Het koolhydraatarm dieet is een ontzettend goede manier om die overtollige kilo’s eraf te krijgen. Het dieet gaat op een gezonde manier te werk door koolhydraten zo veel mogelijk te schrappen uit de dagelijkse voeding. Het lichaam heeft zeker koolhydraten nodig net als vetten en eiwitten, maar om af te vallen is het verstandig om de hoeveelheid koolhydraten te beperken. Koolhydraten vormen namelijk de makkelijkste bron van energie voor het lichaam en worden snel omgezet in energie.

Wil je vet verbranden, dan dien je ervoor te zorgen dat het lichaam daadwerkelijk de opgeslagen vetreserves gaat gebruiken voor de omzetting naar energie. Dit gebeurd alleen wanneer het lichaam dus niet snel koolhydraten kan omzetten naar energie. Vetten en met name eiwitten zijn lastigere bronnen voor energie en wanneer er minder calorieën wordt gegeten dan het lichaam nodig heeft, dan zal het lichaam de vetreserves aan gaan spreken. Er zitten een aantal belangrijke voordelen aan het koolhydraatarm dieet die hieronder zullen worden behandeld.

Effectiever afvallen

Tegenwoordig is veel voeding uit de supermarkt erg rijk aan koolhydraten. Het is echter niet verstandig om tijdens het afvallen veel koolhydraten te eten. Koolhydraten worden heel snel omgezet in glucose. Het lichaam heeft glucose nodig, maar bij een overschot aan glucose wordt het vervolgens opgeslagen als vetreserve. Wanneer je koolhydraten eet, stijgt je bloedsuikerspiegel en wordt er insuline aangemaakt. Vervolgens geeft insuline een signaal af dat het lichaam moet stoppen om de vetreserves aan te spreken en er overgegaan wordt op het aangemaakte glucose, wanneer je te veel koolhydraten eet ontstaat er een overschot en wordt het opgeslagen.

Wanneer je minder koolhydraten eet zorg je ervoor dat er geen overschot aan glucose ontstaat en je lichaam constant bezig blijft met het aanspreken van de vetreserves en bovendien glucose niet opslaat als vet.

Goed vol te houden

Het koolhydraatarm dieet focust zich op het minderen in koolhydraten. Minder koolhydraten eten betekend automatisch dat je meer vetten en vooral meer eiwitten gaat eten. Deze twee energiebronnen zijn veel lastiger te gebruiken als energiebron voor het lichaam en blijven lang in de maag, als gevolg dat ze niet snel te verteren zijn. Doordat vetten en eiwitten lang in de maag blijven heb je minder snel honger en kan je dus makkelijker minder calorieën eten.

Lekker eten

Ook al beperk je het aantal koolhydraten tijdens het koolhydraatarm dieet. Het is nog steeds mogelijk om lekker te eten tijdens dit dieet en snel af te vallen. Als ontbijt worden bijvoorbeeld muesli, havermout en boterhammen vermeden en kan je beter kiezen voor kwark, yoghurt, eieren, groentesmoothie en allerlei variaties met groenten. In de middag kan je een heerlijke salade maken met vis of vlees en vele verschillende groentes, smoothie of omelet. De avondmaaltijd betreft vaak vlees of vis met veel groenten. Zo krijg je gedurende de dag veel eiwitten binnen en veel vetten en vermijdt je zoveel mogelijk koolhydraten. Doordat dit dieet niet zozeer let op het aantal calorieën, maar meer op de soort calorieën kan je nog steeds heel lekker eten.

Goed voor het bloedsuikerspiegel

Voeding is van invloed op je bloedsuikerspiegel. Dit is simpel gezegd de hoeveelheid glucose in het bloed. De bloedsuikerspiegel kan in balans zijn, te laag zijn of te hoog. Wanneer de bloedsuikerspiegel in balans is, is dit optimaal. Een te lage bloedsuikerspiegel is vaak het gevolg van te weinig eten, denk hierbij aan het crash dieet. Gevolgen hiervan zijn honger, duizeligheid, zweten en een wisselend humeur. Een te hoge bloedsuikerspiegel houdt simpel gezegd in dat er te veel glucose in het bloed zit. Vaak is dit het gevolg van te veel koolhydraten en kunnen zaken ontstaan als moeheid, dorst en het opslaan van vet.

Bij het koolhydraatarm dieet krijg je voldoende calorieën binnen om te blijven functioneren en vermijd je grotendeels koolhydraten. Zodoende is het resultaat dat je bloedsuikerspiegel op een gezond peil blijft. Vet verbranden en snel afvallen is dus zeker mogelijk met dit dieet, zonder dat dit het bloedsuikerspiegel negatief beïnvloedt.

Lekkerder in je vel

Koolhydraten zijn niet per definitie slecht, maar er zijn nu in de supermarkt zo veel producten te vinden die ontzettend veel koolhydraten bevatten die heel snel energie afgeven en ervoor zorgen dat je alweer snel honger hebt. Vet verbranden door middel van het koolhydraatarm dieet gebeurd aan de hand van gezonde eiwitrijke voeding.

Het dieet bestaat uit veel gezonde en natuurlijke voeding wat rijk is aan voedingsstoffen. Hierdoor krijgt je lichaam de benodigde voedingsstoffen binnen en voel je je vitaler, fitter, gezonder en lekkerder in je vel. Het is dus enerzijds een dieet, maar biedt ook een belangrijke basis in een gezondere levensstijl. Naast vet verbranden en snel afvallen merk je dus ook tijdens dit dieet dat je energieker bent dan voorheen.

Geef een reactie

2 comments

 1. miranda

  Hoi Iris,

  Ik heb 9 jaar geleden het south beach dieet gedaan en ben 23 kilo afgevallen. Helaas is door mijn lipodystrofie en vier zwangerschappen het 2x zo hard in kilo’s aangekomen. Nu met vier kids wil ik het graag weer proberen maar ik vindt dit dus echt heel zwaar. Ik heb inmiddels 4 keer geprobeerd en nu voor de vijfde x bezig. Nu lees ik veel over bepaalde kruiden pillen die je van alles beloven en erg prijzig zijn. Wat is nu het verstandigst voor mij als moeder van vier kinderen die een stoornis hebben en waarvoor ik volledig aan het begeleiden ben?Ik merk aan mijn lichaam dat ik echt af moet vallen. Ik maak nu mijn eigen thee met sinaasappels, citoen, limoen, appel en munt. sla overdad met wat vlees. Maar toch is het behoorlijk zwaar..

  groetjes Miranda

  • Nadia Bievinck

   Hoi Miranda,

   Zo te horen heb je een behoorlijk druk leven. Ik snap dat het afvallen voor jou dan ook erg lastig is.
   Wat ik goed van je vind is dat je het blijft proberen, geef het vooral niet op.
   Wat leuk dat je je eigen thee maakt. Thee is prima om te drinken omdat dit ook geen kcal bevat.
   Probeer in de artikelen op de site een optie te vinden die jou helpt om af te vallen. Er staan behoorlijk wat artikelen over afvallen, wellicht vindt jij het dieet dat bij jou past.
   Luister vooral naar je lichaam dat is namelijk erg belangrijk.
   Wanneer het niet lukt om jouw geschikte dieet te vinden laat het mij dan even weten waardoor het niet geschikt is voor jou. Dan kunnen we misschien samen kijken voor een passende optie.

   Groetjes, Nadia