Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam nodig heeft als bouwstof voor hormonen en lichaamscellen. Dit wordt voornamelijk aangemaakt in de lever. En een klein gedeelte komt je lichaam binnen via de voeding. Je hebt vast weleens gehoord van ‘cholesterol’. Cholesterol kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Dit kan komen doordat je cholesterolgehalte te hoog is en wanneer de verhouding tussen de soorten cholesterol scheef verdeeld is. Maar wanneer heb je een te hoog cholesterolgehalte? Wat betekent een te hoge cholesterol precies? En op wat voor manier kan je je cholesterol verlagen? In het artikel hieronder leg ik al deze vragen voor je uit.

Welke soorten cholesterol heb je?

Je hebt twee verschillende soorten cholesterol, namelijk LDL- en HDL-cholesterol. LDL en HDL-cholesterol heten zo, omdat het een verbinding is tussen LDL of HDL en cholesterol. Deze soorten cholesterol binden het cholesterol aan eiwitten. De verbinding tussen cholesterol en eiwitten heten lipoproteïnen en deze lipoproteïnen vervoeren het cholesterol door je gehele lichaam. HDL betekent Hoge Dichtheid Lipoproteïne en LDL betekent Lage Dichtheid Lipoproteïne.

LDL vervoert het cholesterol vanuit de lever naar de rest van het lichaam. Een kleine hoeveelheid van LDL is onder andere nodig om weefsels te herstellen wanneer deze beschadigd zijn. Wanneer er teveel LDL in het bloed zit blijft dit plakken aan de beschadigingen van de vaatwanden. De beschadigingen kunnen veroorzaakt worden door roken, ouderdom of een verhoogde bloeddruk. Er bestaat de kans dat bloedvaten hierdoor dichtslibben, waardoor het bloed steeds moeilijker door de bloedvaten heen kan stromen. Wanneer je te veel LDL-cholesterol hebt verhoogt dit de kans op hart- en vaatziekten.

HDL verwijdert het cholesterol uit het bloed en vervoert het terug naar de lever. In de lever wordt het vervoerde cholesterol afgebroken. Het afgebroken cholesterol verlaat het lichaam via gal en de ontlasting. HDL verlaagt juist de kans op hart- en vaatziekten.
De manier waarop je kunt onthouden welk soort cholesterol goed is voor je lichaam is als volgt, LDL-cholesterol wil je zo Laag mogelijk hebben en HDL wil je zo Hoog mogelijk houden.

Hoe kun je de verhouding tussen de verschillende soorten cholesterol recht trekken?

De verhouding tussen deze twee soorten cholesterol kun je verbeteren door de inname van verzadigd vet en transvetten te verminderen. Deze verzadigde vetten en transvetten moeten vervangen worden door (enkelvoudige en meervoudige) onverzadigde vetten. Dit kun je doen door magere producten te kiezen, harde vetten te vervangen door zachte margarine, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie. Cholesterol bevindt zich in meerdere voedingsmiddelen zoals in eieren, garnalen, paling en orgaanvlees. Deze hebben maar een klein effect op het cholesterolgehalte in het bloed, maar alle beetjes helpen om je cholesterol te verlagen. Er wordt dan ook geadviseerd om maximaal drie eieren per week te eten. Wanneer je vegetarisch bent wordt er geadviseerd om maximaal vier eieren per week te eten.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn LDL-cholesterol daalt en juist niet stijgt?

Hieronder benoem ik producten die ervoor zorgen dat je LDL-cholesterol daalt:

  • Haverproducten;
  • Vezels uit volkoren granen;
  • Vezels uit fruit;
  • Noten;
  • Peulvruchten;
  • Margarine in plaats van Roomboter;
  • (Enkelvoudige/meervoudige) onverzadigde vetzuren in plaats van verzadigde vetzuren of transvetten.

Welke producten kun je beter vermijden?

  • Te veel eieren (maximaal drie/vier per week);
  • Transvetten en/of verzadigde vetten;
  • Ongefilterde koffie.

De producten die ervoor zorgen dat je LDL-cholesterol daalt zorgen er vaak voor dat je HDL-cholesterol stijgt.

Is het jou gelukt om je cholesterol te verlagen? En heb je wat gehad aan deze informatie? Laat dan gerust een reactie achter.
Dat mag natuurlijk ook als je nog vragen hebt. Plaats je vraag onder dit artikel en ik zal proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Geef een reactie