Alleen een dieet volgen is verre van gemakkelijk. Diëten doe je bij voorkeur in groep en, nog doeltreffender, met begeleiding van een diëtiste. Een dieet samengesteld door diëtisten is in de eerste plaats gezond, evenwichtig en doeltreffend, maar hoe ziet zo’n diëtisten dieet er uit?

Om blijvend en gezond af te vallen bestaat een diëtisten dieet uit caloriearme voeding met veel afwisseling. Zo willen diëtisten voorkomen dat je tijdens hun dieet wordt geconfronteerd met gezonde voedingstekorten zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. Een diëtisten dieet is uniek, want samengesteld aan de behoeften, de voorkeuren en de wensen van de patiënt en deze zijn nooit hetzelfde. Bij dit allen houden diëtisten maximaal rekening met zowel je levenspatroon, als met je fysieke activiteiten en eventuele aandoeningen waarmee je te kampen hebt.

Gezonde eetgewoonten

Met hun dieet willen diëtisten in de eerste plaats je voedingspatroon verbeteren. Diëtisten doen echter zoveel meer dan dat. Ze steunen je en geven je raad om je streefgewicht te bereiken en vooral, ook te behouden. Dat doen ze met tips en adviezen over gezonde voeding, gezonde recepten en richtlijnen om deze gezonde recepten ook op een gezonde manier klaar te maken. Een dieet dat door de diëtisten werd samengesteld is meer een gezonde levenswijze dan een écht dieet en stopt dus zeker niet op het moment dat je jouw gezonde streefgewicht hebt bereikt. Diëtisten zullen je zo lang als nodig begeleiden om je gezonde eetgewoonten definitief in je levenspatroon in te passen. Een diëtisten dieet is een gezond levenspatroon en dat hou je levenslang vol.

Gezond dieet

Tekorten aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels zijn met het diëtisten dieet uitgesloten. Een dieet dat door de diëtist(e) is samengesteld is dan ook het meest gezonde dieet dat je kan volgen.

Een voorbeeld van een diëtisten dieet

  • Ontbijt: twee sneetjes volkorenbrood, mager beleg, een plakje ontbijtkoek en één kopje thee zonder suiker
  • Tussendoortje: twee kopjes koffie met halfvolle melk en één portie fruit
  • Middagmaal: twee sneetjes volkorenbrood, met mager beleg, thee of water
  • Tussendoortje: thee, koffie of een glas light frisdrank twee sneetjes volkorenbrood, mager beleg en suikervrije vruchtenyoghurt
  • Avondmaal: drie kleine aardappelen of veertig gram (ongekookte) volkorenrijst, macaroni, spaghetti, 300 gram groenten, honderd gram mager vlees of vis, magere yoghurt of suikervrije vruchtenyoghurt
  • ’s Avonds: koffie of thee, twee volkoren crackers met mager beleg en twee porties fruit.

Om je spijsvertering tot rust te laten komen eet je bij voorkeur nooit na 21 uur

Heb je ervaring met dit diëtisten dieet? Laat je reactie dan hier achter.

Geef een reactie

4 comments

  1. Arnold

    Hoi Iris,
    Bij bovenstaand voorbeeld eet je dus 6 boterhammen. Klopt dat. Heb je voorbeelden van mager beleg. En mag je jus. Heb je voorbeelden van magere jus. Wat opvalt is dat je na je avondeten nog 2 crackers mag met 2 stuks fruit. Ik heb kleine beetje suikerziekte, mag ik dan nog wel fruit ’s avonds. Het is voor mij een hele leven lang lijnen. Kan jij mij helpen.
    BVD Gr Arnold

    • Iris

      Hoi Arnold,

      Bij een ‘beetje’ suikerziekte zou ik je niet adviseren om nog 2 stuks fruit te eten. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel stijgen. Hier heb je tijdens je nachtrust geen controle over. Wanneer je niet zeker bent van dit dieet zou ik je adviseren om dit te bespreken met een diëtist.
      Het klopt inderdaad dat je per dag 6 bruine volkoren boterhammen eet.
      Mager broodbeleg zijn bijvoorbeeld; Rosbief, Kipfilet (met tuinkruiden), kalkoenfilet en rookvlees zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren.
      Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb.

      Groetjes, Iris

  2. annemieke

    Ik zie door de bomen in dieetland het bos niet meet. Kh atm levert bij mij weinig tot geen resultaat op. Wat is nu verstandig: Letten op kh of op kcal?

    • Hanneke

      Beste Annemieke,

      Het is belangrijk dat je op kcal let. Dit zijn uiteindelijk de calorieën die je binnen krijgt. En calorieën zorgen er uiteindelijk voor of je aan komt of niet. Te veel calorieën zorgen er dus voor dat je aankomt. Er moet een goede verhouding zijn tussen het aantal koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels.
      Ik zou je adviseren om dus vooral te gaan letten op het aantal kcal, maar ga niet enorm weinig eten. Blijf voldoende per dag eten, maar gezonde dingen (mocht je dit nog niet doen en mocht je het wel doen dan natuurlijk zo blijven houden).

      Groetjes, Hanneke