Gelukkig zijn voelen

Hoe kan het toch dat alle mensen om je heen gelukkig zijn (althans, zo lijkt het), terwijl jij je helemaal niet zo happy voelt? En dat terwijl je gezond bent, fijne vrienden en familie hebt, een baan en een volle koelkast, bloemen op tafel. Geen vuiltje aan de lucht, zou je denken. En toch: je gelukkig voelen lijkt een onbereikbare droom. Hoe komt dat? En een nog betere vraag: hoe kun je gelukkig worden?

Geluk, dat ben je zelf!

De wereld om je heen kan wel op zijn kop gaan staan van vrolijkheid, maar dat is niet de sleutel tot gelukkig zijn. Geluk zit in jezelf, en nergens anders! Maar hoe vind je het? Ik heb goed nieuws: er zijn heel wat manieren om jezelf een lesje te leren als je niet gelukkig bent. Gelukkig zijn, dat is een ware kunst!

Leef je leven nu

Misschien kun je niet genieten van het heden omdat je nog vastzit in gebeurtenissen van vroeger. Dingen loslaten is misschien wel het moeilijkste wat er bestaat. Maar bedenk dit: kun je aan zaken uit het verleden nog wat veranderen? Nee! Leef in het nu en maak daar iets moois van, wat er ook is gebeurd en wat je ook hebt gedaan of juist niet gedaan. Gelukkig zijn, dat is iets van dit moment!

Ruim je hoofd op!

Houd een grote schoonmaak in je hoofd. Waar word je somber van? Waar maak je je boos om? Schrijf het allemaal maar eens op, dat zal opluchten! De lijst die je hebt gemaakt (zorg dat alles erop staat!) verscheur je in duizend stukjes. Dat ruimt op! Ban negatieve gedachten. Ze zijn een last voor je en die wil jij niet meer dragen! Gelukkig zijn vraagt om een positieve houding. Ga rechtop zitten, met je schouders naar achteren en je neus omhoog. Je bent sterker dan iedereen denkt! Problemen? Jij kan ze aan!

Geef jezelf betekenis

Zoals ik al zei zit geluk niet in je omgeving, maar in jezelf. Zoek het dus niet in een topsalaris of je onberispelijke reputatie. Gelukkig zijn is juist onbetaalbaar. Je haalt het uit wezenlijke dingen, die er echt toe doen. Wat is wezenlijk voor jou? Hoe kun jij daadwerkelijk betekenis hebben? Door vriendelijker te zijn? Door te luisteren naar een collega? Door liefde uit te stralen, ook naar vreemden? Door jouw levenservaringen te delen? Je gelukkig voelen, dat heeft alles te maken met je waardevol voelen.

Blijf jezelf

Gelukkig zijn, dat zit in JOU en daarom is het belangrijk dat je jezelf blijft. Accepteer jezelf zoals je bent en zet eens op een rij waar je goed in bent. Sport je veel en graag? Ben je leuk met kinderen? Kun je mooi schrijven? Of anderen enthousiast maken? Bak je de lekkerste appeltaart van de wereld? Het zijn allemaal talenten: klein of groot, dat maakt niet uit. Gelukkig word je door jezelf te ontwikkelen en actief en positief in het leven te staan. Jij bent het geluk waard! Voel je het?

Geef een reactie