Wanneer men denkt aan een dieet, denkt men al gauw aan: eenzijdig eten, weinig eten, veel sporten en honger. Er ontstaat al gauw een soort afkeer tegen diëten, aangezien de meeste veel beloven, maar uiteindelijk weinig resultaat geven. Al het harde werken lijkt dan voor niks te zijn of er is sprake van een kortdurend effect en gebeurd het soms dat de kilo’s er na een tijd weer snel bij zijn.

Een dieet in het algemeen staat dus niet zozeer in een positief daglicht. Er is echter wel een dieet wat er met kop en schouders bovenuit steekt en dat is het bekende eiwitdieet. Dit dieet lijkt ook sterk op het koolhydraatarm dieet en is ontzettend effectief en wordt daarnaast ook gekenmerkt door een blijvend resultaat, dit in tegenstelling tot wat een crash dieet beloofd. Het eiwitdieet is heel makkelijk te begrijpen en ook in zijn werking.

De inhoud van het eiwitdieet

Je lichaam maakt gebruik van drie energiebronnen voor de omzetting naar energie. Dit zijn de koolhydraten, vetten en de eiwitten. Koolhydraten zijn een makkelijke bron voor het lichaam om snel om te zetten in bruikbare energie. Door deze snelle omzetting heb je al snel weer behoefte aan nieuwe voeding. Vetten zijn al lastiger om te zetten in energie, maar zijn erg hoog in calorieën. 1 gram vet staat namelijk gelijk aan 9 calorieën, terwijl koolhydraten en eiwitten gelijk staan aan 1 gram is 4 calorieën.

Eiwitten zijn ook lastig om te zetten in energie en hebben ook een laag aantal calorieën per gram. Wanneer je eiwitrijke voeding eet blijft dit lang in de maag, omdat het lastig te verteren is. Hoe langer voeding in de maag blijft, hoe minder snel je weer honger ervaart. Het eten van veel eiwitten gedurende de dag en dus ook een gezond ontbijt dat bestaat uit eiwitten, zorgt ervoor dat je minder snel honger hebt. Dit eiwitdieet probeert op een natuurlijke manier ervoor te zorgen dat je minder calorieën eet.

Afvallen draait uiteindelijk om minder calorieën te eten dan nodig is. Door veel eiwitrijke voeding te eten en daarnaast ook veel groente en fruit, kan je gemakkelijker minder eten dan gebruikelijk en is het dus mogelijk om af te vallen.

Dieet recepten voor het eiwitdieet

Het eiwitdieet is dus effectief, makkelijk en ook nog eens veelzijdig. Je kunt namelijk nog steeds heel veel verschillende maaltijden maken. Zo zijn populaire producten binnen dit dieet: eieren, vis, vlees, zuivel, noten en groenten. Een gezond ontbijt is bijvoorbeeld kwark met fruit of een omelet met groente. Een gezonde lunch is bijvoorbeeld een maaltijdsalade die bestaat uit een gemengde salade met vis, vlees, avocado, noten of mozzarella. Het avondeten bestaat vaak uit groenten samen met vlees. Zo bestaat het diner uit vlees of vis met voldoende groenten. Zo zie je dat dit eiwitdieet voornamelijk focust op eiwitrijke voeding gedurende de hele dag, samen met koolhydraatarme producten als sla en groenten. Koolhydraten worden redelijk beperkt gedurende dit dieet en de koolhydraten die toch gegeten worden dienen te komen uit fruit, groenten of complexe koolhydraatbronnen.

Effectiviteit van het dieet

Het eiwitdieet is erg effectief, aangezien je gezonde voeding eet die er ook nog eens voor zorgt dat je minder behoefte hebt aan veel calorieën. Je kunt dus gezond eten en dus ook veel makkelijker het aantal calorieën beperken. Waar de meeste diëten volledig focussen op een bepaald voedingsproduct of op het aantal calorieën, focust dit dieet zich op een voedingsgroep en is het gevolg hiervan dat je minder behoefte hebt aan calorieën.

Eiwitten vormen daarnaast ook de basis voor spierherstel en spieropbouw. Wanneer je een dieet volgt, waarbij eiwitten niet voldoende worden ingenomen, bestaat de kans dat ook spiermassa verbrandt wordt in plaats van de vetreserves. Het dieet is ook effectief, omdat het haalbaar en geschikt is voor iedereen en je vele dieet recepten hebt die passen binnen dit dieet. Ook is een gezond ontbijt gebaseerd op eiwitten belangrijk, aangezien je de dag zo start met veel eiwitten en ervoor zorgt dat je pas tijdens de lunch weer honger hebt. Zo is het makkelijker om snacks en tussendoortjes over te slaan.

Geef een reactie