Stress en afvallen

Geraffineerde suikers staan heden ten dagen in een negatief daglicht. Het blijkt dat deze suikers een nadelig effect op de gezondheid hebben. Onder geraffineerde suikers wordt verstaan: tafelsuiker, witte en bruine basterdsuiker, poedersuiker e.d. Het alternatief: palmsuiker of kokosbloesemsuiker, stevia of (palm)honing. Maar wat maakt dat geraffineerde suiker zo slecht is en is hier wetenschappelijk bewijs voor?

Zelf gebruikte ik tot voorheen, in mijn ogen niet veel suiker. Zo af en toe wat lekkers, maar verder niet, dacht ik. Totdat ik suiker helemaal wilde schrappen en mijn ogen goed werden geopend. Ik ontdekte dat in de gekste dingen suiker verstopt zit, zoals in tomatensaus, (groente)chips en zelfs op cranberry’s.

Wat doet suiker in ons lichaam?

Wetenschappelijk onderzoek met proefratten heeft aangetoond dat een dieet van suikerwater al na 8 weken leidt tot leververvetting! Het suikerwater heeft in het lichaam van de proefratten een ontstekingstoestand opgeroepen die ook wordt gezien bij alcohollisten. Verder onderzoek naar suiker laat zien dat het lichaam door de suiker vrije radicalen vormt, die DNA en eiwitten in de cellen afbreken. Dit veroorzaakt uiteindelijk levercirrose.

Een Franse onderzoeker deed een opmerkelijk experiment. Hij gaf ratten de keuze tussen cocaïne of suikerwater. Ze kozen suikerwater. Werd het suikerwater vervangen door gewoon water kozen de ratten cocaïne. Bij vrije keuze kiezen de ratten het plezier van een zoete smaak boven een cocaïneroes. Werd het suikerwater na verloop van tijd weggehaald, kregen ze ontwenningsverschijnselen, welke ook worden gezien bij een drugsverslaafde die probeert af te kicken.

In Zweden heeft men onderzoek gedaan naar het effect van suiker op ons eetgedrag. Als ik de vergelijking van suiker en cocaïne er weer bijhaal, geldt wederom het zelfde. Na het roken van een stickie krijgen de meesten een vreetbui. Stoffen in het stickie hechten zich aan een receptor en activeren een circuit in de hersenen wat de eetlust opwekt. Suiker stimuleert de eetlust op bijna dezelfde manier.

Dus suiker heeft dubbel effect. Ten eerste levert suiker (onnodige) calorieën en vervolgens stimuleert het de eetlust, waardoor we nog meer calorieën binnenkrijgen. Leuk om te weten: suiker zorgt ervoor dat cellen versnelt verouderen. Een extra reden om te minderen met suiker.

Wat merkte ik toen ik stopte met het consumeren van suiker?

Allereerst wil ik zeggen dat ik het niet makkelijk vond. Continu verpakkingen en etiketten lezen en dit vaak met een diepe zucht weer terug zetten in het schap, jeetje, ik wist niet dat hier ook suiker in zat. Verder ervoer ik de eerste week inderdaad ontwenningsverschijnselen, hoofdpijn, moe, duizelig en dorstig. Gelukkig ging dit snel over en een kop warme gemberthee doet veel wonderen. Daarna ging het snel bergopwaarts. Mijn stoelgang verbeterde,geen opgeblazen gevoel, ik had geen last meer van de beruchte after-dinner dip, ik sliep beter en dieper, voelde mij fitter en energieker en kon mij beter concentreren. Al met al kan ik zeggen dat het mij veel goeds heeft gebracht. Indien ik nu ‘lekkere’ trek heb, bak ik zelf iets lekkers of ga ik naar de plaatselijke bakkerij, welke een hele lijn producten heeft ontwikkeld zonder suiker en veelal op basis van spelt. Heerlijk zo’n vooruitstrevende bakkerij in de buurt!

Een suikervrij leven, ik kan het iedereen aanraden!

Geef een reactie