We weten allemaal dat voeding een belangrijke rol speelt als het gaat om gezondheid. Door gezondheidsproblemen kan het nodig zijn om je eet- en drinkgewoontes aan te passen. Bekende oorzaken van deze gezondheidsproblemen zijn bijvoorbeeld overgewicht, cholesterolproblemen en diabetes. Maar denk ook aan ondergewicht, wat echt een probleem kan zijn. De juiste voeding kan leiden tot herstel of kan verslechtering voorkomen. Een bezoek aan een diëtist kan voor jou dan zeer waardevol zijn. Een diëtist heeft alle kennis in huis om jou deskundig te adviseren én om jou hierin te begeleiden.

Vergoeding

Dieetadvies wordt door de basisverzekering van alle zorgverzekeraars vergoed. Per kalenderjaar vergoeden ze de eerste drie behandeluren. Het is natuurlijk altijd mogelijk om je aanvullend te verzekeren op dit gebied. Diëtisten zijn direct toegankelijk. Dit betekent dat je altijd bij hen terecht kunt, zonder dat je een verwijzing van de huisarts nodig hebt. Wel zijn er zorgverzekeraars die alleen vergoeden als je een verwijzing van de huisarts hebt. Leg eens een paar zorgverzekeraars naast elkaar en vergelijk ze onderling. Misschien nog iets om op te letten: een diëtist is niet hetzelfde als een gewichtsconsulent. De meeste zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor een gewichtsconsulent wel aan, maar dan vanuit een aanvullende verzekering. Een gewichtsconsulent wordt dus nooit vergoed vanuit het basispakket. Let ook op eventuele voorwaarden die jouw verzekeraar kan stellen aan een gewichtsconsulent.

Eigen risico

En hoe zit het met het eigen risico en dieetadvies? Ook dit verschilt per zorgverzekeraar. Jouw zorgverzekeraar kan bijvoorbeeld een contract hebben met de diëtist van jouw keuze. In dat geval vergoeden ze de eerste drie uur volledig, zonder dat je iets moet bijbetalen. Mocht jij kiezen voor een diëtist die geen contract heeft met jouw verzekeraar, dan vergoeden ze bijvoorbeeld 80% van de kosten. Het gedeelte dat je in dat geval zelf moet betalen, wordt verrekend met het eigen risico. Om een duidelijk beeld te krijgen, kun je het beste je huidige zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen.

Ketenzorg

Je hoeft geen eigen risico te betalen wanneer je een diëtist bezoekt als onderdeel van de zogenaamde ketenzorg. Ook is voor ketenzorg geen aanvullende verzekering nodig: alles wordt vergoed vanuit het basispakket. Van ketenzorg is sprake wanneer verschillende zorgaanbieders samenwerken om chronisch zieke mensen de beste zorg te geven. Onder deze zorgaanbieders vallen bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers en ook diëtisten. Zij bieden een compleet zorgpakket aan, afgestemd op de behoeftes van de patiënt. Je komt hiervoor in aanmerking wanneer je bijvoorbeeld lijdt aan diabetes type 2, astma, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en COPD. Meestal coördineert de huisarts de zorgketen.

Jouw zorg of jou een zorg?

Je kunt overwegen om je verzekeringspakket eind van het jaar aan te passen. Misschien denk je dat je volgend jaar een diëtist nodig hebt, of misschien voor de zekerheid? Je huidige zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen kan best nuttig zijn. Het kan in ieder geval geen kwaad. Het gaat immers om jouw zorg en gezondheid!

Geef een reactie