Zo, zoals beloofd zou ik vanuit Tunesië nog een artikel schrijven. Heerlijk weer kan ik je vertellen 😉 vandaag alleen wat kouder dan gisteren maar het is niet altijd feest. Ik hoorde dat het in Nederland niet best was. De foto hierboven is gisteren gemaakt, waren we even in het stadje. De eerste pre-sales van het boek: “101 afslank tips” zijn een feit! Druk bezig om er een top boek van te maken. Ik zit niet alleen maar aan het strand hier. Mensen denken vast dat ik gek ben omdat ik redelijk vaak met mijn laptop zit.

Vanuit Tunesië wil ik het graag hebben over het stellen van doelen en het bereiken van je doel! Zolang je niet voor jezelf duidelijk hebt hoe veel je wil afvallen dan zal je nooit een doel behalen, je weet dus niet wanneer je tevreden kunt zijn met de resultaten. Dit kan vreselijk demotiverend werken.

Voordat ik er inhoudelijk op in ga wil ik even het volgende zeggen:

Het is jouw lichaam, jij bepaald wat het doel is, niet je vrienden, dokters of omstaanders. Jij hebt een reden waarom je wil afvallen en jij gaat dat bereiken! Nieuwe doelen stellen kan altijd nog.

Gemotiveerd zijn en blijven is belangrijk, je moet namelijk niet terug vallen in je oude gewoontes. Stop ook niet voor je je doelen hebt bereikt en wees realistisch in het stellen van doelen. Als je 20 kilo wilt afvallen in een week zit je niet goed. Iedereen weet voor zichzelf wat haalbaar is in zijn/haar situatie. Stel je eerste doel wat eenvoudiger en maak het jezelf steeds lastiger. Straks meer over hoe je je doelen realistisch en haalbaar kan maken en houden.

Zodra je je doelen gaat behalen en steeds nieuwe doelen stelt voor jezelf (dit kan je ook zien in de context van het aanpassen van je leef- en eetgewoontes natuurlijk) zet je elke keer weer een stap richting jouw ideale gewicht.

Je ideale gewicht, wat is jouw ideale gewicht eigenlijk? Bepaal dit voor je zelf. Werk met het stellen van doelen naar je ideale gewicht toe zodat je op een punt komt dat je je ideale gewicht bereikt binnen een bepaald tijdsbestek. Zoals ik net al zei, niemand bepaald wat jij graag wilt. Dat weet jij als beste, ik ben ook niet fotomodel mager, maar dat wil ik ook niet. Ik vind mezelf mooi zoals ik ben omdat ik mijn gewicht onder controle heb en omdat ik mijn ideale gewicht heb bereikt.

Ga niet bij de pakken neerzitten als je een keer je doel niet haalt, zie het als een kans om weer opnieuw gemotiveerd te raken en zie het als waarschuwing dat aankomen nog altijd op de loer ligt. Krijg je ideale eetgewoontes onder de knie en val voorgoed af. Als je je gewicht onder controle weet te krijgen dan is het eenvoudig om af te vallen.

Over motivatie gesproken. Ik zit hier voor geen meter een artikel te typen, maar ik heb het beloofd aan jullie. Ik lig ook veel liever aan het strand dan dat ik nu wat online ga zetten, alleen ik weet dat de reacties op de website mij motiveren om dit te blijven doen! En het vertrouwen wat ik heb gekregen bij de pre-sale zegt dat jullie mijn werk ook waarderen.

Stel altijd SMART doelstellingen, nu zal je wel denken “wtf“ is een SMART doelstelling dan? Ga ik je uitleggen.

De letters van SMART staan voor:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Achivable (Vertaald: haalbaar)
 • Realistisch
 • Tijdsgebonden

Om dit duidelijk voor je te maken heb ik even een voorbeeld doelstelling voor je verzonnen:

Ik wil 5 kilo afvallen in 3 maanden door meer te bewegen en door meer te gaan eten.

Specifiek: Het is specifiek, je wilt afvallen door middel van bewegen en door middel van eten.
Meetbaar: Het is meetbaar, door de 5 kilo die je wilt afvallen maak je het meetbaar voor jezelf, hier kan je ook een beloning aan hangen waardoor het je volgende doelstelling weer stimuleert.
Haalbaar: Dit doel is zeker haalbaar, 5 kilo afvallen in 3 maanden moet goed te doen zijn.
Realistisch: Het is zeker realistisch om binnen 3 maanden 5 kilo af te vallen.
Tijdsgebonden: Je hebt er een tijd aangehangen, de 3 maanden staan voor de tijd.

Ga nu dus ook vandaag nog voor jezelf een doel bepalen aan de hand van de SMART methode. Het is erg handig voor als je nog nooit doelen hebt gesteld, je zal zien dat het je motiveert!

Ook wil ik je meegeven dat je je niet iedere dag moet gaan wegen, als je een keer iets meer weegt dan de dag ervoor zal dat je demotiveren, weeg jezelf maximaal één keer in de week. Stel je eetgewoontes bij als je doelen in gevaar komen en zet net nog even een stapje bij om elke keer je doelen toch te behalen!

Weeg jezelf bovendien ALTIJD op het zelfde moment van de dag. Om teleurstellingen te voorkomen kan je dit het beste altijd ‘s morgens doen op de nuchtere maag. Denk gewoon in plaats van de weegschaal te pakken iedere dag aan hoe het zou zijn om je doelen te behalen? Stel jezelf een slanker leven voor en begin de dag goed met een lekker ontbijt. Zo blijf je iedere dag afvallen zonder dieet!

Groetjes vanuit Tunesië, reacties stel ik uiteraard op prijs 😀

Geef een reactie

2 comments

 1. sabine

  Heb me gisteren ingeschreven, ben benieuwd wat er gaat volgen. Ik heb een doel wat SMART is 🙂

  -1
  • Nadia

   Goed bezig Sabine, keep up the good work!!!