Gezond Broodbeleg

Het kan geen kwaad om eens wat aandacht te besteden aan broodbeleg. We hebben het vaak over gezond eten en spreken dan meestal over avondmaaltijden en de do’s en don’ts bij tussendoortjes. Maar wat we vaak vergeten, is dat we ook één of zelfs twee keer per dag een paar boterhammen eten. Daar kun je van alles op leggen, en wat je kiest maakt superveel verschil. Elke dag vijf boterhammen met hagelslag bijvoorbeeld: geen goed idee! Of dikke plakken voorverpakte 48+ kaas: stop! Veel soorten broodbeleg barsten van de verzadigde vetten en suikers. Wat kun je dan wel doen? Nou, heel veel! Ik geef je een paar lekkere tips voor gezond broodbeleg. Zo kom je een grote stap dichter bij je ideale gewicht en een gezond eetpatroon.

Begin met goede broodsoorten bij gezond broodbeleg

Voordat ik je vertel over gezond broodbeleg, nog even dit: let op wat voor brood je koopt. Bij ‘gewoon’ brood kun je het beste kiezen voor volkoren brood. Maar denk ook eens aan desembrood, dat op een andere manier wordt bereid en behalve goede voedingsstoffen ook langer vult. Zelf eet ik elke dag roggebrood: vol met goede vezels, gezonder dan gewoon brood (het wordt gebakken bij lagere temperaturen) en in verschillende soorten te krijgen. TIP: ga naar de bakker! Daar is het brood vers, zonder onnodige toevoegingen en je kunt er eindeloos veel inspiratie opdoen.

1.  Magere vleeswaren

Vleeswaren waar weinig verzadigde vetten inzitten zijn prima als gezond broodbeleg. Denk aan kip- of kalkoenfilet, rookvlees, achterham of rosbief. Je kunt vleeswaren heel goed combineren met bijvoorbeeld een tomaatje of komkommer, dat frist je lunch lekker op!

2. Pindakaas

Nee, niet elke dag, want pindakaas bevat best veel calorieën. Maar het zit ook boordevol gezonde vetten die je lichaam goed kan verteren. Bovendien bevat het heel veel vitaminen. Let wel even op: light pindakaas is helemaal geen gezond broodbeleg: daar worden veel suikers aan toegevoegd. Kies voor een soort waar 100% pinda’s voor worden gebruikt.

3. Lunchen met vis!

Ik ga heel graag naar de visboer om makreel te halen. Met een paar kappertjes of wat sla maak ik er echt iets lekkers van. Maar ook zalm, tonijn of garnalen zijn hartstikke lekker op je brood. Boordevol omega vetzuren: puur gezond broodbeleg, dus!

4. Hummus

Een spread gemaakt van kikkererwten die je in verschillende smaken kunt krijgen. Vol vitamine C en eiwitten, wat goed is voor je spieropbouw en vetverbranding.

5. Gebakken appeltjes en kaneel

Als je van zoet houdt, dan is vers fruit een goed alternatief voor al die gesuikerde soorten broodbeleg. Banaan, avocado, of: gebakken appel! Een beetje kaneel erover, en het lijkt alsof je een taartje eet. Maar dan wel een héél gezond taartje!

Geef een reactie

1 comment

  1. eefje

    Top, broodbeleg is iets wat ik altijd wat moeilijk vind. Houd namelijk niet zo van vleeswaren. Meestal n eem ik dan fruit. Banaan of appel ookwel appelstroop of zo. Vaak neem ik dan maar een salade *rauwkost*..