Met de feestdagen in het vooruitzicht, krijgen veel mensen het gelijk Spaans benauwd. Niet alleen vanwege de verplichte familieaangelegenheden, maar vaak vooral vanwege de vele culinaire verleidingen die op de loer liggen.

Het begint direct met de sinterklaaslekkernijen: knapperige pepernoten in alle soorten en maten, de taai taaitjes die je vanuit de schappen toelachen, de mooie gekleurde schuimpjes, de fraai gevormde marsepein en die heerlijke chocoladeletters. Dat begint al ruim voor Sinterklaas, omdat deze lekkernijen al vroeg gepromoot worden. Na sinterklaasavond hebben we nog van alles over, en dat moet dan alsnog opgemaakt worden.

Voordat we het weten is de kerstman er al. Heerlijke chocoladekransjes, uitgebreide kerstmenu’s, gourmetten, lekkere wijntjes… en tussendoor ook nog dat geurige kerstbrood. Nog goed en wel aan het bekomen van de overtollige gastronomische uitspattingen en we ‘moeten’ alweer aan de oliebollen, appelbeignets, wafels, hapjes en champagne.

Als je dit zo leest, is het ook moeilijk om weerstand te bieden aan deze continue stroom van verleidingen. December is gewoon een lastige maand wat dat betreft, en zeker als je bezig bent met afvallen of met op gewicht blijven. Vaak zijn mensen al blij als ze deze maand ‘stabiel’ blijven. Toch is het zeker ook in de decembermaand mogelijk om af te vallen en op gewicht te blijven.

Hoe? Dat vertel ik je graag.

  •  Beperk het eten van de lekkernijen alleen tot de feestdagen. Eet die lekkernijen van Sinterklaas ook alleen op pakjesavond en laat je niet weken vooraf al verleiden. Maak van de kerstdagen niet 2 weken in plaats van 2 dagen.  En bewaar de oliebollen en hapjes tot oudejaarsavond en nieuwjaarsdag.
  • Maak keuzes. Niet én in de ochtend al aan het kerstbrood, tussendoor de kerstkransjes, een high tea in de middag en ’s avonds uitgebreid gourmetten met wijn erbij en een toetje na.
  • Probeer bij de keuzes die je maakt zoveel mogelijk gezonde keuzes te maken. Als je ergens uit een menu kunt kiezen, is bijvoorbeeld de carpaccio een betere keuze dan een pasteitje. En de heldere groentesoep verdient de voorkeur boven de tomaten crèmesoep. Als dessert is het dan beter om voor sorbetijs te kiezen dan voor een machtige coupe roomijs.
  • Regelmaat is ook nu weer nummer 1! Ook al sta je later op dan gewoonlijk, houd de 6 eetmomenten aan van 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Als je een extraatje neemt, zoals bijvoorbeeld een sneetje kerstbrood, neem dit dan als een vervanger van een tussendoortje en neem bijvoorbeeld een sneetje brood minder bij de lunch.
  • Maak van tevoren afspraken met jezelf met betrekking tot de hoeveelheid alcohol die je gaat nemen en de hoeveelheid hapjes/ extraatjes tussendoor. En: leef die afspraken ook na.
  • Let bij gourmetten en steengrillen op de extra’s, zoals het brood erbij en de sausjes. De rode sausjes genieten de voorkeur. Kies bij voorkeur voor groenten en magere vissoorten. Vlees bevat al snel veel ‘slechte’ vetten.
  • Houd er op oudjaarsdag overdag al rekening mee dat er in de avonduren extra dingen genuttigd worden. Neem overdag 3 maaltijden en 2 tussendoortjes en geen uitzonderingsproducten. Dan kan die oliebol of dat glaasje champagne geen kwaad.
  • Beweging is nu ook weer niet weg te denken. Probeer het sportritme aan te houden en tussen de borrels en diners door een goede, stevige wandeling te maken.
  • Balansdagen tussendoor zijn in deze periode een goed middel om op gewicht te blijven. Dat zijn dagen zonder uitzonderingsproducten en met extra beweging. Ook kun je 1 x per week een balansdag doen gebaseerd op voornamelijk fruit en eiwitten. Houd wel de 6 eetmomenten aan.

December is zeker een lastige maand, maar door bovenstaande tips op te volgen, kunt u goed op gewicht blijven. En, het is zeker mogelijk om in deze periode af te vallen! Vergeet ook zeker niet te genieten van al het lekkers en de gezellige tijd met elkaar.

Hele gezellige feestdagen en voor iedereen alle goeds voor 2014!

 

Geef een reactie