Glutenvrij recept

Voor mensen die de darmziekte coeliakie hebben, kan het soms een hele worsteling zijn goed en gezond te eten. Immers, je hebt te maken met een aandoening die heel wat van je vraagt. Doordat je darmen gluten als een schadelijke stof beschouwen, maken zij antistoffen aan die de darmwand beschadigen. Met coeliakie kun je gelukkig goed leven als je je aan een strikt glutenvrij dieet houdt. En hierin zit nu juist de grootste uitdaging.

Glutenvrij eten betekent dat je je bewust moet worden van alles wat je eet. Je moet zeker weten dat een product geen gluten bevat, omdat je anders onherroepelijk weer klachten gaat krijgen. Ineens moet je op etiketten letten, moet je je verdiepen in welke producten van nature wel of geen gluten bevatten en moet je je heil misschien wel zoeken in natuurwinkels die speciale glutenvrije producten verkopen. Een hele aanpassing dus en geen wonder dat mensen die glutenvrij moeten gaan leren eten, wel wat hulp kunnen gebruiken.

Glutenvrije recepten

Gelukkig kun je ook zonder gluten lekker eten! Uiteraard zijn er altijd producten die helemaal geen gluten bevatten, of dit nu van nature is of omdat de fabrikant geen gluten heeft toegevoegd. Daarnaast kun je in de reform- of natuurwinkels allerlei lekkere voedingsmiddelen vinden die geen gluten bevatten. Met de bakmixen uit dergelijke winkels kun je bijvoorbeeld heerlijke broden, cakes of koekjes bevatten die helemaal vrij zijn van gluten.

Maar daarnaast zijn er ook veel glutenvrije recepten te vinden. Een diëtiste helpt niet alleen bij het samenstellen van een goed glutenvrij dieet, hij of zij kan ook suggesties doen voor lekkere recepten. Vaak gaat het dan om een andere samenstelling van ingrediënten of wordt er met alternatieve ingrediënten gewerkt. Bovendien is het belangrijk om zoveel mogelijk verse en natuurlijke producten te gebruiken. In bijvoorbeeld kant en klare sausjes zitten vaak ook gluten. Maak je een saus helemaal zelf uit natuurlijke producten en ingrediënten, dan weet je zeker dat je goed zit.

Waar vind ik glutenvrije recepten?

Glutenvrije recepten kunnen voor genoeg variatie in de keuken zorgen: niet alleen eet je afwisselender, je krijgt ook genoeg essentiële voedingsstoffen binnen. Bovendien haal je er voldoening uit dat je zelf een gezonde, glutenvrije maaltijd kunt bereiden.

Misschien weet je nog niet zo goed waar je glutenvrije recepten kunt vinden. Het goede nieuws is dat er steeds meer kookboeken komen die gericht zijn op glutenvrij koken. Deze kun je in een goede boekenwinkel vinden of bestellen.

Daarnaast is internet natuurlijk een grote bron van informatie als het aankomt op glutenvrij koken. Op verschillende websites wordt ruim aandacht besteed aan coeliakie en aan het bereiden van glutenvrije recepten. Hier vind je dan ook uiteenlopende recepten, van voorgerecht en hoofdgerecht tot snacks en gebak. Ten slotte is het zelfs mogelijk om speciale kooklessen of cursussen te volgen, waarin je wordt geleerd glutenvrij te koken. In een dergelijke cursus wordt je verteld waar je op moet letten, wat goede alternatieven zijn en hoe je een goede glutenvrije maaltijd kunt bereiden.

Voorbeelden van glutenvrije recepten

Denk je dat je, als je coeliakie hebt, nooit meer gebak, cake of brood kunt eten? Dan heb je het gelukkig mis. Doordat er steeds meer aandacht is voor glutenvrij eten, kun je snel lekkere glutenvrije recepten vinden voor bijvoorbeeld cake en gebak. Zo kun je bijvoorbeeld een heerlijke appeltaart bakken met glutenvrij meel en boekweitmeel, kun je cake bakken met alternatieven als glutenvrije bloem, rijstemeel en ketanmeel en kun je pannenkoeken bakken met wederom glutenvrij meel zoals rijstemeel of boekweitmeel. Als je deze ingrediënten eenmaal kent en weet hoe je ze moet gebruiken, kun je zelf allerlei recepten opzoeken en naar hartenlust experimenteren in de keuken!

Natuurlijk zijn er ook volop recepten voor hoofdgerechten en voorgerechten. Van heerlijke soepen tot pittige salades of van lekkere ovenschotels tot heerlijke visgerechten. Op sites die met voeding te maken hebben of op speciale sites die zich op coeliakie richten, kun je meer dan genoeg recepten vinden die je kunt uitproberen.

Lekker koken én klachtenvrij door het leven gaan

Glutenvrije recepten en kookboeken geven je de mogelijkheid lekker te blijven eten, zonder dat dit ten koste van je gezondheid gaat. Je hebt meer keuze en kunt meer variëren in de keuken. Bovendien kun je met suggesties voor alternatieven toch van veel lekkere voedingsmiddelen blijven genieten. Tegelijkertijd lijdt je gezondheid er niet onder; je darmen komen tot rust en herstellen zich, waardoor je je prima in je vel voelt. Voor iedereen die met coeliakie te maken heeft, is het een goed idee om glutenvrije recepten te proberen.

Geef een reactie

1 comment

  1. marieke

    glutenvrij koken dat is een hele klus . vaak word er soja meel gebruikt of eieren gebruikt .
    Wel goed dat je recepten op deze site hebt gezet . Helaas is het brood in Nederland vaak veel te zout !!! Zeker wel als het glutenvrij brood aankomt . Cake sneetjes daar lijken deze het beste op . In Ierland hadden zij spullen in de schappen staan waar je stil van werd . En dat in de supermarkt !! Brood , pasta pizza bodems koekjes . Het brood zag er uit als een goedde snee brood . Waarom moet het zo erom duur zijn ?