Een Gezond ontbijt

Sla jij ’s ochtends het ontbijt over? Omdat je geen brood door je keel krijgt, of omdat je te weinig tijd hebt om even wat te eten voordat je de deur uitgaat? Begrijpelijk, maar ik zou je toch willen aanraden om elke ochtend een gezond ontbijt te nemen. Er zijn veel heerlijke, lichtere alternatieven voor dat droge sneetje brood. En iets eerder opstaan voor een gezond ontbijt: ach, die tien minuten maken toch niet zo veel uit? Zeker als je daarmee een gezond leefpatroon in stand houdt.

Voor mensen die willen afvallen is een gezond ontbijt cruciaal. Pas als je ‘de motor’ opstart, begint het verbrandingsproces. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die ’s ochtends hun ontbijt overslaan gedurende de rest van de dag meer eten en ook meer snacken. Ik hoef je vast niet te vertellen dat dit funest is voor de slanke lijn. Van een gezond ontbijt heb je dus de hele dag plezier!

Verras jezelf elke ochtend

Net als voor avondmaaltijden geldt bij een gezond ontbijt: variëren doet wonderen. Je krijgt alle goede voedingsstoffen binnen en door jezelf ’s ochtends te verrassen blijf je gemotiveerd om elke dag een gezond ontbijt te maken. Maar wat is gezond?  Ik geef je een paar goede tips om de spirit erin te houden en flink te kunnen variëren:

1. Volkoren granen

Granola, muesli of volkoren cornflakes zijn erg gezond. Let erop dat er geen suikers zijn toegevoegd, zoals bij veel chocoladevarianten van crunch of flakes. Je kunt je schaaltje magere yoghurt met muesli aanvullen met fruit, bijvoorbeeld een kiwi, en een handje hennepzaad of rozijnen. Lekker!

2. Smoothie, liefst een groene

Smoothies zijn ontzettend gezond en makkelijk te maken. Daarnaast werk je een smoothie veel makkelijker weg dan een droge boterham. Extra vezels kun je toevoegen door een handje zemelen toe te voegen. Een groene smoothie maak je door fruit te combineren met bladgroente zoals spinazie of boerenkool. Nu krijg je ook nog eens extra vitaminen en mineralen binnen. Zo heb je de hele dag door energie en minder vaak een hongergevoel. Je voelt je fit met zo’n gezond ontbijt!

3. Geroosterd brood

Heb je nog brood liggen dat niet meer dagvers is? Stop het in de broodrooster en maak toast! Een lauwwarm geroosterd broodje met (suikervrije) jam of biologische honing is heerlijk krokant en absoluut een gezond begin van de dag.

4. Een ei voor stevigheid

Een gekookt ei bij je ontbijt is volgens wetenschappers een goede manier om gewicht te verliezen. Het maakt je ontbijt stevig maar niet té, want een ei is onmisbaar bij een stevig en gezond ontbijt. Maar elke dag, dat is wat overdreven. Drie tot vier eieren per week is voldoende.

5. Fruitsalade

Een verse fruitsalade is perfect als gezond ontbijt. Het is een frisse start, waarmee je je lichaam voorziet van veel vezels en vitaminen. Fruit is ook nog eens lekker zoet!

Geef een reactie