeveer 200 ml x 8 = 1,6 L
Geen tussendoortjes gedurende de dag.
Gedurende de maaltijden eten, totdat je voldaan bent. Je hersenen krijgen wel pas na 20 minuten een seintje of je lichaam vol zit of niet dus probeer rustig te eten.
Snelle koolhydraten vermijden.
Voor het slapengaan: 1 vetarme en koolhydraatarme snack + 1 glas tomatensap of melk.
Het Grapefruit Dieet mag onbeperkt worden herhaald, als men maar twee dagen rust neemt na elke 12 dagen diëten.

Maar waarom nu eigenlijk specifiek een grapefruit?

Een grapefruit heeft een afslankend effect

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat het grapefruit dieet alleen maar werkt omdat er minder calorieën gebruikt worden. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo, er is namelijk nog meer. Uit onderzoek is gebleken dat deze vrucht inderdaad een bepaalde stof bevat die het afvallen bevordert. Deze stof noemt men Naringin en dit is hetzelfde stofje dat de grapefruit ook zijn bittere smaak geeft. De stof Naringin heeft verschillende functies.

Ten eerste zorgt deze ervoor dat er minder vet wordt opgeslagen en dat koolhydraten als voornaamste brandstof gebruikt worden. Tevens bezit deze vrucht ook een lage glycemische index. Dit houdt in dat je na het eten ervan weinig stijging ziet in de bloedsuikerspiegel. Dit resulteert weer in minder honger en minder vetopslag.

De voor- en nadelen van het Grapefruit dieet

Het dieet is gemakkelijk te volgen, omdat je eigenlijk alles mag eten. Bovendien is het ook goedkoop, want je hebt geen speciale voedingsmiddelen nodig. Omdat je alleen een halve grapefruit voor je gerecht moet eten, hoef je dus amper iets te doen. Aan de andere kant eet je wel drie of meer keer per dag deze vrucht, wat snel eentonig kan worden.

Laat uw reactie achter over het Grapefruit Dieet.

Geef een reactie