Glucose fructosestroop is een veelgebruikt zoetmiddel om producten zoeter te maken. Het is goedkoop voor de producent en daarom in veel voedselproducten te vinden. Lees waarom glucose fructosestroop echter alles behalve gezond is.

In het engels is glucose-fructosestroop bekend als HFCS (High Fructose Corn Syrup). Een zoetmiddel gemaakt van maïs die door enkele chemische processen sterk lijkt op suiker. Door het overschot van maïs op de wereld, de lange houdbaarheid van dit middel en het goedkoop produceren is dit een veelgebruikt zoetmiddel in veel van onze producten.

Onderstaande video toont aan dat glucose-fructosestroop nog schadelijker is voor overgewicht en diverse medische problemen dan suiker. Het vergroot de kans op obesitas, hoog cholesterol, diabetes, leverziektes, hart- en vaatziektes en kanker. De fructose in glucose fructosestroop wordt door ons lichaam langzamer verwerkt dan andere suikers. Het wordt juist omgezet in vet in plaats van in energie waar snelle koolhydraten meestal voor zorgen. De lever heeft veel moeite om fructose te verwerken wat bij regelmatige inname van dit zoetmiddel kan zorgen voor problemen aan de lever. Daarnaast stimuleert fructose juist het hongergevoel waardoor men eerder geneigd is om weer te gaan eten wat weer kan bijdragen aan overgewicht.

Glucose fructosestroop wordt ook in Nederland erg veel gebruikt door diverse fabrikanten. Koekjes, frisdrank, snoep… zelfs in pasta’s en brood kan tegenwoordig dit zoetmiddel te vinden zijn. De bekendste supermarkt van Nederland heeft zelfs producten met het “Puur en eerlijk” logo, waar wij als consument toch van mogen verwachten dat het gezonder is dan producten zonder dat logo, wat vol zit met glucose fructosestroop. De kans op diabetes neemt met een factor 20 toe bij veelvuldig nuttigen van glucose-fructosestroop.

Bekijk de hele video hieronder. De video is in het Engels, echter is het Nederlands ondertiteld.

Het wijzen op de gevaren van glucose fructosestroop is geen bangmakerij. Diverse wetenschappers hebben de gevaren van dit zoetmiddel onderzocht en komen allemaal met de conclusie dat het een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Let daarom altijd op de ingrediënten en de voedingswaardes van een product. Zit er glucose-fructosestroop in verwerkt? Kies dan voor een gezondere variant.

Geef een reactie