Glutenvrij eten wordt steeds populairder. Voor sommige mensen is het noodzakelijk om gluten te vermijden. Wanneer sommige mensen gluten eten krijgen ze klachten zoals: enorme buikpijn, diarree, moeheid, opgeblazen gevoel en misselijkheid. Gluten zijn een groep eiwitten die zich bevinden in sommige granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst (gort). Voor mensen met glutenintolerantie brengen deze tarwe schade aan de darmen toe. Wanneer je met een glutenintolerantie glutenvrij eet kunnen je darmen herstellen. Het herstellen van de darmen duurt wel een aantal maanden tot jaren. Ook kan het even duren voordat deze klachten afnemen. Heb jij een glutenintolerantie (coeliakie) of wil je glutenvrij gaan eten?

Dan beschrijf ik in dit artikel wat een glutenvrij dieet is, hoe je besmetting met gluten voorkomt, welke producten je nog wel kunt eten en als laatste beschrijf ik hoe je glutenvrije producten in de supermarkt kunt herkennen.

Wat is een glutenvrij dieet?

Een glutenvrij dieet is een dieet zonder gluten. Klinkt heel logisch, maar wat mag je dan wel en wat kun je beter niet eten? Hieronder beschrijf ik producten die je gewoon kunt eten, omdat ze glutenvrij zijn maar je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor glutenvrije producten zoals glutenvrij (afbak)brood, pasta, glutenvrij meel etc.

Glutenvrij ontbijt:
Naturel yoghurt of kwark met (vers) fruit;
Pannenkoeken gemaakt van rijstebloem, boekweitmeel of sojameel;
Gekookt of gebakken eitje.

Glutenvrije lunch:
Salade met een dressing zoals olie, maar geen slasaus of croutons!;
Omelet gevuld met groenten.

Glutenvrije avondmaaltijd:
Vlees/Vis: alle soorten vlees en vis zonder paneermeel of bloem;
Soepen: Bouillonsoep met groenten en eventueel met kip;
Rijst/Aardappelen: rijst, gepureerd/gekookte/gebakken aardappelen. Kies je ervoor om de aardappelen te bakken gebruik dan schone olie of in ieder geval olie waar geen resten van andere gepaneerde producten in heeft gezeten;

Glutenvrij nagerecht:
Naturel yoghurt of kwark met (vers) fruit;
Alle soorten fruit.

Hoe voorkom ik besmetting met gluten?

Hierbij is hygiëne van groot belang. Al een klein beetje gluten kan tot ziekteverschijnselen leiden. Je kan hierbij de volgende maatregelen nemen:

  • Was je handen altijd voorgaand aan het bereiden van een glutenvrije maaltijd;
  • Gebruik altijd schone keukendoeken. Zeker wanneer er visite is geweest is er een grote kans op besmetting;
  • Vermijd ieder contact met granen en producten waar zich gluten in bevinden;
  • Zorg er altijd voor dat alle keukenmaterialen schoon zijn voordat je er gebruik van maakt;
  • Gebruik geen houten keukenmaterialen, in de groeven (door het snijden) kunnen resten blijven zitten;
  • Bereid iedere maaltijd op een schone plek in de keuken;
  • Zoals bij de glutenvrije avondmaaltijd ook vermeld staat is het belangrijk dat je een aparte pan met schone frituurvet gebruikt voor glutenvrije snacks;
  • Gebruik geen bouillon of soep waar vermicelli uitgezeefd is.

 

Wat mag ik wel allemaal eten?

Er zijn nog veel producten die je kunt eten. De stappen hierboven benoemd zijn van belang om al een groot deel van de klachten te voorkomen. Hieronder benoem ik producten die je wel allemaal nog kunt eten.

  • Meel soorten: maismeel, rijstmeel, sojameel, maisgriesmeel, gierst en johannesbroodpitmeel;
  • Graansoorten: haver, boekweit en quinoa;
  • Andere producten: olie, rijst, maïs, noten en zaden, peulvruchten, groente en fruit, melk, eieren, onbewerkte vis en vlees, aardappelen, maizena, aardappelzetmeel en gemodificeerd zetmeel.

Hoe kan ik glutenvrije producten in de winkel gemakkelijk herkennen?

Bij producten in de winkel die al zonder gluten gemaakt zijn, dus glutenvrij, kun je herkennen aan het glutenvrije logo. Je zult een graansoort zien met daar doorheen een streep. Je hebt tegenwoordig allerlei producten glutenvrij zoals; glutenvrije koekjes, zoutjes, croissants, muesli, cornflakes, havermout, soep en bakproducten. Het is natuurlijk super fijn als je geen gluten meer mag eten dat er een alternatief is ontwikkeld.

Ben ik zwak als ik moeite heb om glutenvrij te eten?

Nee, je bent niet zwak als je hier moeite mee hebt. Je moet anders gaan eten wat tijd kost om hieraan te wennen. De bekendste glutensoort is tarwe. Dit zit in veel producten verwerkt, waardoor het in het begin erg lastig zal zijn om gelijk alle gluten te vermijden. Wanneer je coeliakie hebt is het wel van belang dat je het blijft proberen. De lichamelijke klachten die je ondervindt door het eten van gluten zullen verminderen.

Ook al heb je geen coeliakie blijkt het uit onderzoek van Natural News (Avoid the gluten epidemic) dat tarwe voor bijna 81% procent van de mensen gluten invloed hebben op de darmwand. Je hoeft namelijk niet per se klachten te hebben. Misschien ben je wel vaak moe? Probeer het eens uit om een aantal maanden glutenvrij te eten. Misschien kan je onbewust niet zo goed tegen gluten.
Wat vond jij van dit artikel? Laat het mij weten!

Geef een reactie