Glutenvrij dieet

Coeliakie is kort vertaald een glutenintolerantie. Dit houdt in dat iemand met coeliakie een dieet moet volgen zonder gluten erin verwerkt. Gluten zijn eiwitten die onder andere voorkomen in tarwe en rogge, maar ook gerst en spelt. Gewoon brood is daarmee vaak een no-go voor patiënten met coeliakie is, net als bijvoorbeeld koek, pasta en pizza. Gelukkig bestaan er ook glutenvrije versies van deze producten. Bij mensen met coeliakie raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd bij het eten van producten met gluten. Aangezien de dunne darm een belangrijk orgaan is, moeten deze mensen dus glutenvrij eten.

Dunne darm

Een gezonde dunne darm heeft darmplooien aan de binnenkant. Deze darmplooien zijn voorzien van zogenaamde darmvlokken. Dankzij deze vlokken en plooien is het mogelijk voor de dunne darm om grote hoeveelheden voedsel op te nemen. Een coeliakie-patiënt krijgt door het eten last van ontstekingen in het darmslijmvlies waardoor de vlokken in de darm kapot gaan. Als er te lang schade wordt geleden worden belangrijke voedingsstoffen voor ons immuunsysteem niet meer opgenomen. Je kunt je voorstellen dat dit ernstige problemen met zich mee kan brengen.

Glutenvrij dieet

Een glutenvrij dieet zorgt ervoor dat coeliakie patiënten gezond en toch lekker kunnen leven. Er zijn vele kant en klare diëten op het internet te vinden. Ook supermarkten bieden vandaag de dag veel glutenvrije producten aan. Sommige hebben zelfs een heel schap met alles wat glutenvrij is. De juiste afstelling van het voedsel zorgt ervoor dat de patiënt zich weer veel beter gaat voelen en ook weer over meer energie zal beschikken. Hierdoor is het sporten ook weer mogelijk. Ook voor coeliakie-patiënten is voldoende beweging belangrijk!

Geef een reactie